Arne Slot

Trener AZ Alkmaara je na sto čuda uoči Rijeke: “Suparnici nas kažnjavaju iz svake prilike…”

Mateo Sučić

Arne Slot/Foto REUTERS

Arne Slot/Foto REUTERS

Mi smo Den Haagu dozvolili dva udarca iz kuta i jednu izgubljenu loptu i primili smo dva pogotka, a ne znam je li više žalosno ili smiješno što smo sve promašili - rekao je Arne Slot



RIJEKA  Nogometaši AZ Alkmaara nakon šestog kola nizozemske Eredivisie uz Feyenoord i Utrecht jedina su momčad koja još uvijek ne zna za poraz, ali daleko su od vrha ljestvice jer su i jedna od četiri momčadi koja na početku prvenstva još niti jednom nije pobijedila. Pet remija u pet odigranih utakmica učinak je momčadi Arnea Slota, koja se na početku sezone specijalizirala za ispuštanje vodstva u završnici.


Protiv Den Haaga im se još jednom ponovila ista priča, AZ je u 87. minuti primio pogodak za 2:2 i ponovo izgubio dva boda koja je imao u džepu. Već viđeno i protiv Fortune, koja je u 96. minuti zabila za 3:3, Sparte Rotterdam koja je nadoknadila četiri pogotka zaostatka i u 88. pa 90. zabijala za 4:4, pa i Venla koji je ovog vikenda s čak 13:0 poražen od Ajaxa, a kolo prije toga je u 86. i 88. minuti zabio golove za 2:2 na gostovanju kod AZ-a.


– Već tjednima ponavljam isto, a to je da uz toliko prilika koje ne realiziraš, dođeš u situaciju da su suparniku tek rijetke dovoljne da te kazni i napravi ti problem. Mi smo Den Haagu dozvolili dva udarca iz kuta i jednu izgubljenu loptu i primili smo dva pogotka, a ne znam je li više žalosno ili smiješno što smo sve promašili – rekao je Slot, koji i dalje vjeruje u način igre svoje momčadi.


Gol-razlika




– I dalje imam puno povjerenja u ono što radimo, samo moramo početi donositi bolje odluke, pucati kada treba pucati i obrnuto. Jedino na čemu moramo raditi je faza obrane, ali ako počnemo zabijati situacije u kojima se nalazimo, sigurno će i rezultati biti bolji – poručio je trener AZ-a.
Iako u Europi dobro guraju, u prvenstvu ih rezultat ne mazi i AZ po tom pitanju nije ni blizu učinka iz prošle sezone, kada je lakoćom pobjeđivao sve konkurente u utrci za vrh ljestvice. Koronavirus je prekinuo prvenstvo u Nizozemskoj kada su Ajax i AZ bili bodovno izjednačeni, a iako je AZ imao bolji međusobni omjer, vodstvo natjecanja je zbog bolje gol-razlike na prvom mjestu ostavilo klub iz Amsterdama koji je izborio izravan plasman u Ligu prvaka. AZ nije uspio kroz kvalifikacije i od tud u skupini s Rijekom.


U Europi ih je bolje krenulo nego u prvenstvu, iako su imali puno problema s igračima koji su ostali izvan kadra zbog koronavirusa, uspjeli su pobijediti Napoli na San Paolu (1:0) i sada će protiv Rijeke tražiti zadržavanje maksimalnog učinka.


Testiranja


Ipak, priča oko koronavirusa i dalje je glavna tema u Alkmaaru, uoči utakmice protiv Den Haaga još su dva igrača bila pozitivna na koronavirus čime se broj zaraženih popeo na 15. U AZ-u očekuju da će dio igrača koji su prošli tjedan bili pozitivni, imati negativan uzorak na današnjem testiranju, ali trener Arne Slot najavio je da će biti oprezan s njihovim vraćanjem u momčad.


– Tim igračima moramo dati vremena da se vrate u momčad i pažljivo ćemo ih testirati i napraviti sve potrebne pretrage prije nego što ćemo ih ponovo koristiti – rekao je Slot i naveo primjer NAC Brede u čijim je redovima koronavirus buknuo nekoliko tjedana ranije od AZ-a.


– Neki igrači Brede su izgubili kilograme ili imaju problema s traženjem forme i kondicije. Uz to, jedan naš igrač ima ozbiljnije probleme i kada čujem što mi kaže o toj bolesti, moj strah od virusa je još veći – zaključio je Slot.