Nema pomaka

RUJEVIČKA KRIZA Rijeka je s Rožmanom učinila korak unazad, a nalazi se u situaciji kao uoči Kekova odlaska

Denis Frančišković

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Rijeka je u evidentnoj krizi igre, krizi puno većoj od rezultata koji iako puno »mršaviji« od očekivanog još uvijek drže momčad u vrhu ljestvice. Novi trener nije puno mijenjao od dolaska, više-manje bio je to kontinuitet prepoznatljivog rukopisa Igora Bišćana. Ali na travnjaku se zasad ne vide pomaci, prije bi se moglo reći da momčad »tapka u mjestu« na planu igre, ako ne i da je učinila korak unazad.



RIJEKA Nogometaši Rijeke sutra u Varaždinu s istoimenim domaćinom započinju zahtjevnu jednomjesečnu seriju. Seriju koja počinje točno 30. listopada i završava 30. studenoga Jadranskim derbijem na Poljudu. U sljedećih pet utakmica »bijeli« će gostovati čak četiri puta! I pritom tražiti prolaz u četvrtfinale Kupa te bodove kojima će zadržati korak s izravnim konkurentima, Dinamom, Hajdukom i Osijekom. Sa svima njima sastav Simona Rožmana odmjerit će snage u tom zahtjevnom razdobolju. I paralelno raditi na igri. Jer od Rožmanovog dolaska momčad nije niti izbliza na očekivanoj razini. Pobjeda Varaždinu i način na koji je izborena probudila je nadu. Koliko je ona na realnim temeljima, a koliko lažna, pokazat će upravo utakmice koje slijede. Bit će to pravo iskušenje za igrače koji su iznova razočarali protiv Gorice, a koji tvrde da usvajaju trenerove zahtjeve, ali ih još uvijek ne mogu prezentirati na travnjaku.


Rijeka je u evidentnoj krizi igre, krizi puno većoj od rezultata koji iako puno »mršaviji« od očekivanog još uvijek drže momčad u vrhu ljestvice. Novi trener nije puno mijenjao od dolaska, više-manje bio je to kontinuitet prepoznatljivog rukopisa Igora Bišćana. Ali na travnjaku se zasad ne vide pomaci, prije bi se moglo reći da momčad »tapka u mjestu« na planu igre, ako ne i da je učinila korak unazad.


Kup prvi imperativ


Već sutrašnji sraz s Varaždincima mogao bi biti smjernica putanje Rožmanovog sastava, Rijeka slovi kao veliki favorit i kao branitelj Rabuzinovog sunca. Sve osim prolaza bilo bi još jedno bolno razočaranje u trenutku kad je momčad u evidentnoj krizi prepoznatljivog identiteta. »Bijeli« nakon toga gostuju u Osijeku, potom na Rujevicu dolazi moćni Dinamo, nakon čega slijede utakmice kod Intera i Hajduka. Bude li to mjesec ispunjenih očekivanja, Riječani imaju prigodu dobre rezultate oploditi u dva vezana domaća susreta na kraju godine, s Istrom 1961 i Varaždinom. Naravno, kao poslastica za kraj godine ostaje još sudar s »modrima« u Maksimiru u zaostaloj utakmici…




Što je rezultatski pokazalo dosadašnjih 13 kola? Rijeka je na tragu prošlogodišnje stresne sezone kad je također došlo do promjene trenera, ali koja je zaključena na najbolji mogući način, osvajanjem drugog mjesta i Kupa Hrvatske. Više se nije moglo, bilo je to iznad očekivanja. U istom razdoblju prošle sezone »bijeli« su imali samo bod manje (21) nego sada, ali i utakmicu više.


Vani bez grča


U posljednjih pet sezona sadašnja 22 boda tako su ipak dosta skromniji učinak od očekivanog. U »oči bodu« čak četiri domaća remija u nizu (Osijek, Inter, Hajduk, Lokomotiva) svi s istim rezultatom (1:1). I dva bolna poraza od Gorice. U igri za vrh momčad drže posljednje tri gostujuće pobjede u nizu (Istra, Varaždin, Slaven Belupo), dojam je da igrači vani igraju s manje grča, ali i imaju više prostora da razviju svoju igru nego kad se nađu pred zidom postavljenih obrana u posljednje vrijeme na Rujevici.



2013./14.              7-5-2              26 bodova


2014./15.              9-2-2              29 bodova2015./16.              6-7-0              25 bodova2016./17.              11-2-0              35 bodova2017./18.              9-1-3              28 bodova2018./19.              5-6-2              21 bod2019./20.              6-4-2              22 boda*učinak nakon 13 kola


Rijeka je u prošloj sezoni bila u sličnoj krizi pod Kekovim vodstvom, u nizu od osam utakmica osvojila je osam bodova! Na kraju tog niza uslijedila je Kekova ostavka kod Velikogoričana…


U sezoni 2017./18. Riječani su u prvih 13 kola skupili 28 bodova, u onoj povijesnoj 2016/17. čak 35 te prvi poraz doživjeli tek u 32. kolu na gostovanju kod »lokosa« (1:0). Sezona 2015./16. donijela je 25 bodova na kontu, zanimljivo bez ijednog poraza u tom razdoblju. Rijeka je odlično krenula u sezonu 2014/15. s pet startnih pobjeda i nakon 13 kola skupila 29 bodova, dok je sezonu ranije došla do 26 bodova.


Studeni će stoga biti vrijeme dokazivanja za »bijele«. Sve je na igračima. Moraju kroz to vrijeme prezentirati jesu li ili nisu momčad koja je izgubila svoju prepoznatljivost. Varaždin je prva prepreka, svojevrsna »plutajuća mina«. Već tu se nema pravo na pogrešku…