Jadranski derbi

Rijeka nije bila u očekivanom izdanju, Štefuljev autogol usmjerio susret na Poljudu

Denis Frančišković

Tri boda ostaju u Splitu/Foto PIXSELL

Tri boda ostaju u Splitu/Foto PIXSELL

U cjelini susret je uvelike usmjerio Štefuljev autogol krajem prvog dijela i potom početkom nastavka novi brzi pogodak Hajduka preko Kačaniklića. Nakon toga bilo se teško vratiti u utakmicu



RIJEKA Nogometaši Rijeke prekinuli su sjajnu seriju rezultata, u sadržajnom, otvorenom Jadranskom derbiju, punom dinamike i lijepih poteza začinjenom s pet golova, Bijeli su ostali praznih ruku. Paolo Tramezzani je Riječnima nanio treći ovosezonski poraz, Hajduk se vratio u život i igru za europsku vizu, a Rijeka propustila prigodu praktički riješiti se jednog konkurenta na tom trnovitom putu.


HAJDUK – RIJEKA 3:2

Stadion Poljud. Sudac: Marko Matoc (Zaprešić) 7. Strijelac: 1:0 Biuk (14′), 1:1 Drmić (32′), 2:1 Štefulj (45′-ag), 3:1 Kačaniklić (47′), 3:2 Andrijašević (65′). Žuti karton: Štefulj (Rijeka), Livaja, Jurić (Hajduk).


HAJDUK (4-3-3): L. Kalinić 6,5, Todorović 6, Vušković 6, Simić 6, Čolina 5,5, Jurić 7, Fossati 6,5, Kačaniklić 7 (od 90′ Jakoliš -), Biuk 7,5, Livaja 6,5, Ljubičić 7 (od 77′ Teklić -).




RIJEKA (4-2-3-1): Nevistić 6, Tomečak 5, Escoval 5,5, Galović 5,5, Štefulj 5 (od 46′ Vukčević 6), Čerin 6 (od 73′ Pavičić -), Lončar 6 (od 87′ Yateke -), Murić 6,5, Andrijašević 7, Menalo 5 (od 64′ Kulenović 6), Drmić 6,5.

Bila je to utakmica s dva različita poluvremena, prvom u kojem je Hajduk bio bolji gotovo po svemu i drugom u kojem su Riječani uspostavili balans igre i pokazali puno više nego na otvaranju utakmice. Na kraju mogli su i do boda, ali Drmić (77′) je propustio matnu šansu, Murić u trećoj minuti nadoknade opasno tukao. S druge strane Teklić je također imao (88′) veliku šansu kada je lopta prošla malo kraj vratnice.


U cjelini susret je uvelike usmjerio Štefuljev autogol krajem prvog dijela i potom početkom nastavka novi brzi pogodak Hajduka preko Kačaniklića. Nakon toga bilo se teško vratiti u utakmicu za veliki preokret.


Prvo poluvrijeme donijelo je neočekivano puno sadržaja, a puno bolji dojam s brojnim šansama ostavili su Splićani. Igrali su povezanije i okomitije pri čemu je ton igri davao Kačaniklić, dok Rijeka nije uspjevala iskoristiti puno prostora koje se nudilo u napadačkim akcijama i dolasku viška igrača u završnicu. Uz to, Riječani su tražili i najstrožu kaznu kada je u 87. minuti lopta pogodila Fossatija u ruku.


Rijeka je bolje ušla u susret i veliku prigodu imala u 9. minuti, Gnezda Čerin je tukao, Kalinić obranio loptu nogom nakon čega je signalizirano zaleđe. Nedugo zatim Bili su poveli nakon duge i ne baš brze akcije u kojem je riječka momčad neshvatljivo lako odigrala ulogu statista. U završnici akcije Kačaniklić je gurnuo loptu za Livaju na lijevoj strani koji ju je proslijedio do mladog Biuka, a on je kraj Lončara posremio u kut. Nevistić je reagirao, dotaknuo loptu, no bez uspjeha – 1:0.


Kontraefekt


Dvadesete minute protekle su u znaku domaćina, u 23. minuti Ljubičić je malo zakasnio na ubacivanje Vuškovića, a tri minute kasnije Kačaniklić bio u dobroj šansi na asistenciju Ljubičića. Tukao je mlako prema Nevistiću koji nije imao problema ukrotiti loptu. Reful splitskih napada zaključio je Livaja koji je iskosa opalio malo tik uz vratnicu..


I onda je Rijeka smogla nešto više hrabrosti u akciji “pet na tri”. Ukazao se dotad neprimjetni dvojac i donio Bijelima izjednačenje. Murić je s desne strane ubacio prizemno i točno, a Drmić kraj uspavanih stopera poentirao. Kalinić je “imao loptu na ruci”, ali bez uspjeha za Drmićev četvrti osvosezonski gol – 1:1. Činilo se da će poravanje probuditi Riječane, ali dogodio se kontraefekt. Hajduk je do odmora nizao nove prigode…


Prvo je nakon ubačaja Kačaniklića (34′) potpuno sam Vušković pucao glavom preko grede, da bi u jedinoj opasnijoj akciji gosti uzvratili preko Menala. Odlučio se Menalo na solo prodor i nizao igrače, a onda u ključnom trenutku u šesnaestercu kao da nije imao dovoljno snage za završni udarac, lopta je bila lak plijen za Kalinića.


Hladan tuš


Riječani su opasno živjeli i u četrdesetim minutama. Biukov udarac (43′) ukrotio je Nevistić, Ljubičić kraj uspavanih braniča (44′) tukao malo kraj gola.


Na drugi gol Hajduka nadovezao se i trenutak nesreće. Kačaniklić je izveo korner, a u bliskom skoku Jurića i Štefulja lopta se od Rijekinog igrača odbila u mrežu Nevistića – 2:1.


Drugo poluvrijeme počelo je loše za Riječane, brzo je stigao hladan tuš. Ljubičić je u 47. minuti majstorski petom proslijedio loptu za Kačaniklića, on izašao sam pred Nevistića i lakoćom ga matirao.


Činilo se da će se Rijeka teško vratiti u susret, ali Bijeli su zaigrali puno bolje. Preuzeli kontrolu sredine terena i uspostavili puno bržu tranziciju. Rezultati su stigli vrlo brzo. Menalov udarac (49′) na putu prema golu zaustavio je Čulina, a Lončar (59′) pucao u vanjski dio mreže nakon duplog pasa s Andrijaševićem. Reagirao je i Tomić uvođenjem Kulenovića i vrlo brzo Riječani su se vratili potpuno u utakmicu. U 65. minuti Kulenović je ostavio loptu na 19 metara Andrijaševiću čiji precizan, prizemni udarac Kalinić nije mogao zaustaviti – 3:2.