Šibenski as

Šibenčanin Nikica Cukrov s Rijekom je osvajao Kupove: “Glave igrača Lokomotive su u transferima”

Igor Duvnjak

Nikica Cukrov ovjekovječen pokraj svoje povijesne fotografije na Rujevici/Foto I. TOMIĆ

Nikica Cukrov ovjekovječen pokraj svoje povijesne fotografije na Rujevici/Foto I. TOMIĆ

Igrači Lokomotive neće biti maksimalno koncentrirani na finale, kao što mogu biti koncentrirani igrači Rijeke - smatra Cukrov



RIJEKA Spominjanje Nikice Cukrova u onih starijih navijača Rijeke izaziva uzdahe i osmijehe zadovoljstva kada se prisjete ostvarenja ovog šibenskog asa u dresu »bijelih«. Ako za nekoga vrijedi ona poštapalica »pun ga je teren« onda je to vrijedilo za ovog neumornog veznjaka za kojeg je izgubljeni duel u onoj jakoj konkurenciji bio totalno apstraktni pojam.


Britak kao sablja, a brz kao munja bio je perpetum mobile one nezaboravne generacije riječkog kluba koja je osvajala jugoslavenske Kupove 1978. i 1979. godine, a Cukrov je pritom bio jedan od glavnih orijentira u sastavljanju taktike trenera Dragutina Spasojevića, te potom Marijana Brnčića. Sjajnim igrama izborio je i status reprezentativca bivše države.


Ususret subotnjem finalu Kupa, u kojem će se nasuprot Rijeci naći zagrebačka Lokomotiva, a igrati će se baš u njegovom gradu, Cukrov iz šibenskog kuta gleda na subotnje finale dajući prednost »bijelima«.




– Ovo je sezona u kojoj su se pet, ustvari četiri kluba borila za četiri pozicije pri vrhu – kaže Nikica Cukrov, za navijače i danas samo popularno »Cuki«. – Prva je pozicija, naime, bila odavno riješena, mislimo na Dinamo. Svaka ekipa je imala svoje uspone i padove.


Na kraju je ispala najspremnija ili najsretnija, kako god to hoćemo nazvati, na iznenađenje svih Lokomotiva. Ona je došla do druge pozicije koja vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. Rijeka je poslije stanke zbog koronavirusa imala jedan pad u formi, u igri. Mislim da je to glavni uzrok zašto je izgubila drugu poziciju.


Trka i zajedništvo


Rijeka za sobom uoči finala Kupa u subotu ima sezonu obilježenu nizom oscilacija, igrama s usponima i padovima, što se natravno odrazilo i na rezultate. Iako je pred Rijekom još bitan nastup u finalu Kupa neke se ocjene o uspješnosti sezone mogu davati i sada.


– Sezona je uspješna, zašto ne bi bila uspješna. Momčad igra finale Kupa, plasirala se u kvalifikacije za Europsku ligu, sada ćemo vidjeti koliko će uspjeti napraviti u tim kvalifikacijama. Oformljena je jedna nova ekipa, za jedno tako kratko vrijeme se može i treba prihvatiti da je sezona uspješna.


Postava se u klubu naime stalno mijenja, tako je to u današnjem nogometu. U vrijeme trenera Keka je bila jedna konstanta, gro ekipe je bio zadržan. Rijeka je imala konstantu igrača, nije ih mijenjala kao što ih mijenja sada.


Svaka generacija u jednom klubu ima svoje odlike i obilježja, tako je i s ovom momčadi Rijeke.


– Odlika ove momčadi Rijeke je velika trka te zajedništvo. Mislim da čak igraju otvorenije, u nekim situacijama više napadački nego što je igrao Kek, a to onda rezultira i s opasnošću po vlastiti gol. To im se događalo, naročito kada u zadnoj liniji imaš mlade, neiskusne i još neuigrane igrače.


Rijeka je favorit


Suparnik Rijeke u finalu Lokomotiva već dugo vremena skreće pozornost na sebe kao »filijala Dinama«, koja je ove sezone osvojila neformalnu titulu viceprvaka. Momčad iz Zagreba je tijekom sezone iskazala niz kvaliteta i u takvom ozračju već ostvarenih uspjeha čeka subotnji sudar.


– Ekipa Lokomotive je jedan spoj iskustva i mladih, vrlo talentiranih igrača koji su birani i dovedeni sa jednog šireg područja. U biti Lokomotiva je rasadnik za Dinamo, izlog za mlade igrače iz Dinama. Vidimo tu fluktuaciju igrača iz oba smjera, koja stalno traje. Čim se pojavi jedan dobar igrač u Lokomotivi i ima konstantu dobrih igara kroz jedan duži period, on završava u Dinamu.


Uza sve komplimente »lokosima« Cukrov prednost daje Rijeci iako su finalni dueli specifični. To je i sam osjetio na svojoj koži te je uopće pitanje može li se nešto prognozirati za subotu.


– Teško je nešto prognozirati, finala su šok utakmice u kojima se igra na rezultat. Nema popravnoga i moguća su iznenađenja. Po meni Rijeka je ipak favorit. Rijeka je u prednosti iako Lokomotiva ima veliki motiv da osvoji nešto što nisu nikada osvojili.


Međutim, kod njih ima već završenih transfera i to će ih malo poremetiti. Glave igrača će već biti na nekim drugim stvarima. Neće biti tako maksimalno koncentrirani kao što mogu biti koncentrirani igrači Rijeke – smatra Cukrov.