Sergio Makin

Rijekina legenda iz trofejnih 70-ih godina: “Jedna stvar u igri Tomićeve momčadi me malo brine uoči nastavka sezone…”

Denis Frančišković

Sergio Makin i Srećko Juričić/Foto M. LEVAK

Sergio Makin i Srećko Juričić/Foto M. LEVAK

Momčad se u jednom trenutku ugasi. Povuče se, počne neka nepotrebna panika... To mi je nashvatljivo - kaže znano ime iz najbolje klupske generacije u povijesti



RIJEKA   Uz Juricu Vranješa, znanog imena iz mlađe plejade hrvatskih nogometaša, umaške pripreme Rijeke pratile su i još dvije legende Bijelih. Srećko Juričić bio je stalni gost Stella Marisa, a zna mu se pridružiti i Sergio Makin. Uostalom, Novigrad nije daleko od Umaga, tek petnaestak kilometara.


Makin je znano ime Rijekine trofejne generacije krajem sedamdesetih koja ja zasigurno najbolja u klupskoj povijesti. U redovima Bijelih je u razmaku od 1970. do 1982. odigrao 428 utakmica i zabio 48 golova, potom je desetak utakmica odigrao i u majici Zagreba. Bio je svestran igrač s naglaskom na obranu, mogi će reći jedan od najboljih bekova Bijelih svih vremena. Pamte se dva osvojena Kupa Jugoslavije čije je trofeje krajem desetljeća podigao Zvjezdan Radin…


– U Umag sam došao vidjeti Srećka. I naravno, momčad. Još uvijek sam veliki navijač Rijeke, kao i cijela moja obitelj. Bilo je ugodno – kaže Makin. – Teme? O stvarima koje su prošle, razgovaramo jako malo. Premda ih se prisjetimo. O tome je puno napisano. Sada pričamo o sadašnjoj Rijeci.




Makin je zapazio jednu važnu stvar kad je u pitanju igra Rijeke, a za koju ni sam nema pravo objašnjenje.


– Sada je naglasak bio na fizičkoj spremi, ali opet se vidi kako dečki stoje na terenu. U svakom slučaju zanimljivo je. Proljeće bi moglo biti dobro za Rijeku. Još kad bi se našao jedan dobar vezni ofenzivac. Isto tako jedan dobar stoper. Mladi Čestić ima kvalitetu, ali sigurno mu nedostaje iskustva i samopouzdanja. Po meni Rijekini igrači su dobri, ali se nekako »zaboravljaju«. Igraju dobro pa odjednom zaspu, svi ili netko od krucijalnih igrača. Obično moraju dobiti gol pa sve nekako krene nizvodno. Onda im nekako treba petnaestak minuta da se priberu i počnu dobro igrati. To su obično stvari o kojima razgovaramo. Ali bez velikih kritika.


Pavičić i mladi


Murić i Drmić kičma su ove Rijeke…


Drmić i Murić dva su potpuno različita tipa igrača. Puno njemačkog u sebi ima Drmić, trči i naprijed i nazad, a Murić je vrlo sličan igračima koje smo mi nekad imali. Znači, jako dobar i znalac, ali s igrom samo u jednom smjeru. Mi smo onda to rješavali tako da smo te genijalce ili polugenijalce pustili da »se igraju«, a netko drugi bi trčao i za sebe i za njega. Plus toga kod nas je u fazi obrane uvijek postojalo dupliranje. Svaki igrač je imao zaštićena leđa. Sada se to puno promijenilo. Ali istina, mislim da je Murić najbolji igrač Rijeke. Vrlo je jak na lopti. Svi znaju da će ići na lijevu stranu, ali valjda ih je strah da ne krene na desnu stranu pa opet ispadaju. No, sviđa mi se i Pavičić. A i našli klinci dobar su »materijal«. Treba imati strpljenja i treba ih ubacivati. Oni moraju pomalo rasti.


Rijeku je na polusezoni krasio vatromet golova, ali i neočekivano velik broj primljenih golova.


– Rijeka je dobila strašno puno golova. Dobro igraju i onda netko iz tog obrambenog sistema zaspe. Dobijali smo smiješne golove. Ono što me malo brine je da se momčad u jednom trenutku ugasi. Povuče se, počne neka nepotrebna panika… To mi je nashvatljivo jer igraju zbilja dobro i atraktivno, a dolazi do takvih problema. Strahovite su te oscilacije. Nije mi jasno zbog čega do toga dolazi, jer cijenim stručni stožer, njihove napore i rad. To je za mene velika nepoznanica.


Nezahvalna prognoza


Prvenstvena utrka je doslovno »mrtva«. Što može biti ključno za momčad Bijelih?


– Prvenstvo je izjednačeno. Hajduk ima Livaju koji je pola njihove momčadi. Dobili su i Grgića na mjestu zadnjeg veznog i čujem od prijatelja iz Splita da je odličan u defenzivi. Osijek se s druge strane dobro pojačao. Rijeka se zasad nije pojačala, ali vjerujem u njenu momčad. Po meni, krucijalna će biti gostovanja u Osijeku i Splitu. To može usmjeriti prvenstvo za Rijekinu momčad. Trebat će sada vidjeti koje su posljedice korone i netreniranja dijela igrača. Bitna je ta svježina s kojom se podiže forma.


Sergio potvrđuje da je Rijeka zadnjih godina majstor Kupa. Ali je i oprezan. S druge strane je nezgodan Osijek u polufinalu.


– Rijeka je baš zapažena u Kupu posljednjih godina. Igra se na rezultat u toj jednoj utakmici, ljepota je u drugom planu. Vjerujem da će Bijelima i dalje to uspijevati. Šansa postoji da se ode do kraja, ali bit će to težak sudar s Osječanima koji igraju jako čvrsto, zatvoreno, a na trenutke i prljavo. Bit će to vrlo teška utakmica koju je nezahvalno prognozirati. A želja se zna, samo Rijeka i osvajanje Kupa.


Dolazak na Rujevicu i susreti sa starim suigračima?


– Rijetko dolazim na Rujevicu jer imam dosta obveza. Skoknem koji put, sretnem stare prijatelje, pogledamo utakmicu… Redovito dolazi stariji sin koji ima godišnju pretplatu – zaključuje Makin.



Mirovina, restoran i mali hotel

Sergio je već dugo u turizmu kao obiteljskom biznisu.


– U mirovini sam. Imam svoj restoran i mali obiteljski hotel. Hotel sam prepustio sinovima, a oko restorana smo baš sada na nekoj prekretnici. Žena i ja se osjećamo malo prezasićeno pa važemo neka nova rješenja – kaže Makin.