Rožmanova dijagnoza

Trener Rijeke “prozvao” neučinkovite napadače: “Ako prve dvije »špice« ne prorade, teško ćemo zabijati golove”

Denis Frančišković

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Opet smo bili jako neefikasni, a svaka greška nas skupo staje - rekao je trener Simon Rožman nakon Koprivnice



RIJEKA Tko bi gori, sad je doli… Barem privremeno. Po tom znakovitom obrascu raspetljava se završnica Prve HNL, a da će i dalje biti preokreta uopće ne treba sumnjati. Lokomotiva i Osijek pretekli su Rijeku i Hajduk, no svi su u samo dva boda šest kola prije kraja. Ipak, nakon tri postkorona utakmice, najbolji dojam ostavlja zahuktala Lokomotiva, Osijek i Rijeka igraju promjenjivo, a Hajduk izgleda najlošije od momčadi koje love drugo mjesto.


Rijeka je u Koprivnici pucala na »puni plijen«, igralo dobro, poglavito prvo poluvrijeme, ali i opet pokazala stare boljke. Slaba realizacija bez mirnoće, sporohodna i ranjiva obrana… Sve za »troznak« u nastavku HNL-a, nakon pobjede nad Istrom 1961, remija s »lokosima« i poraza od Slaven Belupa.


– Već treću utakmicu protivnički vratar je junak utakmice. I to nešto govori. Opet smo bili jako neefikasni, a svaka greška nas skupo staje – kaže trener Simon Rožman. – Prelake golove dobivamo i prelako ispuštamo bodove. Prvo poluvrijeme imali smo jako puno odličnih situacija i trebalo smo ih kvalitetnije završiti. Kad smo dobili gol, utakmica je dobila druge obrise. Znali smo da će se Belupo zatvoriti. A i bilo je puno izležavanja tako da u drugom poluvremenu uopće nismo uspjeli nametnuti ritam. Žao mi je zbog izgubljenih bodova, ali moramo razmišljati prema naprijed.




Problem je evidentan. Opet olako primljen pogodak…


– Protiv Lokomotive smo pokazali da smo se digli i da znamo što želimo. Znači okomitu tranziciju i što bržu reakciju nakon oduzete lopte. Odnosno da imamo logiku u fazi napada. U prvom dijelu imali smo ritam i dečki su stvarno davali sve od sebe. Dobili smo jeftin gol i s izmjenama nismo dobili ono što smo htjeli. Sve u svemu razočarani smo, ali za tri dana nova je utakmica.


Gorgon je u posljednjim utakmicama daleko od svojih pravih izdanja, Čolak i Andrijašević također su se malo »pritajali«…


– Sve su to naši ključni igrači. Imaju veliku želju, ali u posljednje dvije utakmice nije im išlo kako smo zamislili. Jako su bitni za našu momčad i moramo im dati potporu. Ako prve dvije »špice« ne prorade, teško ćemo zabijati golove. Slažem se da nisu na željenoj razini, ali svi smo mi tu da im pomognemo. Naša igra jako ovisi o njima.


Problem bokova


Obrana je nakon korone najranjiviji segment momčadi. Posebno blijedo izgledaju braniči.


– Meni su u ovom trenutku najveći problem bočne pozicije. Braut je dvije utakmice odigrao na dobroj razini, a na lijevoj strani vidi se nedostatak »lijeve noge«. Raspopović se pomalo vraća, ali ima samo jedan trening pa nismo htjeli previše riskirati. No, unatoč što imamo trojicu iza, dobivamo prelake golove. Jako smo loše postavljeni, pogotovo nakon izgubljene lopte. Na tome moramo posebno puno raditi.


U petak (18.55 sati) na Rujevicu dolazi Gorica. Momčad koja je u sedam ligaških ogleda pet puta pobjeđivala Riječane.


Imali smo protiv Belupa više šanse nego Osijek i Dinamo zajedno. Osijek je uzeo bod, a Dinamo dobio. To je realnost, to su argumenti – kaže Rožman


– Gorica zaslužuje respekt i takva će biti i naša priprema za utakmicu. Jednostavno se pokazalo da uspijevamo samo kad smo stvarno svi na sto posto. Tako moramo i dalje razmišljati. Možda je to drugo mjesto malo previše u glavi i onda zaboravljamo neke osnovne stvari. A samo igrom i ritmom možemo pobjeđivati. igrači su po meni u nekom grču, a nema razloga za to. Nema pritiska ni od uprave niti od nas iz stožera. Možda smo sami sebi stavili neki uteg na leđa koji u datom trenutku ne možemo ispratiti. No, utakmica u Koprivnici za mene je bila dobra, ali stvarno smo se ispromašivali. Koncentracije je bilo jako malo. Imali smo protiv Belupa više šanse nego Osijek i Dinamo zajedno. Osijek je uzeo bod, a Dinamo dobio. To je realnost, to su argumenti – naglašava trener Riječana.


Različite strategije


Liga se potom nastavlja već u srijedu kada momčad putuje u Osijek.


– Samo pogledajte što se događa na svim utakmicama i koji su to rezultati. Sve ide nekako na jedan gol i »na glavu«. Evo, svako ima i neku svoju strategiju. Protiv Belupa je u posljednjih 26 minuta bilo samo 12 minuta čiste igre. To je statistika, ali na neki način i strategija samo da se uzmu bodovi.


Je li pogledao dramu u Kranjčevićevoj i veliki preokret »lokosa« protiv Hajduka?


– Po povratku smo pogledali drugo poluvrijeme iz Kranjčevićeve. Mislim da smo mi jedina momčad koja je nadigrala Lokomotivu. Stvarno mi se sviđaju s tom nekom energijom i agresijom prema naprijed. Moramo ih pratiti, čekaju nas u finalu Kupa. Oni su ti koje moramo pobijediti u posljednjoj utakmici.


Po Rožmanu treba što prije rezervirati europsku ulaznicu.


– Europa još nije zagarantirana. U sljedećim utakmicama to trebamo i matematički potvrditi. Svaka utakmica ima neku svoju novu logiku. Znamo što želimo na terenu, a nadam se da će nam se malo osmjehnuti i sreća. Posljednje dvije utakmice imali smo stvarno neke dobre situacije, a svaka pogreška kažnjena je primljenim golom. Vjerujem da će se to promijeniti – zaključuje trener Rijeke.