Luka Menalo

Rijekin napadač na posudbi iz Dinama uoči derbija: “Kad izađemo na teren, svima nama je stalo da naša momčad pobijedi”

Denis Frančišković

Luka Menalo između Luke Ivanušeca i Brune Petkovića/Foto PIXSELL

Luka Menalo između Luke Ivanušeca i Brune Petkovića/Foto PIXSELL

Dinamo smo već pobijedili jednom ove godine pa zašto ne bismo opet - kaže Luka Menalo



RIJEKA Nogometaši Rijeke sutrašnjom domaćom utakmicom s Dinamom zatvaraju jedno mini poglavlje završnice prvenstva i otvaraju ono ključno u kojem žele potvrditi Europu. Prva dva čina tri uzastopna derbija u krugu »velike četvorke« donijela su Bijelima samo bod. I to onaj protiv Osijeka u ogledu bez golova. Momčad je potom pala na ispitu Jadranskog derbija iako je mogla u završnici do boda. No, dva gola primljena na kraju prvog i početkom drugog poluvremena bila su preveliki uteg sastavu Gorana Tomića i spram rastrčanih Splićana. Bilo kako bilo sve se bitnije može popraviti sutra, no domaća zadaća za Bijele puno je teža za riješiti. S druge strane je najjača hrvatska momčad, europski Dinamo koji »puca« od kvalitete u domaćim okvirima, a upečatljiv dojam ostavlja i na euro sceni.


– Hajduk je u konačnici zasluženo slavio iako smo mi imali i veliku šansu za izjednačiti. Mislim da je naš glavni problem tu bio loš ulazak u utakmicu – kaže Luka Menalo, ljevokrilni napadač Bijelih. – A kad se uđe tako u susret, stvari se jednostavno tako i događaju. Iz minute u minutu išli smo prema dolje. Što je zanimljivo, vratili smo se u utakmicu, ali Hajduk nas je opet brzo kaznio na početku drugog poluvremena. Nakon toga bilo se teško vratiti…


Modri su u posljednjem ogledu remizirali na Poljudu, u kratkom vremenu Splićani su usporili i Rijeku i Dinamo na »putu prema gore«.




– Hajduk me pomalo čak i iznenadio, ali Dinamo mu je, mogu reći, darovao taj gol za izjednačenje. Sigurno da i mi možemo nešto naučiti iz te utakmice Splićana protiv Dinama. Naravno, sve u smislu da se što bolje pripremimo za naš nedjeljni derbi.


Svi za nešto


Rasplet borbe za Europu sigurne drži samo Dinamo i Osijek. No, i oni imaju svojih briga, ni jedni niti drugi nisu rekli svoju posljednju riječ u borbi za naslov. Gorica, Rijeka i Hajduk u sasvim su drugačijoj poziciji.


– U ovom trenutku i situaciji možemo razgovarati o rasporedu, ali sve je jasno. Tko god je s druge strane terena, težak je protivnik. Hajduk ide Varaždinu koji se bori za ostanak, Goricu čekaju sve teški protivnici, Dinamo se želi odvojiti od Osijeka, nama »gori« za Europu… Svi su u igri za nešto i protiv svakog je teško igrati. Nadam se da će taj rasplet na kraju ipak biti najbolji za nas i da ćemo, kad sve podvučemo, uhvatiti treće mjesto. I da prije toga nećemo ovisiti o nikome.


Nogometaši Rijeke morali su se ovaj tjedan priviknuti i na drugačiji režim i ritam treninga. Nakon igranja po sistemu srijeda-vikend imali su puno više vremena za uigravanje i pripremu.


– Baš smo razgovarali u svlačionici, ovo je prvi put u ovoj sezoni da smo imali osam dana između dviju utakmica. Navikli smo praktički igrati non-stop i sada nikako da dođe utakmica. Dobro je jer imamo više vremena za razgovor i analizu te da vidimo gdje smo griješili, što je bilo loše, a što dobro. Dolazi Dinamo, svi znamo kakav je i što znači u našem nogometu. Utakmica je to koja zahtijeva dobru pripremu i skauting, a na teren treba ući s puno želje i motiva. A toga, vjerujem, neće nedostajati.


Olimpija i Maribor

Menalo je dosta dugo i zapaženo branio i boje ljubljanske Olimpije, trenutačno lidera lige s dva boda više ispred Maribora pod vodstvom Simona Rožmana. No, upravo sutra na rasporedu je derbi vodećih u Ljubljani četiri kola prije kraja.


– Pratim slovensko prvenstvo i dosta sam u kontaktu s bivšim suigračima. A Maribor pratim i zbog Rožmana i cijelog stožera, koji je donedavno bio s nama. Bit će zanimljivo. Jedno vrijeme Olimpija mi se činila sigurna u naslov, ali sve se brzo nekako okrenulo. Tko izađe kao pobjednik, imat će ključnu prednost – kaže Luka.

Trenera Tomića posebno brine brzina i raspored kod povratne tranzicije. To je boljka momčadi koja se vidi i »golim okom« nestručnjaka…


– Kad se izgubili loptu na protivničkih 16 metara, to izgleda bezopasno, ali mi smo na Poljudu primili gol nakon jedne takve greške, onda sam jednu takvu izgubio nakon čega se Kačaniklić našao u dobroj šansi… Kad loše uđemo u utakmicu, linije se rašire te ostaje dosta prostora protivniku. To jednostavno ne smijemo dopuštati, mislim da smo izvukli neku pouku iz ove zadnje utakmice.


Ristovski i Stojanović


Dinamo je skup više klase kvalitete, ali Menalo ipak izdvaja jednog igrača.


– Modri odlično igraju i bez Petkovića, ali Bruno ipak daje Dinamu jednu dimenziju više. Sigurno da nisu ista momčad s njim i bez njega. Napadački potencijal im je odličan, tu su Oršić i Majer, Ivanušec koji u svakom trenutku može stvoriti višak… To je jako velik skup kvalitete, ali ako bih nekog trebao izvojiti, to je Bruno. On diže cijelu momčad, uvijek može iznenaditi nekim pasom i golom. Kad momčad ne ide, on je taj koji uvijek može nešto napraviti i probuditi je.


Zaigra li na prirodnoj poziciji, Luka će doći u direktne okršaje s Ristovskim ili Stojanovićem, a trebat će po potrebi ulaziti i u sredinu gdje je uvijek »našpanani« Ademi.


– Moharrami je već duže ozlijeđen pa ćemo vidjeti tko će igrati od njih dvojice. Radujem se svakako tim dvobojima, sve te igrače uglavnom jako dobro poznajem, a kad izađemo na teren, svima nama je stalo da naša momčad pobijedi. Sve drugo »pada u vodu«. Bit će teško, to je svima nama jasno. No, Dinamo smo već pobijedili jednom ove godine pa zašto ne bismo opet.


Ima li nešto što će kao igrač Dinama posebno podijeliti sa suigračima?


– Neki poseban savjet za suigrače? Pa nema tu nešto posebno. Puno puta se igralo međusobno i tu nema velikih tajni, nepoznanica i iznenađenja.


Na Rujevici se očekuje utakmica visokog intenziteta i po pitanju ritma, ali i duel igre. Je li recept za Riječane donekle igra kao i protiv Osijeka?


– Mislim da je najbolji recept onako kako smo igrali u Maksimiru kad smo zadnji put pobijedili početkom godine. Dobro i tu smo imali sreće, Dinamo je promašio jedanaesterac, ali nagrađeni smo za pristup i borbenost. Atmosfera? Jako dobra, svi vjerujemo da ćemo pozitivno okončati ovu sezonu, svi se nadamo trećem mjestu – zaključuje Menalo.


Ostanak na Rujevici? Sve je otvoreno

Menalo je na Rujevicu došao kao posuđeni igrač Dinama krajem prošle godine. Posudba mu istječe krajem lipnja…


– Rijeka ima opciju otkupa ugovora i vidjet ćemo što nakon prvenstva. Sve je otvoreno, kad svi sjednemo za stol, vidjet ćemo što je najbolje i za mene i za klub – tvrdi Menalo.