Poraz "bijelih"

Rijeka u Varaždinu pokazala dva lica, do poraza ih dovelo ono prestrašeno i podcjenjivačko

Mateo Sučić

Jedini strijelac Rijeke u Varaždinu - Sandro Kulenović/Foto D. KOVAČEVIĆ

Jedini strijelac Rijeke u Varaždinu - Sandro Kulenović/Foto D. KOVAČEVIĆ

Blijedo, bezidejno, inertno... Bez čvrstine u duelu i "gladi" za drugim loptama što je momčad Simona Rožmana itekako krasilo u utorak protiv Dinama



RIJEKA Nogometaši Rijeke poraženi su u Varaždinu 2:1 u utakmici 17. kola HNL-a u utakmici u kojoj su pokazali dva potpuno drugačija lica. Jedno prestrašeno, možda i podcjenjivačko nakon pobjede u Maksimiru, drugo s velikom željom da preokrenu zaostatak kojem se na kraju fortuna nije osmjehnula pa su Bijeli doživjeli prvi poraz od Varaždina.


VARAŽDIN – RIJEKA 2:1

Stadion Varteks. Bez gledatelja. Sudac: Ante Čuljak (Zagreb). Pomoćnici: Modrić i Bučar. Četvrti sudac: Cestarić. Strijelci: 1:0 Urata (3′), 2:0 Obregon (33′), 2:1 Kulenović (80′). Žuti kartoni: Horkaš, Postonjski, Urata, Đurasek (Varaždin).


VARAŽDIN: Horkaš, Tkalčić, Pellumbi, Stolnik, Urata (od 88′ Čelić), Postonjski, Đurasek, Senić (od 66′ Grgec), Posavec (od 88′ Benko), Obregon, Petković (od 80′ Vuk).




RIJEKA: Nevistić, Escoval (od 46′ Pavičić), Galešić, Arsenić, Tomečak, Čerin, Lončar, Braut (od 46′ Jurišić), Murić (od 46′ Kulenović), Andrijašević, Menalo (od 70′ Yateke).

Domaćin je poslao “bijele” na popravni ispit, pokazali da više žele pobjedu i na kraju su je i ostvarili. Imat će Riječani prigovore na neke sudačke odluke, u dvije dvojbene situacije glavni sudac Ante Čuljak i njegovi pomoćnici presudili su u korist domaćina iako se teško oteti dojmu da su morali drugačije reagirati.


Foto galerija: Susret 17. kola Prve HNL: Varaždin - Rijeka Foto: Davor Kovačević


Simon Rožman izveo je momčad sukladno očekivanjima, kartonirane Capana, Galovića, Smolčića i Štefulja zamijenio je Escovalom, Galešićem, Arsenićem i Brautom, te vrlo brzo dobio odgovore koji će mu zasigurno koristiti u daljnjem tijeku prvenstva. Jer, Rijeka je ostala uspavana na pohvalama koje je dobila za izvedbu u Maksimiru, na najbolje poluvrijeme u HNL-u ove sezone nadovezala je najslabije… Blijedo, bezidejno, inertno… Bez čvrstine u duelu i “gladi” za drugim loptama što je momčad Simona Rožmana itekako krasilo u utorak protiv Dinama.


Kola su krenula nizbrdo već u 3. minuti, Obregon se driblingom izborio za prostor na desnoj strani i ubacio na vrh kaznenog prostora gdje je natrčao Urata čiji je udarac, iako nije dobro zahvatio loptu, odsjeo u samom kutu nemoćnog Nevistića – 1:0.


Već u 6. minuti Galešić je išao mekano u jedan duel pa je Nevistić morao braniti novu veliku priliku Obregona, a Rijeka je naznake da postoji na travnjaku pokazala tek u 17. minuti. Andrijašević je primio jednu dugu loptu na 30-ak metara od gola Varaždina, Horkaš ostavio svoj gol prazan i srušio kapetana “bijelih” bez ikakve namjere da igra loptom, a glavni sudac Ante Čuljak mu pokazao samo žuti karton.


U 23. minuti obrana Rijeke je još jednom imala početničku reakciju, ovoga puta je Escoval jedno mirno dodavanje u izgradnji napada dodao ravno u noge Seniću koji se sjurio prema Nevistiću koji je njegov udarac vršcima prstiju skrenuo u vratnicu.


Jednostavno, Rijeka je djelovala previše prestrašeno i nesigurno da bi napravila nešto više, zadnja linija je vodila igru i početnički griješila, Lončar i Čerin se nisu nametnuli kraj Postonjskog, Đuraseka i Senića, a ofenzivci Menalo i Murić nisu uspijevali raditi višak kroz igru jedan na jedan. Samim time novi problemi su bili neminovni.


U 33. minuti Varaždin je složio akciju po Rožmanovom guštu, Urata je prizemno ubacio za Obregona na prvoj vratnici. Escoval je još jednom zakasnio, a Kolumbijac u napadu Varaždina lako pogodio bliži kut – 2:0.


Rijeka je znakove života pokazala tek u završnim minutama prvog dijela, najprije je u 40. minuti Horkaš bio spreman na jedan pokušaj Murića iz slobodnog udarca, minutu kasnije udarac Lončara je zapeo u bloku, a u 45. minuti najbolju situaciju, poslije Murićevog ubačaja iz kornera, imao je Andrijašević glavom no Horkaš je bio dobro postavljen.


Što je mislio o igri svoje momčadi u prvom poluvremenu Rožman je pokazao trostrukom zamjenom u poluvremenu, umjesto Brauta, Escovala i Murića ušli su Jurišić, Pavičić i Kulenović, a Varaždin se začahurio na svojih 30-ak metara i preko hitrog Obregona čekao prilike za kontranapad.


Ipak, Rijeka je bila ta koja je dominirala i tko zna kako bi se utakmica odvila da je Andrijaševiću priznat pogodak u 51. minuti. Lončar je pucao, Horkaš odbio, a Andrijašević lagano pospremio iz blizine. Ipak, prvi pomoćnik Modrić je pokazao zaleđe, čak četiri minute trajao je prekid zbog VAR provjere, a iako je ostao dojam da su Andrijašević i Pellumbi bili u liniji, glavni sudac Čuljak nije priznao pogodak.


Nastavila je Rijeka i dalje dominirati (polu) prilike imali su Čerin (59′), Kulenović (62′, 65′), iza leđa obrane bilo je puno prostora za kontru pa je u jednoj situaciji Nevistić morao obraniti zicer Petkoviću (69′)…


Rijeka se uspjela vratiti u utakmicu u 80. minuti kada je Jurišić ubacio, Andrijašević spustio loptu Kulenoviću, a ovaj sigurno poentirao – 2:1.


Rijeka je krenula po izjednačenje, imala dvije velike prilike, ali fortuna im je okrenula leđa u najvećoj mjeri zbog kriminalnog pristupa utakmici. U 82. minuti Čerin je potegao s 20-ak metara a Horkaš njegov udarac izbio u korner, dok su pet minuta kasnije Jurišić i Yateke preslikali akciju Urate i Obregona za drugi pogodak Varaždina, s razlikom da je Yateke pogodio vanjski dio mreže.


Završni pritisak ostao je bez učinka, Varaždin se branio, obranio i osvojio tri velika boda u borbi za ostanak u HNL-u, a Rijeka prosula sve dobro što je u utorak napravila u Maksimiru.