Linić&Brajković

Rijeka se okrenula mladim igračima, a oni su pokazali da mogu: “Liber će biti veliko pojačanje bijelih”

Denis Frančišković

Vidimo da Liber, Bušnja, Vuk... to mogu, da to nije baš takav bauk, ali sigurno će im trebati jedno prijelazno razdoblje prilagodbe, što je normalno - tvrdi Elvis Brajković



RIJEKA  Tri pobjede bez primljenog gola, promocija mladih igrača i dosta rotacija, ono je što je uz povratak gledatelja obilježilo uvod u sezonu na Rujevici. Iako je za neke prave ocjene rano, a i protivnici izuzev Gorice nisu bili u rangu onih koji Bijele tek čekaju, mnogi će se složiti da momčad Gorana Tomića zasad dobro gura i u prvenstvu i Konferencijskoj ligi.


Rijekin trener znakovito ističe kako je zasad miran, trenira se u atmosferi koju bi poželjeli brojni klubovi, unutrašnja energija je velik zamašnjak momčadi, a dodatni gas u sve tri utakmice momčadi daju »našpanane« pričuve. Konkurencija je itekako zaoštrena, a Tomić ima i taj »luksuz« da Escovala i Galovića jednostavno posjedne na klupu. Njih dvojica odigrali su cijele pripreme i prve dvije ovosezonske utakmice, bili važna karika ispred Labrovića, dok su ih protiv Puljana zamijenili Krešić i Velkovski, koji su prvi put odigrali zajedno. Manevarski prostor Rijekinog trenera je toliki i da kapetansku vrpcu umjesto Galovića može s povjerenjem dodijeliti Hrvoju Smolčiću kao predvodniku mladih snaga. I sve to u situaciji kad se momčad mora dodatno uigravati nakon odlazaka (Lončar), ozljeda i pozitivnih korona testova.


Labrović i Pavičić


– Rijeka je vrlo brzo došla do razine na kojoj je bila prošle godine. Pobjede raduju iako momčad još nije potpuno formirana – kaže Elvis Brajković, bivši igrač Rijeke i operativac kluba s Kantride. – Vidim da igrači dolaze i da se momčad još stvara u hodu. Mislim da će momčad biti sve bolja i bolja kako vrijeme bude odmicalo. I kompetitivna u HNL-u te koja će se moći »potući« s Osijekom, Dinamom i Hajdukom. Dinamo je malo loše krenuo, ali je i dalje daleko najkvalitetniji u Hrvatskoj. Osijek je na tragu prošlogodišnjeg, a Hajduk je unatoč porazu ostavio dobar dojam. Ne vjerujem da će drugi doći njima niti blizu…




Po Brajkoviću najvažnije je u sezonu krenuti pobjedama zbog dodatnog samopouzdanja. A i dobro je što je momčad spoj iskustva i mladosti.


– Ja sam za tu varijantu mladih i definitivno obožavam kad vidim da se šansa daje domaćim, mladim igračima. Vidimo da Liber, Bušnja, Vuk… to mogu, da to nije baš takav bauk, ali sigurno će im trebati jedno prijelazno razdoblje prilagodbe, što je normalno. Liber je odradio super sezonu u Orijentu, vratio se na mala vrata i evo sad je već prvotimac. I Lepinjica pokazuje da će se na njega opet moći ozbiljno računati. Podržavam mlade igrače, ali njih treba i stvarati u svojoj školi – dodaje Brajković.


Raduje i igra obrane koja ima solidno poduplane pozicije.


– Igrači iz obrane pokazali su čvrstinu i kompaktnost neovisno o igri s tri i četiri igrača u zadnjoj liniji. Obrana je jako dobro posložena, a i to su igrači koji su već duže vrijeme u klubu. I Labrović se pokazao u jako dobrom svjetlu. Rijeka je prema naprijed uvijek dobra u posljednje vrijeme. Napadački potencijal je jedan od boljih u HNL-u. U veznoj liniji Pavičić igra sve bolje, protiv Istre bio je pokretač većine akcija. Dečko je to koji stvarno zna igrati, dosta trči i dobro drži loptu uz dobar pregled. No, još je rano za neke detaljnije ocjene, vidjet ćemo kako će momčad reagirati kad dođu jače utakmice u Europi i kad se poklope s nekim domaćim derbijima – zaključuje Brajković.


Dinamu teže


Sinišu Linića, bivšeg igrača i trenera na susjednoj Krimeji, gdje su trenirali Liber i Ivan Smolčić, posebno također raduje promocija Rijekine mladosti.


– Opet je to dosta nova momčad, a posebno mi je drago zbog naših mladića koji dobivaju više šanse. I posebno zbog Libera kojeg sam trenirao u Orijentu. On polako ulazi u ritam i bit će sve bolji i bolji. Dečko je pravi profesionalac i komplet osoba. Drago mi je da ga je Rijeka opet prepoznala i da ga gura. Po meni bit će veliko Rijekino pojačanje. Ivan Smolčić je također veliki radnik i karakteran dečko. Oni su svoje posudbe odradili i zaslužuju dres Rijeke. Dobar je i put kaljenje sezonu, dvije u drugim klubovima. Dobro je što su tu i nekolicina iskusnijih jer jedino se kroz takav spoj može složiti konkurentana momčad. Pavičića uvijek potenciram jer znam da je odličan igrač i da će biti samo bolji. Samo da ga zaobiđu ozljede. Ove tri pobjede bit će i njima jako važne za dodatno samopouzdanje. Vidim da svi puno trče i bore se što je također jako važno. Današnji nogomet je takav da bez velike količine trke nisi nigdje – tvrdi Linić.


Kako Linić vidi sve konkurentnije najnovije izdanje HNL-a?


– Po meni Gorica je zadržala standard dobre momčadi. Hajduk se diže, a Osječani su već na okupu tri godine. Četiri, pet klubova mogu zakomplicirati borbu za vrh. Dinamu neće biti baš jednostavo ove sezone. Konkurencija se zaoštrila i to je odlična stvar. Uzvrat s Gzirom? Treba biti oprezan, više nema momčadi koju je lako dobiti, svi dovode strance i pojačanja te žele biti bolji – zaključuje Linić.