Analiza posrtaja

Trener Rijeke teško je primio poraz od Hajduka: “Trebao je ući Lepinjica, ali dogodio se VAR i promijenio sam odluku…”

Zlatko Horvat

Goran Tomić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Goran Tomić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Puno se toga dogodilo, ali rekao bih da smo ispali naivni - kaže Tomić



RIJEKA Goran Tomić, trener Rijeke, iskoristio je slobodan dan za posjet obitelji u Salzburgu. Malo mira i austrijskog lockdowna poslije derbija, poslije kojeg nije lako obuzdati emocije koje donosi sport, pogotovo kada su u pitanju utakmice velikih suparnika.


– Trebat će proći vremena, još osjećaj stoji, pogotovo kada te još više pogodi tako šokantna završnica. To ostavi trag – kaže Goran Tomić.


Igrači Rijeke bili su silno utučeni nakon poraza. Dan kasnije bilo je nijansu bolje. Jednostavno, neće se brzo zaboraviti posljednji derbi i šokantni obrati.




– Malo smo porazgovarali jutro  poslije derbija i već je drukčije. Ali nakon utakmice atmosfera je bila turobna.


Tomić i njegov stručni stožer analizirali su stoti Jadranski derbi. Je li se nešto moglo spriječiti i bi li trener Bijelih nešto promijenio?


– Kada se izgubi, poteže se pitanje je li se nešto moglo promijeniti. No, način na koji mi primimo neke golove… Neopreznost kod jedanaesterca i protiv Dinama i sada opet protiv Hajduka, kada lopta u šesnaestercu pogodi igrača u ruku. Nespretno i naivno smo izgubili utakmicu. Imali smo situaciju i prije primljenog gola. Imali smo korner i napravimo dječju pogrešku, dozvolimo kontru i primimo gol nakon kornera. Prvi gol nakon pogreške? Dogodi se. Ali drugi i treći gol… Kod trećeg nam je stoper bio vani zbog raskrvavljenog dresa. Puno se toga dogodilo, ali rekao bih da smo ispali naivni.


Najteži zadatak dobio je Galović, koji je morao pratiti Livaju. Galović je dobio veliku većinu duela.


Livaju je teško čuvati, jedan je najboljih igrača lige i teško ga je čuvati. On radi razliku u svim utakmicama i u svim utakmicama u kojima je bio. S te strane Galović je dao maksimum. Možda je mogao reagirati kod prvog gola, ali on je primjer pravog profesionalca, a pogreška se može svakom dogoditi.


Između vodstva Bijelih od 2:1 i jedanaesterca Hajduka protekle su samo četiri minute.


– Zamjena je bila spremna, trebao je ući Lepinjica. Kada se dogodio VAR, promijenio sam odluku i ubacio Abassa jer smo naravno htjeli pobijediti, a ne čuvati 2:2.


Jedan slobodan dan u tjednu uobičajen je za momčad Bijelih. Derbi treba pokušati zaboraviti kao i ono što je prethodilo trećem golu, prekršaj Eleza nad Velkovskim. Slijedi Slaven Belupo, gostovanje uoči kojeg Tomić mora dignuti momčad.


– I da slobodan dan nije bio planiran, dao bih igračima slobodno da se maknu i saberu svi, pojave se na prvom sljedećem treningu bistrije glave. Na ono što se dogodilo ne možemo utjecati, moramo se vratiti na prave postavke i pokazati da smo prava momčad. Ostaje žal jer smo imali sve i izgubili. Da je Hajduk bio bolji, svaka čast, ali najviše bole ove utakmice kada znaš da si zaslužio više od poraza. Ja sam želio da ekipa bude maksimalno koncentrirana na ono što treba napraviti i oni su to učinili na terenu. Mislim da smo bili bolji od Hajduka, imali više loptu, više šansi, ali ne pobjeđuje uvijek bolji. Nije to ni prvi ni zadnji poraz, imamo dovoljno iskusnih igrača. Poraz u derbiju boli, željeli smo našim navijačima priuštiti pobjedu, ali ne ide kako bismo mi htjeli. Bitno je da na kraju sezone svi budemo zadovoljni.