Radin&Radović

Rijekine legende analiziraju stanje na Rujevici: “Rijeka nema klupu, čudne su izjave glavnog menadžera”

Denis Frančišković

Zvjezdan Radin i Milan Radović

Zvjezdan Radin i Milan Radović

Mislim da bi za sljedeću sezonu trebala četiri prava pojačanja. I to pod pretpostavkom da ostane ovaj igrački kadar. Onda se možemo ravnopravno boriti s Dinamom - tvrdi Radović



RIJEKA  Nogometaši Rijeke zaključili su prvi od tri domaća velika derbija porazom od Dinama (1:2) i praktički ispali iz utrke za titulu koju su na Rujevici potajno priželjkivali. Struka i momčad smatrali su da u njihovim redovima ima još dovoljno »goriva« da se vrh ljestvice dodatno zakomplicira i odluka produlji do posljednja dva kola. No, vijugava proljetna Rijeka s dosta oscilacija nije uspjela, iako nije u potpunosti niti razočarala protiv Modrih. Dobro je parirala i držala gard protiv najbolje hrvatske momčadi, poglavito u prvom poluvremenu, a u nastavku je drugim golom mogla zadati matni udarac sastavu Željka Kopića. No, na scenu je u završnih desetak minuta stupio Ademi i društvo, zagospodarili su Zagrepčani travnjakom i rastužili gotovo sedam tisuća navijača. Rijeka se dovela u situaciju borbe za drugo i treće mjesto, što nije nimalo nevažno. Pet proljetnih poraza u deset utakmica ipak je previše za momčad poput Bijelih. Fokus je sada stavljen na što kvalitetnije odrađivanje završnice HNL-a i dizanje forme kroz utakmice da bi momčad bila što spremnija za finalni okršaj Kupa na Poljudu.


Širina Modrih


– Presudila je klupa Dinama. Ne želim se vaditi na suđenje, ali Zebec nije imao iste kriterije. Nije sudio niti jedan prekršaj nad Drmićem, a bilo ih je jako puno – kaže Milan Radović, igrač trofejne Rijeke i nekad najbolji strijelac Jugoslavije. – Zebec je odmah na startu dao do znanja kako će suditi. A da ne govorim o sviranju kraja, kad je Abass išao sam u kontri. Prvo poluvrijeme Rijeka je odigrala odlično, imala je strašnu šansu da preko Abassa povede 2:0. Utakmica je prelomljena u drugom dijelu, kada je izašao Petković i kada su ušla četiri svježa mlada igrača. Mi, nažalost, nemamo takve igrače.


Radović smatra da u ovoj situaciji ostatak pratnje teško može ugroziti zagrebačke Modre.




– Moramo biti realni, Dinamo je daleko najbolja momčad HNL-a. Naravno, navijam za Rijeku, ali u ovoj konstelaciji snaga nismo u situaciji opet napraviti povijesni rezultat. Ostao nam je Kup i mislim da je Rijeka tu u psihološkoj prednosti. Veći je imperativ na Hajduku. Rijekina sezona će bez obzira na sve opet biti uspješna. Dečkima svaka čast. Primjerice, nema zamjene za Drmića, odnosno napadača koji može riješiti utakmicu. Mislim da bi za sljedeću sezonu trebala četiri prava pojačanja. I to pod pretpostavkom da ostane ovaj igrački kadar. Onda se možemo ravnopravno boriti s Dinamom.


Mogu li po Radoviću možda Osječani ugroziti Dinamo?


– Svaka čast Bjelici kao treneru, ali mislim da ih Osijek ne može ugroziti. Dinamo je za klasu iznad svih. Vidjeli smo kada su ušle njihove zamjene koliku širinu i kvalitetu imaju – zaključuje Radović.


Zvjezdan Radin, kapetan po mnogima najbolje Rijeke svih vremena, Rijeke krajem 70-ih, očekivao je da će momčad ipak bolje reagirati ovoga proljeća.


– Što reći? Meni je žao što se nije stabilizirao sastav. Što zbog ozljeda, što zbog forme. Bilo je za očekivati da će ova momčad što je dulje na okupu na proljeće ipak donijeti pozitivnije rezultate – kaže Radin. – Evo, protiv Dinama me čudi što nije ušao Pavičić. Ako je ozlijeđen ili nije još spreman, zašto je na klupi? Malo je čudna i izjava glavnog menadžera da se moglo i drukčije reagirati. Šteta, jer da je Rijeka pobijedila, sve bi se zakompliciralo i svi bi vidjeli svoju šansu. I Osijek i Hajduk su priželjkivali da Dinamo ne pobijedi. Dinamo ima širi roster i na kraju utakmice nije imao što izgubiti.


Nije sve propalo


Koliko je u riječkoj priči, po Radinu, momčad Bijelih usporena činjenicom da Drmić i Murić nisu zabili u posljednje četiri, odnosno pet utakmica.


– Generalno, bolji dio momčadi je napad. Zbog toga malo i trpi zadnji red. Nije se niti on uspio stabilizirati, Smolčić je otišao u Njemačku pa nije trenirao, Čestić se nije snašao pa je tu onda česta promjena rasporeda s četiri i tri igrača u zadnjoj liniji. No, trener najbolje poznaje situaciju. Svestranost je kvaliteta više, ali kada se nešto juri, bitna je i standardizacija. Ali slične probleme imali su i imaju i drugi, svi su kiksali i u nekim manjim utakmicama.


Krešiću dvije utakmice kazne

Anton Krešić, stoper Rijeke, kažnjen je s pet tisuća kuna i dvjema utakmicama neigranja zbog isključenja na derbiju protiv Dinama u sudačkoj nadoknadi, a uslijed namjernog udaranja laktom u glavu protivničkog igrača. Disciplinski sudac HT Prve lige Alan Klakočer vodio se u ovom slučaju čl. 57 Disciplinskog pravilnika HNS-a, ustvrdivši da je Krešić »koristio ruku kao oružje«.


Pouzdani Rijekin branič tako uz ogled s Lokomotivom, propušta i derbi s Osijekom na Rujevici.

Radin smatra da se sada vidi koliko su skupi prokockani bodovi u ranijim utakmicama, ali da se Rijeka dobro drži i sezona još uvijek može biti uspješna.


– Nije sve u utakmici s Dinamom, negdje se »po putu« izgubilo još dosta bodova, tu mislim posebno na dva vezana poraza od Dragovoljca i Gorice. A realno gledajući, veće šanse su bile da se pobijedi u tim utakmicama. Ili uzme koji bod. Završnica prvenstva? Dinamo je prvi, ali Osijek čeka svoju priliku. Vidimo kakva je klupska politika Osječana, cilj im je ugroziti Dinamo. No, niti za Rijeku sezona nije propala, još se bori za visoke pozicije, a tu je i Kup.


Radin je kao kapetan Bijelih podigao dva Kupa u bivšoj Jugoslaviji, 1978. i 1979. godine.


– Rijeka je stvarno jako dobra u Kupu posljednjih godina. Sasvim zasluženo, momčadi su prezentirale lijep nogomet. Nadam se samo da će za Poljud momčad biti kompletna i zaigrati u najjačem sastavu. U Kupu su dečki ove sezone odigrali jako dobro, na kraju krajeva, izbacili su Dinamo i Osijek – zaključio je Radin.



Poznati termini utakmica

Poznati su svi termini Rijekinih utakmica do kraja ligaškog natjecanja. Sutrašnja utakmica u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive počinje u 19.10 sati, dok je domaći derbi s Osijekom u subotu 23. travnja od 20 sati.
Gostovanje na Šubićevcu Bijeli će odraditi 30. travnja s početkom od 19.05 sati, Jadranski derbi jedini je na rasporedu u nedjelju, 8. svibnja u 17 sati, dok Rijeka protiv Slaven Belupa u Koprivnici igra 14. svibnja od 17 sati. Sve utakmice posljednjeg kola, u kojem na Rujevicu stiže Hrvatski dragovoljac, zakazane su 21. svibnja s početkom od 19 sati.