Iskupljenje nakon Pule

Rijeka petom prvenstvenom pobjedom u nizu došla vrlo blizu trećega mjesta, Lokomotivi kao da se nije dalo igrati

Denis Frančišković

DVOSTRUKI STRIJELAC - Sandro Kulenović/Foto V. KARUZA

DVOSTRUKI STRIJELAC - Sandro Kulenović/Foto V. KARUZA

Riječani su za samo pola sata riješili pitanje pobjednika golovima Murića (10') i dvostrukog strijelca Kulenovića (12', 30) protiv neprepoznatljive momčadi Samira Toplaka i na najbolji način iskoristili kikseve Gorice i Hajduka



RIJEKA Nogometaši Rijeke vrlo brzo su se vratili na pobjednički kolosijek, samo četiri dana nakon što su bolno prizemljeni u Puli, igrači Gorana Tomića za pola sata matirali su očajno lošu Lokomotivu. Lokomotivu kojoj kao da se nije igralo! I kao da ne spašava goli prvoligaški život.


No, bilo kako bilo Bijeli su prihvatili sve darove, svu pasivnost i sve greške “lokosa” te lakoćom kažnjavali velike propuste zbog koji je Samir Toplak, trener gostiju, “derao” glasnice uz out-liniju.


RIJEKA – LOKOMOTIVA 3:0

Stadion HNK Rijeka. Sudac: Duje Strukan 7 (Split). Strijelac: 1:0 Murić (10′), 2:0 Kulenović (12′), 3:0 Kulenović (31′). Žuti karton: Marić (Lokomotiva).




RIJEKA (4-2-3-1): Nevistić 6,5, Tomečak  6,5, Capan 6,5, Galović 6,5, Štefulj 6,5, Čerin 6,5 (od 71′ Mudražija -), Lončar 6,5, Murić 7 (od 78′ Pavičić -), Andrijašević 6,5, Menalo 6,5 (od 71′ Liber -), Kulenović 7,5 (od 78′ Yateke -).


LOKOMOTIVA (4-3-3): Hendija 5, Salihu 5, Papadopoulos 5, Kačavenda 5 (od 72′ Kallaku -), Musa 5, Petrak 5 (od 72′ Cipetić -), Maleš 5 (od 46′ Cokaj 5), Marić 5, Chajia 5, Hadžić 5 (od 82′ Bonansea -), Marin 5 (od 64′ Šimić -).

Rijeka je golovima dvostrukog strijelca Kulenovića, koji je uskočio umjesto Drmića, i Murića do odmora stekla kapital koji se ne propušta. Domaći igrači kao da su kopirali Istru prije nekoliko dana i natjerali “lokose” na scenarij koji se njima dogodio u prvih 45 minuta polufinala Kupa.


Foto galerija: Prva HNL: Rijeka - Lokomotiva Foto: Vedran Karuza


Najnovijom pobjedom Riječani su najviše profitirali u 29. kolu. I to samo nekoliko dana nakon što im je propala opcija izlaska u Europu preko Kupa. Ovaj put sve se posložilo po njihovom idealnom scenariju. Gorica je neočekivano izgubila doma od Slaven Belupa u svojevrsnoj mini senzaciji, Hajduk ostao bez domaćih bodova protiv Osijeka u utakmicu u kojoj su gosti slovili kao favoriti na svim kladionicama. I odmah pogled na ljestvicu iz riječke perspektive izgleda puno bolji. Rijeka u borbi za treće mjesto zaostaje za Goricom samo bod, Hajduku kao najbližem pratitelju bježi pet bodova, istina s utakmicom više.


Murićeva vratnica


Da bi “lokosi” mogli stradati već u prvoj dionici nagovijestio je Gnezda Čerin udarcem preko gola u 1. minuti sa 16 metara, ali gosti su brzo uzvratili preko Papadopoulosa tri minute kasnije koji je u padu poslao loptu preko grede.


I onda je u samo dvije minute utakmica usmjerena na riječki mlin. Hendija je loše ispucao jednu loptu, Menalo sve dobro pratio, prihvatio je i s lijeve strane zavrnuo za Murića kojem nije bilo teško poentirati na otvorenom udarcu izbliza – 1:0. Dvije minute kasnije još jednom je loše reagirala uža gostujuća obrana, a Kulenović u sličnom stilu zabio drugi pogodak na dodavanje Čerina – 2:0.


Rijeka je nastavila dominirati i lako probijati redove “plavo-bijelih”, na još jedno dodavanje Menala u 16. minuti Murić je iskosa s 12 metara pogodio vratnicu. Do odmora Lokomotiva je najozbiljnije zaprijetila Bijelima u 26. minuti kada je Petrak s 20 metara dobro opalio, a Nevistić se izvio i još bolje obranio izbacivši loptu u korner. Nakon nešto više od pola sata stavljena je točka na “i” igranja po buri, Murić je s desne strane ubacio, domaći stoper nespretno prolijedio loptu do Kulenovića kojem nije bilo teško iz blizine matirati Hendiju za šest ligački pogodak – 3:0.


Lakše od očekivanog


U nastavak utakmice Zagrepčani su ipak krenuli nešto odlučnije, Rijeka se malo više povukla s velikim rezultatskim plusom i utakmica se otvorila u otvoreno nadigravanje. No, i u takvoj igri Rijekine su šanse bile bolje, još pokoja lopta mogla je završiti iza Hendije. U desetak minuta Rijeka je imala tri velike šanse, Lokomotiva također dolazila u završnicu dosta puta ali bez pravog udarca prema Nevistiću. Prvo je Kulenović (55′) iskosa iz šesnaesterca dobro tukao, ali Hendija u padu refleksno ispružio ruku i spriječio pogodak. Potom je Andrijašević (57′) iz okreta sa 12 metara opalio kraj vratnice, a nakon brze izmjene pasova i dobre akcije te gužve opet tukao Kulenović (65′) s 13 metara da bi put prema mreži drugi put zaustavila stativa.


Do kraja Lončar je bio u bliskom susretu (81′) s Hendijom, no sve je završilo njegovim padom u šesnaestercu u nešto čvršćem naletu gostujućeg vratara. Još jedan udarac obranio mu je vratar dok je Andrijašević iskosa silovito pucao u šesnaestercu, a lopta fijuknula kraj vratnice.


Rijeka je tako došla i do pete prvenstvene pobjede u nizu nakon Slaven Belupa, Varaždina, Gorice i Šibenika, dojam je puno lakše od očekivanog. A trener Tomić slavio u debiju protiv svoje bivše momčadi. Imala je puno više od igre, bolje šanse i dvije vratnice protiv momčadi koja će s ovakvim pristupom teško sačuvati prvoligaški status.