Veznjak Rijeke

Robert Mudražija se osvrnuo na remi bez golova protiv Gorice: “Tražimo ravnotežu za sigurnu obranu i efikasniji napad”

Mateo Sučić

LAGANI PRITISAK – Robert Mudražija tijekom ogleda s Hajdukom/Foto V. KARUZA

LAGANI PRITISAK – Robert Mudražija tijekom ogleda s Hajdukom/Foto V. KARUZA

Mi želimo pobjeđivati, zabijati golove, igrati atraktivno, ali moramo stabilizirati obranu pa na nju nešto nadograditi. Tražimo ravnotežu da budemo sigurni iza i efikasni naprijed – kaže Mudražija



RIJEKA Nogometaši Rijeke uspjeli su u primarnoj misiji s kojom su otišli u Veliku Goricu, sačuvali su svoju mrežu netaknutom što jamči najmanje osvajanje jednog boda. Za mnoge možda mršavog, ali s obzirom na trenutak u kojem su se »bijeli« našli, sigurno vrijednog. Ne toliko zbog tablice, jer je Gorica s utakmicom više sačuvala osam bodova prednosti, koliko zbog samopouzdanja nakon dvije turbulentne utakmice s Hajdukom i Istrom 1961.


Bitnu ulogu u taktici koju je za Goricu pripremio Simon Rožman imao je i Robert Mudražija, 23-godišnji veznjak koji se vratio u HNL nakon dvije godine u Kopenhagenu– Pokušat će pomoći Rijeci da se izvuče iz rezultatske krize i uhvati priključak s gornjim dijelom ljestvice.


– Postavili smo se tako da je Gorica favorit, ishodi tih posljednjih deset međusobnih utakmica sigurno nešto govore i išli smo u goste s idejom da ne izgubimo, ali i da pokušamo iskoristiti prilike koje ćemo imati kako bismo ih kaznili. Da smo realizirali situacije koje su imali Čerin, Andrijašević ili Drmić, danas bi se vjerojatno razgovaralo o savršenoj taktici – kaže Robert Mudražija, koji je i bio dio jedne utakmice poslije koje se razgovaralo upravo u tom smjeru.




Riječ je o onom play-offu Europske lige protiv Kopenhagena u kojem su »bijeli« sa sličnom idejom izbacili Dance za koje je tada igrao.


– U prijašnjim utakmicama smo imali 20-ak udaraca prema suparničkom golu, a na drugoj strani bi nas kaznila jedna nesmotrenost. Uzalud što smo prema naprijed igrali dobro kada su bodovi odlazili. Neki drugi nisu igrali toliko dobro, ali su kažnjavali svaku sitnicu pred suparničkim golom, dok mi to teško realiziramo, po tom pitanju smo u maloj krizi… Sada smo svjesno žrtvovali posjed pa smo vidjeli kako to izgleda.


Možemo bolje


Pozitivna stvar iz Velike Gorice jest svakako ta što je domaćin jedinu pravu priliku kroz igre imao nakon odličnog driblinga Lovrića.


– Osim pogotka Istre svi su golovi koje smo dobili posljedica naše izravne pogreške. Otkad sam došao, u svakoj smo utakmici morali loviti rezultat što je u ovako kvalitetnom HNL-u, pogotovo uz ovaj ritam utakmica, osjetan hendikep. Primaran je cilj zadržati nulu jer čim si u zaostatku, cijela se psihologija i priprema utakmice mijenja. Iz te faze obrane želimo iskakati prema naprijed, s više igrača dolaziti u završnicu iako te stvari puno ovise i o suparniku. Mi želimo pobjeđivati, zabijati golove, igrati atraktivno, ali moramo stabilizirati obranu pa na nju nešto nadograditi. Tražimo ravnotežu da budemo sigurni iza i efikasni naprijed.


Nakon gostovanja u Gradskom vrtu u nedjelju »bijelima« će se normalizirati i ritam utakmica te će imati nekoliko treninga kroz koje će se moći unaprijediti stvari o kojima Mudražija govori.


– Načeti smo, opet imamo nekoliko ozljeda, ja sam osobno posljednji put dvije cijele utakmice u tri dana odigrao dok sam bio u Osijeku, izgubio sam tu neku natjecateljsku moć koja se polako sada vraća. Kada se te stvari normaliziraju, siguran sam da ćemo i po pitanju igre krenuti prema naprijed.


Vremena puno nema jer utakmice idu, bodovi prolaze, a Riječani žele ostati u utrci za treće mjesto koje jamči Europu.


– U igri je još 48 bodova, nama će se ovaj ritam utakmica malo normalizirati pa vjerujem da ćemo se dignuti kao momčad. Ne izgledamo bajno, ali sigurno možemo bolje kako bismo se približili samom vrhu ljestvice. Tu je i Kup, tamo se brane zadnje dvije titule, a ja vjerujem da kao momčad možemo pokazati bolje lice od ovoga.


Klasika


Nov važan ispit Riječane očekuje u nedjelju u Gradskom vrtu kod Osijeka gdje je Mudražija proveo dio karijere prije odlaska u Dansku.


– Na nama je lagani pritisak iz konteksta što nam se redaju derbiji, a imamo bodovni zaostatak. No ni Osijeku niti Dinamu neće biti lagane te utakmice, njima će isto biti riječ o velikom ulogu tako da će se s obiju strana ići »na nož«. Meni je Osijek ostao u lijepom sjećanju, tamo sam se afirmirao i ostvario transfer, upoznao prijatelje za cijeli život i nosim stvarno lijepa sjećanja.


S iskustvom iz Osijeka Mudražija zna ponešto i o tom rivalstvu s Rijekom.


– Radujem se povratku u Gradski vrt i što ću vidjeti neke bivše suigrače. Šteta što se igra bez navijačkog impulsa s obiju strana jer to uvijek daje posebnu draž utakmici. Neće biti popusta, želim pobijediti, znam da Rijeka nema neki osobiti skor kod Osijeka pa će naš plan biti postaviti se kao i protiv Gorice, primarno da ne izgubimo, ali i da iskoristimo priliku za nešto više.


Nakon što je spojio dvije utakmice s punom minutažom, Mudražija priželjkuje da će u dresu Rijeke nastaviti svoj igrački rast koji je zakočen turbulencijama u Kopenhagenu.


– Valjda je klasika za nas Hrvate da nam se u inozemstvu promijeni status čim dođe novi trener i onda je povratak kući najbolje rješenje. Imao sam i drugih opcija, Kopenhagen je imao drukčije planove za mene, ali Rijeka je bila moj izbor jer sam osjetio da me stvarno žele. Znam ligu, Rijeka me poznaje kao igrača i siguran sam da sam napravio pravi korak za svoju karijeru i vjerujem da ćemo od toga imati koristi i klub i ja – zaključio je Robert Mudražija.