Robert Murić

Rijekin junak iz Osijek poslao jasnu poruku “modrima”: “U Maksimir dolazimo po reprizu pobjede iz siječnja”

Denis Frančišković

Robert Murić/Foto PIXSELL

Robert Murić/Foto PIXSELL

Dinamo je pokazao da je jako dobra momčad, posebno sada protiv Krasnodara. Imaju jako dobar skup pojedinaca i vjerujem da će opet biti zanimljivo - rekao je Murić



RIJEKA Iako je rezultatski presudio jedan (ne)iskorišteni udarac s »kreča«, nogometaši Rijeke prilično su upečatljivo prošli Dravu. Vojničkim rječnikom bilo je to pravo »forsiranje rijeke«, operacija koja je u sportskom smislu donosila jako puno. Prije svega na psihološkom planu, a potom i na onom samopouzdanja. »Bijeli« su predvođeni novim strategom Goranom Tomićem uz dozu sreće uspjeli dohvatiti željeno polufinale Kupa i pokazali da još nisu rekli posljednju riječ niti u prvenstvu.


Uz Ivana Nevistića, kojemu nije dobro krenulo da bi potom vrhunski obranio jedan »zicer« i jedanaestarac Mierezu, Rijeka je svoju ključnu figuru imala u Robertu Muriću. Često hvaljenom i osporavanom igraču, ali prije svega znalcu. Tehnički zasigurno broju jedan s Rujevice kad su u pitanju ubačaji, korneri, udarci s poludistance, ali i atraktivni golovi.


– Nama je ovo bila jedna od najvažnijih utakmica ove sezone i odigrali smo je stvarno super – kaže Murić. – Loše su igre sada, nadam se, iza nas, pokazali smo da možemo, mislim da smo pokazali da problem nije bio u fizičkoj spremi, već u našim glavama. Samo se nadam da ćemo nastaviti tako dalje.


Opet ste zaigrali u novo-starom rasporedu, bili napadački i hrabro orijentirani?




– Pa igrali smo i prije u toj formaciji, znamo igrati s četirima igračima u zadnjoj liniji tako da nije bilo problema. Jako smo se dobro postavili, bili kompaktni… Nismo Osijeku dozvolili puno, pogotovo da se razmaše i razvije svoju igru. Niti trener nije imao vremena da nešto jako puno promijeni osim rasporeda. Mislim da smo odigrali jako dobro.


Teško je suditi u kratkom vremenu, ali kakvi su prvi dojmovi o novom treneru?


– Tomić je s nama jako malo, ali meni djeluje kao jako dobar trener. Uostalom, mi ga svi znamo još kad je bio u Lokomotivi i znamo kakve je dobre rezultate s njom ostvario. Vidjet ćemo, vjerujem da s te strane neće biti nikakvih problema. Ne bi smjelo…


Simon Rožman je nenadano otišao nakon Jadranskog derbija. Kod njega i niste često dobivali puno prilika?


– Nemam stvarno ništa protiv bivšeg trenera, bio je jako dobar. S njim smo napravili i jako dobre rezultate, a trener je uvijek taj čija je posljednja, koji odlučuje tko će igrati, a tko neće. S te strane nemam nikakve zamjerke.


Drmić će pomoći


Gradskom vrtu odlučili ste utakmicu. Prvi gol bio je prekrasan, ciljali ste »unutarnjom« gornji dio mreže Ivušića, drugi praktički »iz zgloba«, domaći je vratar ostao ukopan kod jedanaesterca?


– A da… Ispada da sam bio junak utakmice, ali to je mogao biti i netko drugi. Bili smo momčad, pobjeda nam je bila najvažnija i da se napokon dignemo. Sigurno da sve ima na težini kada se zna da Osijek jako dugo nije doma izgubio i da je u samom vrhu zajedno s Dinamom.


Što je s fizičkom spremom, ranije ste i sami tvrdili da niste uvijek spremni sto posto?


– Sad se osjećam stvarno jako dobro. Dignuo sam spremu još kad smo igrali europske utakmice. Mislim da sam sad bolji po tom pitanju.


S Menalom i Andrijaševićem predstavili ste se kao riječki napadački »trozubac«. Dojam je da ta formacija djeluje lepršavije i elastičnije u igri u obama smjerovima?


– Ma mi se već jako dobro znamo. Franko zna što ja mogu, ja znam što može on, kakve mu lopte odgovaraju. Isto je tako s Menalom. S te strane nema problema, mislim da se super nadopunjujemo u tom dijelu igre.


Od prve minute prvi je put zaigrao i Josip Drmić kao najistureniji napadač. Koliko vam on može pomoći?


– Istina, nije dugo igrao, ali vjerujem da nam može jako puno pomoći. Već je u ovoj utakmici pokazao da može, a do kraja sezone je još jako puno. Nadam se da će Drmić biti taj igrač koji će nam jako puno pomoći i unaprijediti našu napadačku igru. Naravno, uvijek treba vremena. Ali svi znamo kakav je Drmić igrač te gdje je sve i kako igrao.


S Lukom Capanom u posebno ste dobrim odnosima. I on se na dobar način vratio protiv Osijeka?


– Ma, Luka kad igra uvijek igra sa 120 posto. Čvrst je igrač i to nam treba u segmentu obrane. Dosta pričamo na temu nogometa i Rijeke, a znamo se još od ranije kad smo zajedno bili u Dinamu.


Možete li opet otići do kraja i obraniti Kup? Bio bi to vrhunski rezultat jer Rabuzinovo sunce bi triput zaredom došlo na Rujevicu?


– Naravno, to nam je i cilj. Osvajali smo ga dvije godine zaredom, zašto ne i treći put. Ova utakmica s Osijekom pokazala je da imamo kvalitetu za takvo nešto. Sad smo još jedan korak bliže. Igra se jedna utakmica i sve je moguće.


Koga osobno potajno priželjkujete u polufinalu?


– Pa Hajduka, naravno, ako prođe Goricu. Da im se osvetimo za ova dva posljednja poraza na Rujevici, ha, ha…


Istek ugovora


Vremena za odmor nema puno, već u nedjelju opet ste gosti Maksimira i Dinama, najbolje hrvatske momčadi?


– Možemo ponoviti onu utakmicu iz siječnja kad smo pobijedili 2:0. Vjerujem da smo sposobni za to, pogotovo nakon ove utakmice. Dinamo je pokazao da je jako dobra momčad, posebno sada protiv Krasnodara. Imaju jako dobar skup pojedinaca i vjerujem da će opet biti zanimljivo. Možda oni budu i nešto rotirali zbog Europe i Tottenhama. Ali jak je protivnik, s dobrim pojedincima u prvoj postavi i na klupi.


Koliko je ova pobjeda protiv Osijeka popravila raspoloženje?


– Stvarno jako puno. Posebno na planu samopouzdanja jer bili smo u nekoj »rupi«. Možemo misliti kako bi bilo da smo izgubili i da sada čekamo Dinamo.


Možete li do kraja stići Goricu, koja je na trećem mjestu pobjegla velikih 14 bodova s utakmicom više?


– Možemo jer prvenstvo je još jako dugo, utakmica dosta, a mi idemo pomalo, od jedne do druge. Dinamo i Osijek su u nekoj fazi da čekaju kiks jedan drugoga, Gorica je dosta pobjegla, ali možemo nekim dobrim nizom kroz raspored koji nas čeka bitno popraviti svoj bodovni saldo.


U Rijeci ste već dvije godine, u lipnju vam ističe ugovor?


– Mogu reći sve najbolje, dosta sam igrao i opet dobio na nekom unutarnjem samopouzdanju. Ugovor mi ističe na ljeto, ali postoji opcija produženja od strane kluba na još jednu godinu. Moji planovi? Volio bih se okušati i negdje drugdje, ali nemam ništa niti protiv ostanka još godinu dana. Inozemstvo? Postoji nešto, ali sve u svoje vrijeme.


Franko mi prepustio jedanaesterce

U posljednje vrijeme zaduženi ste za udarce s »bijele točke«. Odgovornost je poprilična?


– Franko mi je to prepustio kad je promašio protiv Hajduka. Rekao mi je neka ubuduće pucam ja… I dobro sam se snašao. Ovo mi je četvrti pogodak s »bijele točke«. Vježbam li jedanaesterce? Pa i ne baš… Više usavršavam i vježbam slobodnjake. Istina, sad kad je došao Tomić, vježbali smo ih malo, nikad se ne zna, moglo je i to u konačnici odlučivati – kaže Murić.