O aktualnim temama na Rujevici

Srećko Juričić: Stigle su konkretne ponude za Čolaka, ali nisu zadovoljile ni klub ni njega

Mateo Sučić

Srećko Juričić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Srećko Juričić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Čolak je najbolji strijelac i jedan od najboljih igrača HNL-a, samim time i normalno je da za njega postoji najveći interes. Bilo je za njega i konkretnih ponuda, ali nisu zadovoljavale ni njega, ni Rijeku jer može postići Marićevu cijenu - kaže Srećko Juričić



RIJEKA  Utakmicom protiv Šibenika zakotrljala se riječka sezona, krenuo je lov na bodove, uskoro će i na Europu, puno se govori i o prijelaznom roku, a s Rujevice još nema velikih vijesti. Čolak je i dalje u kadru, Andrijašević bi uskoro trebao biti, a stanovnici riječke svlačionice su i svi ostali (Halilović, Lepinjica, Lončar, Pandur…) koji su se spominjali u kontekstu potencijalnih odlazaka.
Ipak, iako je s jedne strane sve ubrzano zbog početka sezone i europskih natjecanja, s druge se prijelazni rok tek mora zakotrljati na onaj pravi način. Vremena za analizu bilo je malo, sezone su praktički spojene pa u riječkom prvoligašu nisu imali puno vremena za uživanje u osvojenom Kupu u Šibeniku već su se morali okrenuti novim izazovima koje crta sportski direktor Srećko Juričić. Čovjek je to koji, u dvije različite uloge, ima čak osam od 11 Rijekinih trofeja, samim time je i najpozvanija osoba za pogled na prošlu sezonu i komentar aktualnih tema na Rujevici.



– Zadovoljan sam ostvarenim rezultatima prošle sezone. Osvojen je Kup, bili smo treći u prvenstvu a i afirmirali smo mlade igrače iz našeg omladinskog pogona kao što su Pandur, Smolčić, Štefulj, Lepinjica, Braut i Galešić, odnosno Bušnja i Vuk koji su također imali nastupe, što nam je bio jedan od ciljeva prošle sezone. Zadovoljan sam što već sedam, osam godina uspijevamo zadržati kontinuitet dobrih rezultata, ovo iz Šibenika nam je bio četvrti Kup, osvojili smo naslov prvaka uz još nekoliko drugih mjesta, osvojili superkup i tri puta igrali u grupnoj fazi Europske lige.


Momčad je u jednom trenutku bila u krizi rezultata, ali izvukla se nizom od šest pobjeda i osvojenim kupom. Jeste li zadovoljni reakcijom trenera Rožmana u tim trenucima i načinom na koji je podigao momčad?


– Kroz sezonu momčad ima razdoblje bolje i lošije forme pa i krizne situacije. Mislim da smo zajedno s trenerom uspješno riješili probleme i prošli kroz krizne situacije.


Iz vašeg iskustva koliko može biti zahtjevno to što se u novu sezonu ušlo praktički bez ikakvih priprema?




– Svjesni smo da je zbog pandemije ulazak u novu sezonu drugačiji od svih ranije. I Rijeka i drugi klubovi moraju spremati momčadi u potpuno drugačijim okolnostima. Budući da su Rijeka i Lokomotiva igrali finale Kupa, pauze praktički nije bilo. Mišljenja sam da je trenerima najvažnije fokusirati momčad na mentalnu pripremu za novo prvenstvo jer se fizički nije puno izgubilo.


Vjerujem da će Budicin stasati u pravog trenera

Liber i Ivan Smolčić su ostali na posudbi u Orijentu, kako gledate na njihov igrački razvoj i vidite li ih u prvoj momčadi Rijeke u nekoj budućnosti?
– Posudba Libera i Smolčića Orijentu je pravi pogodak. Oba igrača su se iskazala i dala svoj doprinos dobrim rezultatima Orijenta, a svakako se nadam da će jednog dana zaigrati za prvu momčad Rijeke.
I Fausto Budicin se često spominje kao Rijekin trener »na posudbi« u Orijentu. Jeste li zadovoljni njegovim trenerskim razvojem?
– Fausto Budicin je svoj trenerski talent već pokazao u omladinskom pogonu našeg kluba. Nakon toga je pokazao i hrabrost preuzimajući Orijent. Pred njime su novi trenerski izazovi i vjerujem da će stasati u odličnog trenera – rekao je Juričić.

 


Upiti


Kako ste vidjeli prvo kolo protiv Šibenika?


– Najvažnije je da smo osvojili tri boda na početku prvenstva. Nismo igrali dobro, ali smo u drugom poluvremenu većom agresivnošću i odlučnošću došli do pobjede.


Ova sezona će zasigurno biti specifična i po prijelaznom roku koji traje skroz do druge polovice listopada. Kako će se Rijeka ponašati, ima li ponuda?


– Svaki prijelazni rok je vrlo važan za nas. Rijeka će, kao i do sada, pokušati prodati neke igrače, neke mlađe ćemo dati na posudbu kako bi se s više utakmica brže razvijali. Isto tako na pozicije igrača koji odu pokušat ćemo dovesti adekvatnu zamjenu, ali i pojačati momčad s nekoliko novih igrača. Ponude postoje, ali još više od njih ima upita.


ČEKA PRAVU PONUDU - Antonio Mirko Čolak / Foto V. KARUZA

ČEKA PRAVU PONUDU – Antonio Mirko Čolak / Foto V. KARUZA


 


Čolak je u fokusu »mercata«, spominjalo se kuloarski puno klubova, je li bilo službene ponude?


– Čolak je najbolji strijelac i jedan od najboljih igrača HNL-a, samim time i normalno je da za njega postoji najveći interes. Bilo je za njega i konkretnih ponuda, ali nisu zadovoljavale ni njega ni Rijeku.


Može li Čolak postići cijenu na razini one Mirka Marića koji je otišao u Monzu za 4,5 milijuna eura?


– Kratko i jasno, mislim da Čolak može postići takvu cijenu.


Ima li interesa za drugim igračima, spominjali su se Lepinjica, Halilović, Lončar…?


– Postoji interes za igrače koje ste spomenuli, ali službene ponude još nisu stigle.


S posudbe su vraćeni Ristovski i Vuk, ostaju li na Rujevici ili će im se tražiti neka druga sredina?


– Ristovski i Vuk su imali dobre sezone u svojim klubovima u Slovačkoj. Sada su u kadru prve momčadi i vidjet ćemo kako će se odvijati situacija u HNL-u i po pitanju prijelaznog roka nakon čega ćemo odlučiti je li za njih bolje da ostanu u Rijeci ili da odu na novu posudbu.


Kakva je situacija s Nevistićem i Mamićem?


– Nevistić i Mamić su bili na posudbi u Varaždinu i sada su ponovo naši igrači. Kada govorimo o Nevistiću, iza sebe ima odličnu sezonu i postoji veliki interes za njega. I Mamić je igrao vrlo dobro pa sada čekamo hoće li realizirati nekakav transfer ili će se vratiti u Varaždin.


UTRKA S VREMENOM - Stjepan Lončar / Foto V. KARUZA

UTRKA S VREMENOM – Stjepan Lončar / Foto V. KARUZA


 


Isti ciljevi


Čolakov odlazak je izvjestan, je li u planu dovođenje zamjene ili mislite da Ristovski, Yateke i Murić, uz Andrijaševića, mogu nadoknaditi njegov odlazak?


– Ukoliko se realizira Čolakov transfer, nastojat ćemo dovesti adekvatnu zamjenu, a Ristovski i Yateke imaju priliku nametnuti se kroz ovaj dio prvenstva.


Vjerojatno zbog činjenice da nije bilo klasičnih priprema nema ni novih mladih igrača koji su priključeni prvoj momčadi. Kakva je situacija s prošlosezonskim juniorima, ima li netko tko je u nekom dugoročnom planu prve momčadi?


– Svakako i u ovoj generaciji juniora ima puno talentiranih igrača i sigurno je da će u dogledno vrijeme netko iskočiti.


Razlikuju li se ovosezonski ciljevi po nečemu u odnosu na prošlu sezonu?


– Godinama su naši ciljevi isti. Njih se držimo i ponavljamo ih svake sezone. Želimo biti u vrhu hrvatskog nogometa i igrati Europu, biti uspješni u Kupu i uz to afirmirati mlade igrače iz naše škole nogometa.


Za nešto više od mjesec dana Rijeka počinje i svoj europski put, koliko bi prema vašem iskustvu značio jedan uspjeh kakav je bio onaj protiv Stuttgarta prije sedam godina?


– Utakmica sa Stuttgartom je učinila da HNK Rijeka ujedini cijeli grad, cijelu našu regiju i donese pozitivnu atmosferu i euforiju. S godinama su se ta atmosfera i euforija polako gubile, a jedna takva utakmica sigurno bi to mogla vratiti – zaključio je sportski direktor Rijeke Srećko Juričić.