Gojko Mrčela

Trener vratara riječkog prvoligaša uoči povratka na Šubićevac: “Labrović mora čekati svoju priliku, Zlomislić drži jedinicu”

Denis Frančišković

Gojko Mrčela

Gojko Mrčela

Uz Šibenik nas vežu određene emocije i uspomene. No, mi smo sada treneri Rijeke i tu nema nikakvog popusta za suparnički sastav, naprotiv. Imamo tamo puno prijatelja, ali kad izađemo na teren važi ona »Samo Rijeka« - rekao je Mrčela



RIJEKA Nogometaši Rijeke višom su silom ušli u situaciju u kojoj će praktički u mjesec dana odigrati samo dvije utakmice. I to samo jednu prvenstvenu ove nedjelje u Šibeniku. Da nije bilo odgode kupa sve bi ostalo na gostovanju na Šubićevcu, ovako je u stanku zbog obveza reprezentacija »uletio« i odgođeni kup susret osmine finala s Oriolikom 13. studenoga. Premalo u tako dugom razdoblju, no zato ih potom čeka pet domaćih prvenstvenih utakmica i jedna gostujuća, uz očekivani sudar s Dinamom u četvrfinalu Kupa 1. prosinca u Maksimiru. Kako je derbi s Osijekom otpao zbog koronavirusa u gostujućim redovima, sve je bačeno na pripremu za Šubićevac, kratki odmor i jednu međusobnu utakmicu.


– U subotu smo odigrali međusobnu utakmicu pa imali dan i pol odmora, nakon čega je tjedan krenuo radno u pripremi za Šibenik. Važna je to utakmica – kaže Gojko Mrčela, nekadašnja »jedinica« Šibenčana, sada zadužen za struku Bijelih kad su u pitanju vratari. – Atmosfera je fenomenalna, a dobro je što nam se pomalo vraćaju i ozlijeđeni igrači. Imat ćemo širok kadar, slatke brige i trener će odabrati najbolje i najspremnije za tu utakmicu.


Punim treninzima još se ranije vratio i vratar Labrović, ovoljetna šibenska prinova. Slatke brige Riječani imaju i po pitanju svojih čuvara mreže.




– Labrović se vratio nakon nezgodne ozljede i ušao u puni trening. Trudi se i radi maksimalno kako bi opet uhvatio staru dobru formu. No, život vratara je specifičan, sad mora opet čekati svoju prigodu. Stvarno sam zadovoljan i s njim i s ostalim vratarima kako rade i ponašaju se na treningu. Frigan preselio u Novigrad? On trenira s nama, petkom odlazi na njihov zadnji trening i naravno za vikend na utakmicu. I dalje je pod našim trenerskim nadzorom, samo smo procijenili da bi bilo bolje da se zadnju juniorsku godinu okuša u seniorskom nogometu. To je Treća liga, ali ipak su to iskusniji, odrasli igrači i tu stječe važno iskustvo. Pratimo njegov rad i utakmice, a i on je zadovoljan. Kao i ljudi iz Novigrada. Nwolokor? On je imao najdužu stanku zbog operacije ramena, ali sada je u punom treningu. Tako da na treningu imamo četiri vrhunska vratara koji rade natjecateljski, bodre i guraju jedan drugoga. Stvarno je užitak s njima raditi. Sve sa zdravom konkurencijom i najiskusnijim Prskalom, koji sve skupa drži na visokoj razini. I meni je Andrej od velike pomoći. Dečki imaju od koga učiti. A opet u svakom trenutku može uskočiti na vrata.


Jakoliš i Marin


Opet silom neprilika Riječani su ove sezone morali puno rotirati na osjetljivom mjestu. Prvo je branio Labrović, uskočio je Prskalo pa šansu dobio Zlomislić.


– Ova sezona je stvarno specifična po tom pitanju. Nismo dosad imali takvu praksu i uvijek smo se odlučili za jednog vratara u kontinuitetu. Problem su bile ozljede koje su učinile svoje. Zlomislić je na utakmici protiv Šibenika dobio šansu i pokazao da se radi o jako dobrom vrataru. U ovom trenutku smo odlučili dati povjerenje Zlomisliću, on drži »jedinicu«, a vidjet ćemo kako će sve dalje ići. Iz moje prakse i osobnog iskustva nije dobro da se vratari mijenjaju na takav način. Mi to nikad nismo radili, a sada je situacija to zahtijevala.


Zlomislić se baš u debiju protiv Šibenika pretvorio u junaka riječke pobjede (2:1) izborene nakon minusa i puno boljeg izdanja gostiju koji su bili bliže pobjedi.


– Šibenik se na Rujevici pokazao kao jako težak i neugodan protivnik. Neće nam biti lako niti u nedjelju. Pokazali su da imaju kvalitetu, mladost i polet, tako da ćemo morati stvarno biti na jako, jako visokoj razini da osvojimo bodove. Niti jedna utakmica nije laka. Lokomotiva je to pokazala, ali i Šibenik i Slaven. Mislim da će ove sezone prvenstvo biti neizvjesno do samog kraja i zato nema opuštanja niti protiv jednog protivnika. U Šibenik idemo maksimalno spremni i motivirani, a ako želimo biti tu gdje jesmo moramo dobivati ovakve utakmice.


Šibenik se pokazuje kao izrazito domaćinska momčad po uzimanju bodova. Uz u zadnje vrijeme sve boljeg Jakoliša koji je zabio već šest golova, tu je i dosta igrača s južnoameričkim štihom. Ali i uvijek opasni Marin…


– Spomenuo bih još Raka i Ćurića u sredini. Igraju rasterećeno jer imaju dosta bodova s kojima nisu ugroženi opasnom zonom. Nisu pod toliko veliki pritiskom i samim tim bit će nam teže igrati. Znamo njihove prednosti i mane, tako da će naš trener Tomić kao i svaki put dosad maksimalno kvalitetno pripremiti taktiku. Nadam se da ćemo zaustaviti njihovu brzinu i poletnost te na najbolji način odvesti utakmicu u vode koje nama odgovaraju.


Samo Rijeka


I Tomić i Mrčela kao Šibenčani itekako znaju tamošnji mentalitet, ali i ugođaj Šubićevca. Uostalom, Tomić je i živio u mladim igračim danima nekoliko stotina metara od stadiona.


– Koliko je to dobro, opet nas vežu određene emocije i uspomene. No, mi smo sada treneri Rijeke i tu nema nikakvog popusta za suparnički sastav, naprotiv. Imamo tamo puno prijatelja, ali kad izađemo na teren važi ona »Samo Rijeka«.


Mrčela je kao i velika većina onih koji su u klubu i uz njega zadovoljan onim što je prezentirala momčad ove sezone.


– Dosta smo izrotirali momčad, puno igrača je otišlo, a puno ih je i došlo. Imali smo dobre pripreme i popunjavali se u hodu i igramo napadački nogomet. Igramo za gol više. Bilo je to atraktivno za publiku, puno vrhunskih utakmica, ali bilo je i očekivanih sitnih propusta. Kad se podvuče crta možemo biti zadovoljni s bodovima i s igrom.


Nakon Šibenika Bijele čeka glavnina domaćih ogleda, ali i vrlo vjerojatno četvrfinalni sudar kupa s Dinamom. Ulozi su veliki na oba kolosijeka…


– Sigurno da su nam domaći teren i naša publika prednosti. Taj ambijent nam je motiv više i daje nam krila da što bolje igramo. Ali vidjeli smo protiv Lokomotive koliko je skupo malo opuštanja. Mi idemo na pobjede bez obzira na to igramo li doma ili vani. Želimo biti u samom vrhu, a to znači da moramo pobjeđivati. U stanci ćemo se vjerojatno još malo presložiti da budemo jači i kompaktniji. Imamo dobre izglede za ostvarivanje svojih ciljeva iako je kvaliteta disperzirana. Nema nekog tko jako odskače, tko bude imao više koncentracije i bude dobivao »manje« utakmice, taj će imati veće izglede da u finiš uđe s većom bodovnom prednošću – zaključuje Mrčela.