Junak pobjede u Varaždinu

ROBERT MURIĆ NAKON ZAVRŠETKA POLUSEZONE Sada sam pun samopouzdanja pa mogu igrati opušteno

Mateo Sučić

EUROPA POKAZALA PUT - Robert Murić/Foto V. KARUZA

EUROPA POKAZALA PUT - Robert Murić/Foto V. KARUZA

Znao sam da je sve na meni, trener mi je dao priliku, a ja sam je, nadam se, iskoristio najbolje što sam mogao. U zadnje vrijeme često igram od početka, svaki put dajem sve od sebe i puno mi znači što mi trener ukazuje povjerenje - kaže veznjak Rijeke



RIJEKA Igrala se druga minuta sudačke nadoknade Kup utakmice u Varaždinu kada je Robert Murić primio loptu na dvadesetak metara od gola domaćih, odigrao dupli pas s Lukom Menalom, pa kada je malo iskosa s desne strane ostao oči u oči s domaćim vratarom, povratnom loptom proigrao Menala, koji je lako zabio za prolaz »bijelih«. Desetak minuta ranije njegova već poznata lopta iz prekida pronašla je glavu Nina Galovića, koji je pogotkom inicirao preokret Riječana.


Povijest se na neki način ponovila, prošle sezone na istom mjestu u istoj fazi istog natjecanja Murić je asistirao Petru Mamiću za vodeći pogodak Rijeke, pa onda pripremio zicer Jakovu Puljiću čiji je udarac odsjeo na vratnici pa ga je Alexander Gorgon pospremio u mrežu.


– Varaždin je dobro igrao, dobro se branio, dok smo mi težili svojoj igri i napadali cijelo vrijeme. Zabili su nam gol iz jedne prilike pa se trebalo vratiti. Na kraju smo naplatili inicijativu, bolju igru i zasluženo dobili utakmicu – rekao je Robert Murić, potvrdivši da unatoč negativnom rezultatu niti u jednom trenutku nije bilo panike da bi se »bijeli« već u ranoj fazi mogli oprostiti od obrane Rabuzinovog sunca.


Plan




Obično momčadi u takvim situacijama počnu stihijski napadati, ali Rijeka je vjerovala u plan koji je imala.


– Na poluvremenu smo si rekli da moramo igrati smireno pa da ćemo onda sigurno i postići pogodak. Tako je i bilo, ta igra nam se isplatila.


Posavcu krizmani kum

Ivan Posavec, 22-godišnji veznjak Varaždina, koji je odlično igrao prošle sezone pa ove malo tražio formu, unutar nekoliko dana postigao je pogotke Rijeci i Hajduku, a Robert Murić je otkrio koja im je poveznica.
– Ja sam Ivanu bio kum na krizmi. Kada sam počinjao trenirati nogomet, u Lepoglavi igrali smo zajedno iako je on dvije godine mlađi od mene. Sada je počeo dobro igrati, ja mu želim da tako nastavi – kaže Murić.

Odlučile su dvije sjajne Murićeve lopte, jedna na glavu Galovića iz slobodnog udarca koji je sam i izborio, jedna povratna za Menala iako je bilo još situacija iz kojih su »bijeli« mogli poentirati.


– Jesu li Galović i Menalo dužni što za asistencije? Za sada nisu, ha, ha. Ali dogovorit ćemo se. Skupilo se sad već nekoliko, ma samo neka ih bude još i više. Bila je dobra i ona akcija s Menalom, dobro se razumijemo na terenu, ali tako je i s Kuletom, Frankom… Mislim da dobro igramo prema naprijed, dobro osjećamo kretanja. Ma mogao sam u toj zadnjoj situaciji i šutirati, ali ovako je ljepše ispalo.


I ovo razmišljanje ide u smjeru Murićevog preobražaja koji se dogodio posljednjih mjeseci. Murić je i ranije svojim potezima rješavao utakmice, ali sada više nego ikad prije sudjeluje u igri cijele momčadi. Počevši od faze obrane, do svega što daje u organizaciji igre.


Europski poučak


– Ne znam što bih rekao osim da i sam vidim da sam se igrački digao, da imam puno više samopouzdanja nego ranije što mi omogućava da igram opušteno. Nikoga se ne bojim, kada dobijem loptu gledam prema naprijed i to je to, nema neke posebne tajne. Znao sam da je sve na meni, trener mi je dao priliku, a ja sam je, nadam se, iskoristio najbolje što sam mogao. U zadnje vrijeme često igram od početka, svaki put dajem sve od sebe i puno mi znači što mi trener ukazuje povjerenje.


Murić je ovim zadnjim nastupima, pogotovo u Europi, pokazao i da je prešao preko onih tvrdnji da je jednosmjeran igrač, koji ne pomaže momčadi u obrani.


– I tu je stvar jednostavna, ako ne igraš obranu, nećeš ni igrati. Nema tu neke mudrosti ili filozofije. Vidjeli smo kroz europske utakmice koja je to razina i što treba raditi da se može parirati takvim klubovima. Šteta što završava polusezona, svi smo u dobroj formi, mislim da igramo jako dobro. Pokazali smo i u Europi i u ovim utakmicama protiv Dinama, Hajduka i Osijeka da možemo svima parirati.