Linić&Ban

Rijekine legende nakon poraza u Jadranskom derbiju: “Možda je kod 2:1 trebalo napraviti izmjenu i zatvoriti utakmicu”

Zlatko Horvat

Robert Murić rutinski je matirao vratara Hajduka s bijele točke/ Foto Sergej Drechsler

Robert Murić rutinski je matirao vratara Hajduka s bijele točke/ Foto Sergej Drechsler

Znam da su igrači Rijeke žarko željeli dobiti, ali Hajduk je čak više vjerovao u pobjedu - tvrdi Zoran Ban



RIJEKA Igrači i navijači Rijeke osjećali su se baš kao i jedan od bivših igrača Bijelih Siniša Linić. Jako tužno. Hajduk je pogotkom u osmoj minuti sudačke nadoknade došao do vrijedne pobjede, koja Splićane ostavlja u utrci za titulom. Riječani mogu žaliti, imali su vodstvo 2:1 u Jadranskom derbiju, ali prednost se brzo istopila zbog igranja rukom u kaznenom prostoru. Mlakarov pogodak za 3:2 došao je nakon glavometa pred vratima Riječana kada se očekivao kraj.


– Bio je to pravi derbi što se tiče svega, navijanja, same utakmice, preokreta, čekanja, VAR-a, jedanaesteraca… – kaže 39-godišnji Siniša Linić, nekadašnji igrač Rijeke i Hajduka, koji je među Bijelima bio od 16. do 25. godine, a ima i jedan nastup za reprezentaciju Hrvatske, u prijateljskom susretu s Hong Kongom. – Bilo je nekako baš kao protiv Dinama. Imali su Bijeli sve u svojim rukama, a onda se dosudi jedanaesterac koji preokrene cijelu utakmicu. Šteta. Baš sam sa stadiona otišao prazan, jer Rijeka je trebala pobijediti, iako bi na kraju bio dovoljan bod.


Kada primiš tri gola, baš kao i protiv Dinama, teško je računati na uspjeh.




– Taj Hajduk nije napravio puno prilika. Stoperi Rijeke odnijeli su svaki duel s Livajom. Jednom je došao u šansu, zagradio se i zabio. Zabio je iz jedanaesterca i imao još jednu šansu. Na kraju je njegov učinak dva pogotka uz pobjedu Hajduka. Treći gol se Rijeci nije smio dogoditi. Iz kornera Bijelih krenula je kontra i korner za Splićane, poslije kojeg je pao gol. Nevjerojatno. Hajduk nije ništa odigrao, došao se braniti. Ali, sreća prati hrabre, uspjeli su se obraniti i pobijediti.


Novi izazovi


Hajduk je trobodom na Rujevici ostao u utrci za naslov prvaka. Velika četvorka je u četiri boda razmaka.


– Svaka čast treneru Hajduka Dambrauskasu, pošteno je rekao da su imali sreće. Rijeka je bila bolja, ali sreća je veliki faktor u nogometu. Splićani su se branili, zabili tri gola i moramo reći zasluženo pobijedili i uključili se u borbu za titulu. Čeka ih još zaostala utakmica s Dinamom, ako i to pobijede, tada su stvarno unutra. U ovom trenutku ne možemo reći da je Dinamo favorit. Nisu pobijedili ni Osijek ni Rijeku. Sve je otvoreno. Rijeci je važna utakmica s Osijekom, ali ne smijemo zaboraviti one »male« utakmice, koje donose prvenstvo.


Raspored ide na ruku Bijelima. Nakon gostovanja kod Slaven Belupa dočekuje redom Hrvatski dragovoljac, Goricu, Osijek i Šibenik. Titula jesenskog prvaka nije nedostižna. Šanse za naslov?


– Rijeka ima odličnu momčad, dobre igrače, pa bih je po šansama za titulu stavio na prvo mjesto! Uostalom, pogledajmo tko je u derbiju ušao s klupe, Murić i Abass. Dinamo bi stavio na drugo, Osijek na treće, Hajduk na četvrto mjesto. Oni odigraju jednu vrhunsku utakmicu, nastane euforija, a zatim sve potone. Pred Rijekom je još puno izazova. Sada je najvažnije dignuti glave. Igrači su dali sve od sebe, bili su bolji, ali nisu pobijedili. To se u nogometu vrati. Nogomet je nepredvidljiv, dvaput ti uzme, a vrati ti kada se najmanje nadaš. Svaku utakmicu treba igrati kao da se osvaja prvenstvo.


Zoran Ban, 48-godišnji nekadašnji napadač Rijeke, iz koje je prije 28 godina otišao u Juventus, također nije propustio dvoboj na Rujevici.


– Derbi je opravdao očekivanja. Bio je to baš pravi derbi, pun naboja, počevši od tribina. Bio je dosta kvalitetan, s puno šansi, želje, volje, htijenja. Na kraju je Hajduk dobio sretno i spretno. Rijeka je bila dominantna u prvih 45 minuta, iako je Hajduk poveo. Uspjeli su preokrenuti pa primiti pogodak iz jedanaesterca zbog igranja rukom. Sada je lako biti general, ali Rijeka je trebala zadržati prednost ili minimalno zadržati »iks«. Iz puno razloga. Od prednosti na ljestvici do samopouzdanja. Nitko ne voli izgubiti derbi, pogotovo na Rujevici. Znam da su igrači Rijeke žarko željeli dobiti, ali Hajduk je čak više vjerovao u pobjedu. Možda je kod 2:1 trebalo napraviti izmjenu i zatvoriti utakmicu. Ti mali detalji, sitnice, odlučuju velike utakmice. I taj treći gol je primljen nesmotreno. Izgledalo je kao da je u šesnaestercu bilo više igrača Hajduka nego Rijeke, svi su se zabili unutra, a utakmica se igra dok sudac ne odsvira kraj. Nakon svega ostaje jedan gorak okus, jer derbi uvijek puno toga nosi – kaže Ban.


Život ide dalje


Rijeka, Zagreb, Osijek, Split. Svi se imaju pravo nadati tituli.


– Bit će vrlo zanimljivo do kraja prvenstva. Hajduk se vratio u utrku, dobio je krila, ova pobjeda mu je veliki vjetar u leđa. Bit će izuzetno opasni, još će se pojačati ove zime na nekim pozicijama. Ovaj rezultat im je trebao, dok bi im poraz bio veliki udarac, pravi »knockdown«, svi snovi bili bi im srušeni. No, za Rijeku to je prošlost. Slijedi Slaven Belupo, a zatim četiri utakmice doma. Krasan raspored… Život ide dalje, ne treba žaliti za onim što je prošlo.


Josip Drmić i Marko Livaja obilježili su derbi, baš kao što se očekivalo. Ne spadaju u robusne napadače, kakvih je sve manje.


– Ima ih još i ja baš takve volim, robusne, prodornije. Volim napadača koji probije tu zadnju liniju. Recimo, Vučkić lijepo zagradi, odigra, ali kada se igra jedan na jedan i probiju obranu… Sjetimo se Lukakua, kako je to radio Bokšić, kako to radi Vlahović. I Džeko, koji možda više nema tu hitrinu. Zapravo, tandem Livaja – Drmić bio bi fenomenalan. Livaja je šmeker, sve zna s loptom i ima taj zadnji pas, dok je Drmić egzekutor koji i polušanse pretvara u gol. Da je blizu Drmića jedan robusan napadač… Protiv Hajduka je našao trenutak sreće, ali bilo bi mu lakše da nije cijela zadnja linija na njemu. Dakle, volim jake i visoke napadače, još ako su brzi… No, imamo City, Barcelonu, koji nemaju visoke napadače.


U borbi za titulu prvaka Ban ipak ističe zagrebačke Modre. Rijeka je odmah iza njih.


– Moramo biti iskreni i reći da Dinamo ima koncentraciju kvalitete. Oni su glavni pretendenti i znaju kako se i na koji način osvajaju trofeji. Rijeka im može pomrsiti račune u nekim postocima, za Osijek nisam siguran jer nema širinu. Jedno su želje, voljeli bismo da Rijeka bude prvak, ali Dinamo ima kvalitetu i moć, ovog trenutka su najkvalitetnija momčad. No, ima još utakmica do svibnja – zaključuje Ban, koji koristi svoje kontakte u zemljama u kojima je igrao, u Belgiji, Italiji i Portugalu, te spaja igrače i klubove.


A Bijeli? Nakon rekuperacijskog treninga dobili su slobodan utorak. U srijedu počinje priprema gostujuće utakmice sa Slaven Belupom.