Šarić&Linić

Rijekine legende analiziraju aktualni trenutak na Rujevici: “Trenerima treba podrška i ako loše krene, a roster se mora nužno ojačati”

Denis Frančišković

Mario Vrančić, Daniel Šarić i Siniša Linić

Mario Vrančić, Daniel Šarić i Siniša Linić

Drago mi je zbog Dragana i Fausta, ali nadam se samo da ih se klub neće lako odreći u slučaju loših startnih rezultata - kaže Siniša Linić



RIJEKA Nogometaši Rijeke u sredini su slovenskih priprema. Napori su na visini, ali utakmice razbijaju monotoniju fizičkih priprema. U isto vrijeme dosta se radi na taktici i zato još uvijek ne treba očekivati neku posebnu svježinu na travnjaku. No, igrači, posebno mladi, silno se trude, ozračje je pomalo natjecateljsko jer konkurencija to zahtjeva i puše za vratom. Iako se već sada naziru konture prvog sastava (Labrović – Solano, Pavlović, Krešić, Vukčević – Selahi, Alvarez – Bušnja, Vrančić, Ampem – Obregon), sasvim je jasno da nitko nema zagarantirano mjesto u udarnoj postavi, a i pozicije moraju biti u najmanju ruku duplirane. Uz to, momčad želi ostaviti traga i Europi, prođe li Djurgarden, sasvim je jasno i da će trebati veća širina rostera u »vožnji« na dva kolosijeka.


– Drago mi je što su Dragan i Fausto dobili šansu, ali očekivao sam da će se naći i mjesta za Vjekoslava Miletića i Danka Matrljana u stožeru – kaže Siniša Linić, bivši suigrač Tadića, koji je također dijelom krenuo u trenerske vode kao pomoćnik Damira Milinovića svojedobno na Krimeji. – Ako se radi riječka priča, očekivao sam kompletan stožer iz Rijeke. Mislim da se mrvicu kasni u svemu… Nadam se da će Rijeci dobro krenuti s novim trenerskim snagama, ali i da će imati podršku ako bude suprotno.


Linić je branio boje Rijeke zajedno s Tadićem i Budicinom. S travnjaka ih jako dobro poznaje, ali trenerska uloga nešto je sasvim drugo.




– I dalje se viđamo, dobri smo i drago mi je zbog njih. Nadam se samo da ih se klub neće lako odreći u slučaju loših startnih rezultata. Očekujem samo još dolazak nekolicine igrača. Ako ih uprava podrži i sve se posloži, moglo bi to biti dobro.


Krila važna


Linić od sadašnjih prinova, Alvareza, Vrančića i Pavlovića, jedino detaljnije poznaje potonjeg.


– Poznajem jedino Pavlovića iz vremena još dok sam ja igrao. On je tada, prije desetak godina, branio boje Zagreba. Bio je još jako mlad igrač na osjetljivoj stoperskoj poziciji. O ostalima ne znam previše, samo da su igrali u dobrim klubovima i vjerujem da će biti pojačanja.


Najteže će biti nadoknaditi odlazak Drmića i Murića. To je karika koja je momčadi, što pogocima, što asitencijama, donosila plodove i pobjede.


Za Murića su mnogi govorili da se ne vraća nazad u obranu. No, on ima potez, tu lijevu nogu i sam može riješiti utakmicu. Rijeka više nema takvog igrača. A da ne govorim o Drmiću, to veliki hendikep – kaže Linić


– Za Murića su mnogi govorili da se ne vraća nazad u obranu. No, on ima potez, tu lijevu nogu i sam može riješiti utakmicu. Rijeka više nema takvog igrača. A da ne govorim o Drmiću, to veliki hendikep. Momčad je baš tanka na tim dvjema pozicijama. Ostalo je manje-više OK, dobro je što je ostao i Krešić. Obregona i Drmića ne možemo uspoređivati. No, vidjet ćemo, možda me demantira jer će sigurno dobiti više šanse pa ga možda krene i počne zabijati. Dosad nije puno igrao, a onda nedostaje i samopouzdanja.


Tadić apostrofira potragu za gol-igračem kojeg nije lako niti naći ili je pak skup za riječke prilike. A Linić se nadovezuje da se mora voditi posebnu brigu i o krilnim pozicijama.


– Slažem se da Rijeci treba kvalitetan gol-igrač, ali po meni su jako bitni i bočni igrači. Sviđa mi se tip Vukčevića kao igrača na lijevoj strani, a tu je i Ampem. Oni mogu zadati dosta gloavobolja protivniku na lijevoj strani, a tako će se morati kompletirati i desna strana.


Mladi su poseban dio riječke priče koju tek treba zaokružiti.


– Posebno dobro poznajem Hodžu koji je bio kod nas u Orijentu. Njemu bih dao priliku. Dosta tih mladih igrača već se i dokazalo, neovisno što su igrali u slabijoj prvoligaškoj momčadi. U Rijeci bi neki mogli još bolje izgledati jer igraju s puno boljim suigračima. Ako »isplivaju« dva, tri mlada igrača i budu blizu prvoj momčadi, bit će to super – zaključuje Linić.


Daniel Šarić, također Tadićev suigrač iz trofejnih dana, jako dobro poznaje situaciju oko Rijeke koje pozorno prati.


– Vidjet ćemo, nogomet je nepredvidlv, a rezultat je na kraju uvijek najvažniji. Mislim da su u Rijekinom slučaju dosta presudile i financije, više se ne mogu dovoditi treneri koji su skuplji – kaže Šarić. – Klub se u zadnji tren odlučio za domaću opciju, što je s druge strane i dobro. Neka je i netko domaći dobio prigodu jer domaći treneri baš i nisu na dobrom glasu kod predsjednika Miškovića. Lijepo je da su dobili priliku i ako još sve to poprati rezultat, svi će biti zadovoljni. O rezultatu sve ovisi.


Malo se kasni


Šarić jako dobro poznaje Tadića, neko vrijeme su zajedno i radili, ali pitanje je što će donijeti njegova trenerska filozofija. Sasvim je jasno da u odnosu na prošlu sezonu Rijeka mora stabilizirati obranu.


– Radio sam s Tadićem u stožeru s Elvisom Scorijom. Nakon toga je dugo radio u inozemstvu. Koliko čitam i pratim, svi vole igrati napadački nogomet, to je generalna filozofija svih trenera. Puno će ovisiti o rosteru igrača, neki put se i ne može stvoriti nešto što se želi.


Ovi igrači koji su došli su vrlo iskusni, igrači koji su igrali na puno višoj razini nego što je to naša liga. Trebali bi biti pojačanja – smatra Šarić


Pitanje rostera je po Šariću krucijalno.


– Sigurno je nužno još koje pravo pojačanje. Čini mi se da se malo kasni, brzo će i prva utakmica. Ovi igrači koji su došli su vrlo iskusni, igrači koji su igrali na puno višoj razini nego što je to naša liga. Trebali bi biti pojačanja.


«Bolne točke« nedifinirane igračke križaljke vide se u napadu i na mjestu desnokrilnog napadača.


– Obregon je odigrao sjajnu sezonu u Varaždinu, pokazao je potencijal, a naravno da se pored Drmića nije lako probiti u prvi sastav i očekivati veliku minutažu. Tu su Frigan i Karicca, ali opet, treba još jedna ozbiljnija napadačka opcija. Vidjet ćemo i koliko će se šanse pružiti mladim igračima koji su došli iz Dragovoljca. Desno krilo? Ampema se selio, igrao je praktički sve što se moglo na bokovima, i naprijed i nazad. Kad se izgubi igrač poput Murića teško ga je nadoknaditi i kad imate novaca. Roster se u svakom slučaju mora ojačati ako se želi parirati vrhu lige i borbi za Europu – zaključuje Šarić.