SuperSport HNL

Tanka izvedba u Kranjčevićevoj donijela je Rijeci samo bod, no Bijelima je i to dovoljno da kao lideri dočekaju derbi s Dinamom

Davor Petrović

Radost Riječana nakon izjednačujućeg pogotka Fruka/Foto PIXSELL

Radost Riječana nakon izjednačujućeg pogotka Fruka/Foto PIXSELL

Željko Sopić je mijenjao formacije i okretao uloge igrača, ali to nije donijelo ništa više od neriješenog rezultata



ZAGREB Tanka izvedba na gostovanju kod Lokomotive Rijeci je donijela tek bod na stadionu u Kranjčevićevoj, uz nikakav dojam. Željko Sopić je mijenjao formacije i okretao uloge igrača, ali to nije donijelo ništa više od neriješenog rezultata koji bi ipak trebao dovoljan za ostanak na vrhu SuperSport HNL-a do derbija s Dinamom.


Igrala se 4. minuta kada je obrana Rijeke doživjela veliko upozorenje bez posljedica. Fabijan Krivak je s desne strane svog dijela terena lansirao dijagonalu iza leđa visoko podignute obrane gostiju, prema Silviju Goričanu, kojem se otvorio put prema golu. Za krilnim napadačem Lokomotive jurnuo je Ivan Smolčić i došlo je do kontakta, ali glavni sudac Patrik Kolarić smatrao je da nije prekršeno niti jedno od pravila nogometne igre.


Rijeka se pokušavala nametnuti kao dominantna sila na terenu, ali to joj nije u potpunosti uspijevalo. Zapravo, Lokomotiva je djelovala opasnije u uvodnom dijelu utakmice, s time da ipak nije imala akciju koja bi joj donijela udarac prema golu Nediljka Labrovića. U 19. minuti Rijeka je dočekala takav trenutak, ali Marko Pjaca je sa dvadeset metara lansirao loptu u naručje Nikole Čavline.




Nešto kasnije goste je mogla skupo koštati nesmotrenost na lijevoj strani obrane. Bruno Goda je loše primio, a zatim i izgubio loptu na trideset metara od svog gola, otvorivši prostor Karlu Bartolecu i Krivaku za odigravanje duplog pasa i osvajanje puno prostora. Srećom po Rijeku, nakon toga je uslijedilo neprecizan pokušaj prizemnog ubacivanja kroz peterac.


Lokomotiva – Rijeka 1:1


Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 1.054. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec) 6. Strijelci: 1:0 Tuci (27′), 1:1 Fruk (43′). Žuti katoni: Mersinaj, Bartolec, Leovac (Lokomotiva), Hodža (Rijeka).


LOKOMOTIVA: Čavlina 6,5, Bartolec 6 (81′ Kalaica -), Živković 6,5, Mersinaj 6, Leovac 6, Marić 6, Smakaj 6,5 (90′ Canjuga -), Krivak 6 (73′ Žilinski -), Mudražija 5,5 (81′ Bubanja -), Goričan 6, Tuci 6,5.


RIJEKA: Labrović 6, Smolčić 6, Dilaver 6, Mitrović 6,5, Goda 6 (90’+1′ Radeljić -), Hodža 6,5, Yansane 6 ( 46′ Banda 6,5), Fruk 6,5 (78′ Grgić -), Janković 6, Pjaca 6, Ivanović 6 (68′ Obregon -)

U 26. minuti Niko Janković je zapucao po golu Lokomotive s praktički iste pozicije s koje je ranije odapeo Pjaca. Ishod je također bio identičan. Čavlina je nakon toga degažirao loptu, koja je nakon dva-tri odbijanja završila u Jankovićevim nogama, a ubzo se ispostavilo da će to završiti vrlo loše za Rijeku.


Naime, prošle nedjelje je Marko Bulat na stadionu Maksimir počastio Lokomotivu kriminalno lošom povratnom loptom, a u petak je jednako fatalan potez napravio Janković. Njegovo dodavanje za Mateja Mitrovića pretvorilo se u asistenciju za Indrita Tucija koji je, baš kao i protiv Dinama, rutinski poentirao – 1:0.


Grogirana Rijeka trebala je kraće vrijeme da se pribere, a u 37. minuti je stigla do vrlo izgledne prilike za izjednačenje. Pjaca je s lijeve strane ušao u sredinu i na sebe je navukao trojicu igrača Lokomotive na rubu kaznenog prostora. Kada je vidio da neće imati priliku za udarac, podvalio je loptu Franji Ivanoviću koji ju je s deset metara lansirao preko gola.


Izjednačenje je ipak stiglo šest minuta kasnije, i to u situaciji koja nije mirisala na veliku opasnost. Naime, obrana Lokomotive bila je postavljena kada se Janković na lijevoj strani namjestio na desnu nogu i uputio centaršut na vrh peterca, gdje je Toni Fruk trzajem glave neobranjivo usmjerio loptu u mrežu – 1:1.


Na početku drugog dijela Momo Yansane je ostao u svlačionici, prepustivši svoje mjesto Emmanuelu Bandi. To je, pak, značilo da Sopić prelazi s formacije 4-1-4-1 na 4-2-3-1, s time da je Janković iz sredine otišao na lijevu stranu, a Pjaca je prebačen desno. Rošade nisu donijele previše dobroga je Lokomotiva je u 50. i 52. minuti opasno zaprijetila. Doduše, izostali su precizni udarci po golu, ali te dvije situacije predstavljale su novo veliko upozorenje za Rijeku.


Vrlo brzo Sopić je vratio Pjacu na lijevu stranu, poslavši Jankovića na desnu. Naravno, ta promjena nije bila vezana uz dvije spomenute situacije pred Labrovićevim golom. Po svemu sudeći, Sopić je zaključio da mu momčad ipak djeluje opasnije s Pjacom na njegovoj prirodnoj poziciji. No, prvu pravu priliku Rijeci je donio prekid.


Igrala se 61. minuta kada je Banda iz slobodnog udarca sa četrdeset metara na desnoj strani poslao upotrebljiv centaršut u srce kaznenog prostora, gdje je Mitrović bio najviši u skoku. Situacija je bila obaćavajuća, ali njegov udarac glavom nije imao dovoljno preciznosti. Rijeka je u tim trenucima uporno tražila put do drugog gola, ali pri tome nije pokazivala preveliku ofenzivnu raskoš.


S druge strane, Lokomotiva je djelovala puno suvislije u fazi napada, tražeći rješenja kroz kombinatoriku. Istina, ni tu nije bilo nekih velikih prilika, ali dojam je bio nešto bolji, u odnosu na ono što je Rijeka pokušavala napraviti. U završnici utakmice Sopić se odlučio za novu rošadu, ubacivši Alena Grgića umjesto Fruka, čime je Jankoviću omogućio povratak u središnjicu.


Ni taj potez nije donio značajniju promjenu u igri Rijeke. Jednostavno, momčad nikako nije uspijevala uhvatiti pravi ritam, na tragu onoga što je demonstrirala na prethodnim utakmicama. U 82. minuti Janković je s ruba kaznenog prostora desnicom tražio rašlje, ali izostala je preciznost kakvu zahtijeva takav plasirani udarac. Zadnju priliku Rijeci je donio prekid s desne strane u zadnjim sekundama sudačke nadoknade. No, tu se nije dogodilo apsolutno ništa.


 



Standings provided by Sofascore