Niko Galešić

Strijelac spektakularnog gola za Bijele u Kupu: “Fruk je trebao izvesti taj slobodnjak, ali…”

Davor Petrović

Niko Galešić/Foto V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

Niko Galešić/Foto V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

U mlađim kategorijama sam zabijao takve golove - kaže Galešić



ZAGREB  Četvrtfinalna utakmica SuperSport Hrvatskog kupa protiv Rudeša još jednom je pokazala da Niko Galešić slobodno može biti proglašen najekonomičnijim igračem Rijeke. Naime, čovjek je ove godine postigao tri gola, s time da je svaki bio presudan, odnosno donio je vrlo opipljivu korist. Osim toga, primjetno je da kod njega uvijek ponavlja broj koji označava jedinice u minutama utakmice. Naime, kronološki gledano, Galešić je ove sezone zabijao golove u 39., 89. i 79. minuti.


Prvi je stigao 24. rujna prošle godine, u prvom dijelu sezone, kada je Galešić na gostovanju kod Slaven Belupa prošao od svog do suparničkog kaznenog prostora s loptom u nogama, poput Maradone, i rutinski poentirao. Budući da mu je Nediljko Labrović dodao, njemu bi svakako trebalo pisati asistenciju za taj gol. Rijeka je tada u Koprivnici pobijedila 1:0, što znači da je Galešić pogodio za tri boda.


Njegov drugi gol u SuperSport HNL-u uknjižen je točno četiri mjeseca kasnije, 24. siječnja. Bilo je to ono čuveno gostovanje kod Gorice koja je nakon pola sata igre imala 2:0. Rijeka je na kraju stigla do preokreta, a gol odluke postigao je, naravno, Galešić, u 89. minuti. Taj nije bio toliko spektakularan, ali je donio važnu pobjedu.


Tajac




Na gostovanju kod Rudeša Galešić je, pak, bombom iz slobodnog udarca s trideset metara zavukao loptu u mrežu iz fantastičnog Mateja Markovića, za minimalnu pobjedu vrijednu plasmana u polufinale Kupa. Bio je to fenomenalan potez koji je mnoge ostavio otvorenih usta. Naime, prije izvođenja tog slobodnog udarca dio gledatelja okupljenih na stadionu ŠRC-a Rudeš slatko se smijao ideji da netko iz redova Rijeke želi pucati direktno na gol iz te pozicije.


Kada je lopta fijuknula zrakom i od prečke se odbila u gol, nastao je tajac. Zapravo, manji dio je komentirao da je Rudeš u drugom dijelu prvenstva pretplaćen na primanje eurogolova, a većina je u nevjerici gledala slavlje igrača Rijeke. Bez pretjerivanja, takvi golovi se rijetko viđaju.


– Takve udarce vježbamo na treninzima. Fruk i ja, a na lijevoj strani Pašalić. Inače bi Fruk uzeo taj slobodnjak, ali bilo je malo daleko, pa smo se dogovorili da ja probam. Imam tu, kako kaže Mitrović – »zuju«. U mlađim kategorijama sam zabijao takve golove, nikada niti jedan nije ušao s ovolike odaljenosti. A na treninzima mi Labrović to uvijek brani, ha, ha… – kaže 22-godišnji Galešić, rođen u Berlinu.


Čvrsti blok


Što se igre tiče, izvedba Rijeke na zapadu Zagreba nije bila na pretjerano visokoj razini. Opet, to je i razumljivo jer je derbi s Dinamom donio visoku potrošnju u svakom smislu, te je stoga bilo iluzorno očekivati nekakvo umiranje u ljepoti. Osim toga, baš kako je rekao Željko Sopić, protiv Rudeša je bilo najbitnije proći u polufinale Kupa.


Uz to, i u takvom izdanju Rijeka je imala inicijativu, s time da joj Rudeš nije stvorio neku veliku priliku. Bilo je tu situacija koje se nazivaju gužva u šesnaestercu, ali bez prevelike opasnosti. S druge strane, sjajne intervencije Mateja Markovića na golu Rudeša držale su neizvjesnost sve do same završnice, odnosno Galešićevog eurogola.


– Mislim da nismo odigrali najbolje. Međutim, znali smo da će nam protiv Rudeša biti jako teško. Oni su stali u čvrsti blok i čekali nas, a na kraju je odlučila ta jedna situacija. Poraz od Dinama nije ostavio nekog traga na nama, a znali smo da u Kupu moramo biti na sto posto što se tiče pristupa. U prvenstvu smo i dalje prvi. Vjerujem da ćemo u nedjelju protiv Varaždina to još jednom pokazati – zaključuje strijelac gola koji je odveo Rijeku u završnicu borbe za Rabuzinovo sunce.