Franko Andrijašević

S Rijekom je 2017. osvojio duplu krunu: “Na Rujevici se imaju pravo nadati najboljem u ovoj sezoni”

Denis Frančišković

Momčad Rijeke i najvjerniji fanovi/Foto V. KARUZA

Momčad Rijeke i najvjerniji fanovi/Foto V. KARUZA

Iz osobnog iskustva znam koliko je teško biti gost na Poljudu. Rijeka je tamo pokazala od čega je napravljena - kaže Andrijašević



ZAGREB Iako više od dvije i pol godine igra u dalekoj Kini, za klub zvan Zheijang, Franko Andrijašević pažljivo prati sva zbivanja u SuperSport HNL-u. Doduše, ovih dana se nalazi nešto bliže Hrvatskoj, odnosno u Beogradu, gdje odrađuje završnu fazu rehabilitacije.


– Ta ozljeda nije ništa posebno. Budući da nam prvenstvo počinje 3. ožujka, u klubu su odlučili da u Beogradu odradim terapiju do kraja i vratim se spreman u Kinu – kaže Franko.


Tamo igrate od ljeta 2021. godine. Zheijang je u međuvremenu izborio promociju u kinesku Superligu, a prošle sezone mu je treće mjesto u prvenstvu donijelo kvalifikacije za azijsku Ligu prvaka. Uživate li u Kini?


– Stvarno mi je jako dobro. Svaki put naglašavam da je od prvog dana sve sjelo na svoje mjesto. Prije dva mjeseca sam potpisao novi ugovor do 2025. godine i jako sam zadovoljan. Mogu reći da sam se predobro snašao u klubu i u gradu. Za Kinu imam samo riječi hvale jer sve je baš onako kako i treba biti.


Jeste li naučili koju riječ kineskog?




– Jesam, jesam, iako tu ima nevjerojatno puno prostora za učenje. Jezik je jako težak, pogotovo za nas iz Europe. Neću reći da bih mogao tečno razgovarati na kineskom, ali uglavnom znam dovoljno da se snađem u skoro svakoj situaciji i kažem što mi je potrebno. Ako nešto ne znam, kažu mi kako se to kaže, a ja zapamtim za drugi put. Naravno, naučio sam većinu nogometnih pojmova.


Revija iznenađenja


Kako vam izgleda ova sezona SuperSport HNL-a?


– Moram reći da je neočekivano zanimljivo. Nisam siguran jesmo li ikada imali ovakvu situaciju u prvenstvu jer svako kolo donese barem jedno iznenađenje. Više nema onih situacija da neki klub naniže sedam, osam pobjeda. Prije je za ostale klubove bilo važno da nemaju kikseva kako bi zadržali korak s Dinamom, a ove sezone ispada da ni ti kiksevi nisu fatalni. Da me sada netko pita tko je prvi favorit za naslov prvaka, stvarno ne bih znao što da mu odgovorim jer sve se mijenja iz kola u kolo. Kako sada stvari stoje, uvjeren sam da će borba za naslov prvaka biti otvorena do zadnjih kola. A možda će i zadnje kolo odlučivati. Na kraju krajeva, ne treba isključiti ni ono što zovemo sportska sreća. U svakom slučaju, mislim da je to dobro za ligu.


Franko Andrijašević produžio je ugovor u Kini

Franko Andrijašević produžio je ugovor u Kini


Kad se u obzir uzme prošla sezona, je li vas Rijeka iznenadila?


– Iskreno, da. Sada svi znamo da je Rijeka odlično odradila ljetni prijelazni rok i dovela je kvalitetne igrače, ali mislim da je na početku bilo dosta upitnika. Jedino je kvaliteta Marka Pjace bila neupitna. Za Marca Pašalića i Franju Ivanovića se znalo da imaju velik potencijal kada su došli na Rujevicu. Međutim, sumnjam da su mnogi očekivali ovakvu eksploziju od njih dvojice. Zatim, Rijeka je odlično odradila i zimski prijelazni rok. Sada su doveli Mirka Marića kojeg osobno poznajem. On je veliki radnik i sigurno će biti pojačanje za Rijeku. Prošle jeseni, nakon poraza od Slaven Belupa na Rujevici, mislio sam da momčad gubi korak. Međutim, drugi dio prvenstva je pokazao da nisam bio u pravu. Rijeka je osvojila šest bodova na dva teška gostovanja, i to nakon što je gubila. Tako izborene pobjede pokazuju da momčad ima odličnu kombinaciju kvalitete i karaktera. Iz osobnog iskustva znam koliko je teško biti gost na Poljudu, pogotovo kada Hajduk povede u ranoj fazi utakmice. Rijeka je tamo pokazala od čega je napravljena. Što se mene tiče, siguran sam da se svi na Rujevici imaju pravo nadati najboljem u ovoj sezoni.


Neshvatljiv pad


Je li vas iznenadio Dinamo?


– Da, u negativnom smislu. Moram priznati da nisam očekivao ovakav Dinamo u ovoj sezoni. Nisam unutra i ne znam što se točno događa, ali izgleda da situacija u klubu nije najbolja. Nevjerojatno mi je da nakon toliko godina dominacije Dinamo toliko padne. Taj klub je bio ispred ostatka lige na svim razinama, od organizacijskog aspekta do igračkog kadra. Prošle sezone Dinamo je pobijedio Chelsea u Ligi prvaka, a ove se mučio u skupini Konferencijske lige. Neshvatljiv mi je takav pad u tako malo vremena. Čini mi se da je u tom razdoblju bilo jako puno nelogičnih poteza koji su se reflektirali na atmosferu u klubu. Mislio sam da će u drugom dijelu sezone stvari krenuti nabolje za Dinamo, a oni su odmah počeli prosipati bodove. Štoviše, na te dvije utakmice Lokomotiva je izgledala puno bolje od njih. Ne znam što se točno događa u Dinamu, ali mislim da će tu biti još neočekivanih rezultata.


Subota donosi gostovanje Lokomotive na Rujevici. Kakva je vaša prognoza?


– Mislim da nas očekuje vrlo zanimljiva utakmica, s puno prilika na obje strane. Teren na Rujevici je jedan od najboljih u Hrvatskoj, a to odgovara i jednima, i drugima, kao momčadima koje teže nadigravanju. Možda će gosti biti malo defenzivniji, ali oni mi ne djeluju kao momčad koja će se ciljano začahuriti u svom kaznenom prostoru. Na kraju krajeva, Lokomotiva je Dinamu zabila pet golova na dvije utakmice, a to dovoljno govori. Za Rijeku se zna da je napadački orijentirana, s time da joj navijači na Rujevici daju dodatni impuls. Rezultat ne bih prognozirao, ali potpuno sam siguran da će neutralni ljubitelji nogometa moći uživati u toj utakmici.


Kako vam se čini Hajduk, treći kandidat za naslov prvaka?


– Oni su napravili veliki iskorak. Što se tiče igračkog kadra, današnji Hajduk i onaj otprije nekoliko godina ne mogu se usporediti. Mislim da na Poljudu napokon imaju ekipu za velike stvari, pogotovo nakon dolaska Josipa Brekala koji, uz kvalitetu, donosi i iskustvo iz Bundeslige i Serie A. Osim toga, tu je i neopisiva podrška s tribina. Stvarno je nevjerojatno kolika masa ljudi stoji uz klub. Hajduk ima ozbiljne izglede za osvajanje naslova prvaka.