Rijeka vs. Lokomotiva

Trenera Bijelih očekuje sudar protiv bivše momčadi: “U Lokomotivi sam se izgradio kao trener, ali…”

Denis Frančišković

Haris Vučkić/Foto Arhiva NL

Haris Vučkić/Foto Arhiva NL

Imaju jako dobre napadače uz dobru podršku iz veznog reda. Posložena su mlada momčad koja je puna energije - upozorava Goran Tomić, trener Riječana



RIJEKA  Nogometaši Rijeke danas (17 sati) igraju prvu od dviju utakmica s Lokomotivom, na Rujevici ugošćuju Lokose u zaostalom susretu četvrtog kola, a već u nedjelju će se opet ogledati s njima (17.30) u Kranjčevićevoj u sklopu redovnog 13. kola. Važni su to testovi za Bijele nakon velikog derbija s Dinamom (3:3), a uoči gostovanja Osijeka na Kvarneru posljednjeg dana listopada.


I uoči dolaska bivšeg kluba Gorana Tomića u goste, riječki starteg ima stare glavobolje oko sastava, ali s jednom izimkom. Krešić je odradio kaznu žutih kartona i vraća se u konkurenciju. Tomečak, Braut, Galešić i Galović sigurno otpadaju, dok je Bušnja upitan. Jasno je još da strši problem desnog boka, koji je protiv Modrih solidno »zakrpao« Escoval.


– Generalno, zadovoljan sam kako je obrana funkcionirala protiv Dinama. Dva gola koja smo primili iz bezopasnih situacija. To su neopreznosti i dekoncentracija. Ali i nesreće u nekim trenucima, kada sve ovisi o djeliću sekunde – kaže trener Tomić. – Dinamu smo dozvolili malo što se tiče pravih prilika, a i Zlomislić nije imao toliko posla za neke velike obrane. Jedinu pravu šansu imali su preko Andrića, kada je pucao pored gola. Sastav? Ima još igrača koji osjećaju posljedice ogleda s Dinamom, tako da ćemo na zadnjem treningu sve dogovoriti, i taktiku i formaciju.


Mladi i rastrčani




Bod protiv ovakvog Dinama je uvijek dobar, no ovog puta je jasno da Riječani ne mogu biti zadovoljni s njim nakon vodstva 3:0. Je li se to osjetilo na treningu?


– Dečki su bili potišteni, ali stvarno nemaju razloga. To su situacije koje se u nogometu događaju. Moramo to prihvatiti i ići dalje, okrenuti se novim utakmicama. Iz svega moramo izvući pouke, to su neke situacije na koje se ponekad i ne može utjecati kao što su ta dva jedanaesterca. S njima smo mi Dinamo vratili u život.


Dvije ligaške utakmice s istim protivnikom u pet dana ipak su specifične. Zahtijevaju li neki poseban pristup?


– Ne razmišljamo na taj način. Sad nas zanima ova prva utakmica s Lokomotivom, a poslije ćemo razmišljati o onoj zagrebačkoj. Sad je bitno pripremiti dobru taktiku za ovu utakmicu, a onda ćemo vidjeti što i kako u Zagrebu. Lokosi ugodno iznenađenje? Sigurno. Posložena su mlada momčad koja je puna energije. Igraju agresivno, rastrčani su i mladi. Za nas zahtjevna utakmica. Ton igri daju im njihovi zadnji vezni igrači i generalno izgledaju dobro.


Trenerova posebnost


Lokomotiva u prosjeku dobiva skoro tri žuta po utakmici, što također govori o agresiji gostiju, a zabili su i 16 od 18 golova unutar šesnaesterca.


– Glavni igrač šesnaesterca im je Dabro, a tu je i Kulenović. Imaju jako dobre napadače uz dobru podršku iz veznog reda. Ponavljam, ovo je za nas zahtjevna utakmica.


Tomić je svojevremeno učinio Lokomotivu itekako prepoznatljivom, vodio ju je najduže u svojoj karijeri od 191 utakmice na klupi. Rijeku danas vodi 35. put, u prvoj i jedinoj utakmici protiv Lokosa u travnju Rijeka je slavila na domaćem travnjaku 3:0 golovima Murića i dvostrukog strijelca Kulenovića.


– U Lokomotivi sam proveo predivno razdoblje od tri godine i za mene će to uvijek biti poseban klub. Doživio sam tamo jako puno lijepih trenutaka, ali opet, nije mi to prva utakmica protiv Lokosa. Poznajem te ljude i tih 114 utakmica vođenja Lokomotive je nešto što se ne može izbrisati. Meni je to pomoglo da se još više izgradim kao trener, a to je i klub koji stane uz trenera i kad je loše – zaključuje Tomić, koji danas s momčadi nema lak zadatak. No, kvaliteta je poprilično na strani Riječana.


 



Standings provided by SofaScore LiveScore