Posljednje gostovanje

SIMON ROŽMAN Nakon plasmana smo prošli sve scenarije koji nas čekaju i zbog toga smo mirni. Inače bih završio na psihijatriji

Mateo Sučić

Simon Rožman/Foto REUTERS

Simon Rožman/Foto REUTERS

Želim da se pokažemo kao organiziran i čvrst suparnik, da nas nagradi savršena utakmica i da napravimo senzaciju. Želimo nekoga iznenaditi i osvojiti koji bod – kaže trener »bijelih« Simon Rožman



SAN SEBASTIAN Nogometaši Rijeke danas će na Anoeti (21), stadionu Real Sociedada, odraditi posljednje europsko gostovanje ove sezone. Riječani su porazom od Napolija izgubili i teoretsku mogućnost prolaska skupine, a nakon današnje utakmice protiv vodeće momčadi La Lige ostat će im još domaći sraz s Alkmaarom.


Mnogi će na Rujevici, na spomen posljednjeg europskog gostovanja ove sezone, reći – napokon. S obzirom na sve probleme koje nosi koronavirus, neizvjesnost i strepnju zbog rezultata, pa i nelogičnosti s kojima su se susretali i zbog kojeg nisu sve momčadi imale iste uvjete, »bijeli« će se bogatiji za jedno vrijedno iskustvo moći okrenuti domaćim obavezama.


– Kada smo se plasirali u Europsku ligu, u klubu smo sjeli i prošli sve scenarije koji nas čekaju. Zbog toga smo sada mirni, jer inače bih završio na psihijatriji s obzirom na sve što nam se događa – kaže Simon Rožman, koji je objasnio i što se dogodilo da su tri igrača morala ostati na Rujevici.




– Igrači koji su prije mjesec dana bili pozitivni na COVID-19 i odradili samoizolaciju te ga i preboljeli s obzirom na to da su nakon toga čak tri puta imali negativan nalaz, sada su opet pozitivni. Izgubili smo dva jako bitna igrača za našu momčad, poremetila se priprema…


Širi sastav


Što zbog ozljeda, što zbog bolesti, u Rijeci su ostali Kulenović, Čerin, Smolčić, Raspopović i Arsenić, ali Rožman ipak ima na raspolaganju nešto više opcija nego što je to u Napulju bio slučaj.


– Sigurno je malo lakše kada imaš širi roster, za razliku od Napulja gdje smo imali samo juniore na klupi. Sada imamo mogućnost rotacije, sretan sam zbog igrača jer svi ovi koji su bili kući duže vrijeme ponovo su s nama, to je nagrada i za njih da osjete Europsku ligu.


Utakmica u San Sebastianu je najbolja prilika za to, »bijeli« igraju protiv lidera La Lige, momčadi kojoj u leđa gledaju Barcelona i Real, koja ima najboljeg strijelca, dva reprezentativca Španjolske…


– Čeka nas veliki izazov, ali s druge strane pripremamo igrače u pozitivi, da budemo na maksimumu svojih mogućnosti jer stvarno bismo u ovoj Europskoj ligi željeli nekoga iznenaditi, osvojiti koji bod. Razlika u kvaliteti apsolutno postoji, ali mislim da smo se pokazali u dobrom svjetlu, igrači i mi svi skupa vidjeli smo što je razina više i kako god se okrene, po meni je ovo dobra priča.


Raznovrsnost


To što su Španjolci odmarali igrače sigurno govori o respektu prema Rijeci nakon one utakmice na Rujevici, s Pireneja više ne dolaze priče o popravljanju gol-razlike.


– Rekao bih da oni prije svega misle o sebi, žele ići dalje u Europi i zbog toga su protiv Villarreala odmarali igrače. Sigurno nas i respektiraju više nego uoči prve utakmice, na Rujevici smo im bitno otežali posao, čak smo bili i jako blizu bodu. Vraća im se nekoliko igrača koji su bili izvan stroja zbog ozljeda, ali mi imamo puno toga za dobiti.


Želim da se pokažemo kao organiziran i čvrst suparnik, da nas nagradi savršena utakmica i da napravimo senzaciju.
Miodrag Kustudić, nekadašnji napadač Rijeke, koji danas živi u Španjolskoj i prati La Ligu, istaknuo je da Real Sociedad igra najbolji nogomet u La Ligi, a Rožman ih smatra najmoćnijima u skupini.


– Igračima uvijek govorim da više od ovog ranga ne postoji, vodeći su u La Ligi i u ovom je trenutku to vrh, stalno to ponavljam igračima. Raznovrsni u igri, mogu pritiskati visoko i braniti se nisko, brzi su u kontrama što znači da ne smije biti širokog prostora, a u kontinuiranom napadu imaju različite varijante.


Ako se taktički spremaš na sve te stvari, puno se toga može poremetiti jer ne možeš na sve obratiti pozornost. Moramo razmišljati o sebi, paziti na njihove najčešće situacije i biti spremni na pakleni ritam u kojem igraju i u kojem se najviše razlikuju od Napolija i AZ Alkmaara – zaključio je Simon Rožman.