Europska liga

SIMON ROŽMAN Nisam kukavica, vjerujem da ćemo napraviti pozitivnu priču

Mateo Sučić

VJERUJE U SVOJU MOMČAD – Simon Rožman/Foto D. KOVAČEVIĆ

VJERUJE U SVOJU MOMČAD – Simon Rožman/Foto D. KOVAČEVIĆ

Pokušat ćemo dobrom voljom, optimizmom i pozitivnim stavom pripremati momčad na način da nam je svaka utakmica velik izazov. Momčad koja će nastupiti ima moje povjerenje i podršku, iskreno vjerujem u ove dečke i siguran sam da ćemo napraviti neku pozitivnu priču – kaže Rožman



NAPULJ Simon Rožman razvukao je osmijeh na putu za Napulj. Drugo mu, uostalom, nije ni preostalo, kukanjem i plakanjem za igračima na koje ne može računati neće mu pomoći pa svojim optimizmom želi uvjeriti momčad da je Rijeka i s mnogim izostancima spremna predstaviti se na najbolji mogući način na kultnom stadionu kakav je San Paolo. A ima za čime žaliti jer mu iz raznih razloga nedostaju najmanje četiri igrača (Kulenović, Menalo, Halilović, Escoval, Capan…) koji bi na današnjoj utakmici bili starteri.


Nije bio od velikih riječi, ograničio se na obećanje da će njegova momčad pružiti svoj maksimum u ovom trenutku. Više od toga nitko i ne traži, Rijeka bi i u idealnim uvjetima imala minimalne izglede u Napulju.


– Dobra volja je najvažnija. Stvarno mi je dosta sve ove patnje kroz koju prolazimo u posljednje vrijeme, ali nismo kukavice, istrčat ćemo u Napulju, pa makar i s juniorima, s ciljem da pokušamo odigrati najbolje što možemo u ovom trenutku. Ne pitajte ni kako ćemo igrati, nije da ne znamo, ali puno se toga poremetilo ovih dana. Ostali smo bez osam igrača koji su trebali igrati ili su bili blizu momčadi, još četiri koji nisu prijavljeni za Europu…




Nekako smo se snašli aktivacijom B liste, ali ostali smo na 13 igrača, dva vratara i četiri juniora – kaže Rožman, koji je svaki trenutak na putu do Napulja pokušao iskoristiti za razgovor s igračima, pružanje podrške i riječi ohrabrenja.


Doduše, nije da je jedanaestorka koja će istrčati na San Paolo bezazlena, Rožmanu je veći problem što je cijeli plan pao u vodu i nije stigao uigravati one koje ima na raspolaganju, usto nema ni puno manevarskog prostora na klupi.


Šok


– Pokušat ćemo dobrom voljom, optimizmom i pozitivnim stavom pripremati momčad na način da nam je svaka utakmica velik izazov. A što se tiče pripreme, jedino što možemo su one osnove da na travnjaku ponavljamo ono što već duže radimo na treninzima, teško je očekivati nešto više po pitanju nekakvog iznenađenja. Proći ćemo još neke stvari na sastanku jer se na posljednjem treningu i ne može puno napraviti. U svakom slučaju, momčad koja će nastupiti ima moje povjerenje i podršku, iskreno vjerujem u ove dečke i siguran sam da ćemo napraviti neku pozitivnu priču.


Žal za igračima kojih nema ostaje i zbog činjenice da je Rijeka sve utakmice za koje je, kao sada, imala mogućnost duže pripreme, odigrala na visokoj razini, a to je preduvjet za predstaviti se u pravom svjetlu i u Napulju.


– U petak su se vratili reprezentativci, sve je krenulo kako smo željeli pa je nakon tri treninga uslijedio šok. Imao sam stvarno dobar osjećaj, nadam se da će barem zimska stanka omogućiti 14 dana normalnih treninga. Dobra volja je najvažnija, ubijali smo se osam mjeseci za izboriti Europu, sada dva mjeseca za igrati je. Grizem se kako bi to sve izgledalo da je sve normalno, ali ne mogu utjecati na te stvari pa ćemo ovu priču izgurati do kraja najbolje što možemo.


Prilika mladima


Dobra stvar za Rožmana jest što će u kadru imati iskusne igrače poput Franka Andrijaševića i Ivana Tomečaka, koji će nedvojbeno biti oslonac momčadi u trenucima koji neće biti lagani.


– Oni su sada na razini, sigurno će povući momčad kao i uvijek. S druge strane, otvara se i lijepa prilika mladima. S prve smo tri utakmice u skupini prošli psihološku pripremu, dosta smo toga naučili i ne očekujem više tremu u ulasku u utakmicu ili strah ako povedemo. Prošli smo dosta toga i veselim se svim ovim utakmicama koje dolaze pa kako god završile.


Za »bijele« će korisno iskustvo biti i prva utakmica s Napolijem koja je pokazala da se može parirati suparniku koji je skuplji, iskusniji i sa širim igračkim kadrom.


– Na tome smo i gradili priču, zato ne želim da nas ova situacija poremeti. Oni su izgubili tri utakmice u nizu, ali kada trener visi, onda je prisutno još više energije. Meni je žao što neće biti publike, u Marseilleu sam osjetio što to znači, u tom je rangu i naša Rujevica, zato sam želio i da doživimo tu fantastičnu atmosferu San Paola. Nema puno stadiona u Europi na kojima je tako živo, a iskustvo iz Marseillea je fantastična stvar. Žao mi je što nam se Europa nije posložila u smjeru da možemo pokazati kvalitetu i dobru priču koju gradimo na terenu – zaključio je Simon Rožman.