Majstor na terenu

Robert Murić progovorio o posljednjim izvedbama svoje momčadi, ali i mogućem transferu: “Lakše igramo kad nema pritiska”

Denis Frančišković

POVRATAK U FORMU - Robert Murić/Foto M. LEVAK

POVRATAK U FORMU - Robert Murić/Foto M. LEVAK

Naravno da nam je svima žao što se ne borimo za prvaka, ali što je, tu je. Nismo smjeli izgubiti neke »manje« utakmice. Šteta... Nadam se da nam se sada otvorilo, idemo bez pritiska do kraja po sve pobjede - rekao je Murić



RIJEKA Josip Drmić osamnaestim, Robert Murić jedanaestim i Haris Vučkić devetim golom garnirali su Rijekinu pobjedu nad Osijekom (3:1) koja je odjeknula. Tris najboljih riječkih strijelaca samo je pretočio u djelo sve ono što je izrazito radna, ali idejom poduzetna momčad napravila tijekom najbolje utakmice sezone.


Kao i puno puta dosad, odskočili su Drmić i Murić, karika koja vuče Bijele ove sezone. Drmić je zabio, lijepo servirao loptu Vučkiću za drugi gol, još dvaput pogađao mrežu Ivušića, što mu VAR nije priznao. Murić je pak još jednom demonstrirao hladnokrvnost i preciznost kod vodećeg gola iz jedanaesterca koji je psihološki destabilizirao Bjeličinu momčad, s još jednim udarcem skoro drugi put zabio i ono najvažnije – majstorski asistirao Drmiću.


Bila je lopta u njegovom stilu koja bježi, a opet se približava krajnjem cilju, toliko da je potpuno zbunila Ivušića. Hrvatski reprezentativni vratar je prvo krenuo na nju pa se malo vratio, dovoljno da izgubi težište, a lopta dođe na adresu koja u ovakvim situacijama obično jamči gol.




– Mislim da stvarno svi mogu biti zadovoljni, pokazali smo da smo tijekom cijele utakmice bili bolja momčad – kaže Murić. – Osijeku nismo ništa dozvolili. Zatvorili smo im Miereza i Lovrića i nismo im dali puno prostora. Nema se tu što puno reći, naša zaslužena pobjeda. Slažem smo da smo ih nadigrali kao nitko dosad.


Brzi preporod? Pa nakon zadnja dva poraza sjeli smo svi zajedno i dosta razgovarali. To je jako dobro djelovalo na sve nas. Dečki su dali sve od sebe… Kako je tekla sama priprema za tu utakmicu? Pa kao i za svaku drugu. Ništa posebno.


Kako je po Muriću bilo na samom travnjaku? Dojam je da je Rijeka pas igrom primirila goste, potpuno ih spustila na zemlju, a potom su za goste stizali šokovi za šokovima. Bijeli su igrali brzo i još brže osvajali prostor. Jednostavno i bez puno velike filozofije. A takva igra je često puta najbolji odgovor na agresiju protivnika.


– Pred njima je bio puno veći pritisak, naboj je postojao, ali eto, mi smo bili mirni i kontrolirali sva zbivanja. Oni još uvijek mogu ugroziti Dinamo, u boljoj su poziciji, a mi smo ispali iz te utrke. Istina, dosta znači kad nema velikog pritiska, onda lakše igramo svoju igru.


Ako ne bude prave ponude, ostajem na Rujevici

Robert Murić tražena je »roba« iz riječkog izloga. Uz Drmića i Pavičića opet će biti u žiži prijelaznog roka kad završi sezona
– Ugovor imam do ljeta 2023. Ako ne bude ništa pravo ostajem na Rujevici. Zadovoljan sam, ovdje sam opet pravi, samopouzdanje mi je opet jako poraslo i imam kontinuitet igara, a to je najbitnije. Sad igram dobro, dobro su mi se posložile kockice – kaže Murić.

Volim asistirati


Nije bilo velikog pritiska, ali olako se ispalo iz završnog sprinta za prvaka.


– Naravno da nam je svima žao što se ne borimo za prvaka, ali što je, tu je. Nismo smjeli izgubiti neke »manje« utakmice. Šteta…


Protiv Osječana rudarski dio posla, ali na elegantan način, u »odijelima« odradili su Pavičić, Gnezda Čerin i Selahi.


– Trener se odlučio za tri vezna i stvarno su super odigrala sva trojica. Puno su trčali i pokrili sredinu, potpuno su odsjekli njihove veznjake koji nisu imali neke prave opcije koje bi nas ugrozile.


Murić je među najboljim asistentima lige, šibenski napadač Ivan Delić nanizao je devet asistencija, a Murić i njegov veliki prijatelj Petar Bočkaj iz Dinama osam.


– Bio sam raspoložen. I naravno sretan i zbog gola i zbog asistencije. Ali najviše zbog same pobjede. Svi znaju da volim puno asistirati. Baš mi je dobro sjela ta lopta između igrača i Ivušića.


Opet se pokazalo koliko za Rijekinu igru znači poluga Drmić – Murić. Mnogi su je pročitali, pogotovo momčadi koje se brane u dvostrukom gustom bloku, ali ne dovoljno. Potvrdio je to i derbi, Osječani kao momčad koji preferiraju na naslov nisu imali nikakva rješenja za riječki dvojac, pogotovo na otvorenom prostoru.


– Izgleda da se bez nas ne može, ha, ha… Ali tu je Vučkić koji je sada u jako dobroj formi. Dobro igra i zabija. Ne gledam to samo kroz prizmu Drmića i mene, uvijek do svega toga u završnici dolazi cijela momčad.


Respekt Šibeniku


Jadranski derbi brzo kuca na vrata i poseban je magnet za gledatelje.


– Nadam se da nam se sada otvorilo, idemo bez pritiska do kraja, po sve pobjede. I još osvojiti Kup. I onda svi sretni. Hajduk nam dolazi i ide u Maksimir tako da ćemo vidjeti kako će se sve odvijati, ali kao i obično, najviše ovisi o nama samima. Utakmica s Hajdukom bit će još jedna velika u ovoj završnoj seriji. Sadašnji Hajduk? Imaju dobar kadar, dobra su momčad i zasluženo su u ovom trenutku tamo gdje jesu.
No, prije Hajduka treba na Šubićevac koji se pretvorio u »plutajuću minu« HNL-a.


Šibenik je ranjen, ali ga respektiramo. Uvijek smo teško dolje igrali, posljednje dvije utakmice dobili tek s 1:0. Spremit ćemo se najbolje što možemo i, naravno, idemo uzeti tri boda.


Tijekom ogleda s Osijekom, ali i brojnih drugih neizostavni su natpisi najmlađih navijača: »Muriću, molim te, dres!«.


– Super se navijalo, meni je na travnjaku isto bilo super. Da je bilo bolje vrijeme, možda bi bilo i više gledatelja. Mi igrači zadovoljni smo atmosferom. Veliki pljesak na izlasku? Puno mi to znači. Moj dres tražena roba? A istina… Gotovo svaku utakmicu darujem jedan. Kad je vladala korona nismo smjeli davati dresove, sad se malo to promijenilo. Ovu sezonu već sam podijelio preko 50 dresova navijačima i dijelom prijateljima u Zagorju. Da, i tamo se navija za Rijeku, ha, ha…


Kruna sezone bio bi trofej na Poljudu. Za prvenstvo više nitko ne bi niti pitao…


– Poljud nam leži, igramo dolje jako dobro. Vidio sam da će Rijeka dobiti šest tisuća ulaznica, bit će puno naših navijača i to će biti super stvar za oproštaj od sezone. Ali, generalno, bit će pun stadion, super atmosfera i očekujem da budemo pravi – zaključuje Murić.