Daniel Šarić

Rijekina legenda poručuje: “Danci su ozbiljna momčad, ali treba probati ući u skupine EL”

Denis Frančišković

Slavlje Riječana protiv Aberdeena/Foto Arhiva NL

Slavlje Riječana protiv Aberdeena/Foto Arhiva NL

U svakom slučaju ulog je velik i treba odigrati najbolje što se može - kaže Šarić



RIJEKA Nije bilo previše sreće za Riječane u plesu kuglica u Nyonu. Ukoliko »bijeli« prođu ukrajinski Kolos u trećem pretkolu Europske lige na Rujevici, odlaze u goste Kopenhagenu ili poljskom klubu imena Piast Gliwice. Pred momčadi Simona Rožmana dvije su teške prepreke, posebice druga u kojoj su Danci veliki favoriti protiv Poljaka. No, u cijeloj priči i iščekivanju »bijeli« su mogli proći možda i gore, u ždrijebu su bili i Sporting i PSV. No, takvo nešto nije neočekivano, do skupina Europske lige treba proći barem jednog teškog protivnika. Sada su na Rujevici isključivo koncentrirani na Ukrajince i organizaciju utakmice, prođu li suparnika u kojem su favoriti, »bijele« 1. listopada najvjerojatnije dočekuje jedan odlučujući susret u Kopenhagenu na Telia Parken stadionu.


Da su iznenađenja itekako moguća, pokazao je četvrtak u kojem su Riječani čekali svog prvog protivnika. I neočekivano za njega dobili ukrajinski Kolos Kovalivku, koji je iznenadio u Grčkoj te s 2:1 svladao domaćina Arisa. Riječ je o popriličnom iznenađenju mladog ukrajinskog kluba osnovanog tek prije osam godina, ali po viđenom zasluženom viziranju karte autsajdera za Rujevicu idućeg tjedna.


Daniel Šarić/Foto Arhiva NL


– Bespotrebno je sada razmišljati o Dancima, prvo treba preći ukrajinsku prepreku. Gledao sam njihovu utakmicu u Grčkoj i možda je kvaliteta bila na strani Arisa, ali gosti su se pokazali kao jako čvrsta momčad koja nema tako individualnu kvalitetu – kaže Rijekina legenda Daniel Šarić. – Igrači Kolosa su dobro oragnizirani, posebno u obrani, čekaju prekide i polukontru. Na taj način su i eliminirali Aris. Rijeka je favorit, ali mislim da će za nju to biti dosta teška utakmica.




Što je još Šarić vidio u grčko-ukrajinskom srazu? Kakva momčad u četvrtak dolazi na Rujevicu?


– Nemaju stranaca, izrazito su jaki i visoki, a igraju s tri igrača u obrani, a u nekim situacijama i s petoricom. Grci na tu postavljenu obranu nisu puno toga napravili. Gosti će biti sigurno ozbiljna momčad, trkački su dobri i izrazito visoki. Uz to odlični su u skoku, lako su dobivali duele te čekali i dočekali svoje šanse – tvrdi Šarić.


Po njemu Rijeku čeka zahtjevno razdoblje u kojem će svi morati biti na visini, puno toga će se morati poklopiti da momčad dosegne sanjanu Europsku ligu.


– Ždrijeb nije lagan, moglo se možda malo bolje proći, ali i gore. Rijeci definitivno neće biti lako, poglavito što se igra samo jedna utakmica. Danci su favoriti protiv Piasta i ozbiljna su momčad. Sad se ne treba previše zamarati Kopenhagenom, jer ovo će biti isto teška utakmica. Odgode utakmica u HNL-u? Po meni to nije najsretnije rješenje. Rijeka će puno vremena biti bez pravih natjecateljskih utakmica, a to nije dobro za održavanje forme i ritma. No, klubovi su iskoristili regule na koje imaju pravo. Uz to, tu je situacija s koronom. No, nema druge, treba se koncentrirati i probati ući u Europsku ligu jer znamo što donosi. Financijski i za igrače koji su u izlogu. A i tad je puno lakše dobro prodati igrača. U svakom slučaju ulog je velik i treba odigrati najbolje što se može – zaključuje Šarić.