Velika tri boda

Rijeka konačno stigla do pobjede nad Goricom, iako je malo nedostajalo da ispusti četiri pogotka prednosti

Davor Petrović

SJAJNA PREDSTAVA - Robert Murić/Foto D. KOVAČEVIĆ

SJAJNA PREDSTAVA - Robert Murić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Nakon drugoga pogotka Gorice voda je ušla u riječke uši. Gorica se, pak, dodatno ohrabrila i dodala gas...



VELIKA GORICA Nakon 980 dana posta, protkanog kombinacijom sedam poraza i dva remija, Rijeka je konačno stigla do pobjede nad Goricom, premda je malo nedostajalo da ispuste četiri pogotka prednosti. No, crveni karton za Silvanusa Nimelija u 90. minuti je smanjio završni pritisak domaće momčadi, poguravši Bijele prema nova tri boda.


GORICA – RIJEKA 3:4

Gradski stadion. Bez gledatelja. Sudac: Duje Strukan (Split) 6,5.


Strijelac: 0:1 Andrijašević (11′), 0:2 Drmić (13′), 0:3 Murić (50′), 0:4 Čerin (64′), 1:4 Mitrović (73′), 2:4 Mudrinski (83′), 3:4 Galović (85′ – autogol).




Žuti kartoni: Nimeli, Jovičić (Gorica), Štefulj, Andrijašević (Rijeka). Crveni karton: Nimeli (90′).


GORICA: Banić 5,5 – Doka 6, Steenvoorden , Jovičić 6, Krizmanić 6 – Babec 6, Kalik 6 (55′ Nimeli 5)– Hamad 6 (71′ Mitrović 6,5), Junior 6 (55′ Pršir 6,5), Špikić 6 (46′ Lovrić 7) – Dieye 5,5 (71′ Mudrinski 6,5).


RIJEKA: Nevistić 6 – Tomečak 6, Capan 6, Galović 6, Štefulj 6 – Čerin 6,5 (75′ Mudražija -), Lončar 6 – Murić 7,5 (89′ Liber -), Andrijašević 7, Menalo 6,5 (89′ Pavičić -) – Drmić 6,5 (72′ Kulenović -).

Početak je pokazao da je Goran Tomić odlučio prepustiti posjed lopte i inicijativu Gorici, kojoj je u dva-tri navrata nedostajao malo precizniji zadnji pas. Igrala se 8. minuta kada je Rijeka, nakon kornera za suparnika, složila kontru, okrunjenu onim što se u nogometu zove „mrtva šansa“. Naime, Franko Andrijašević je sjajno omjerenim pasom izbacio Murića, koji je pretrčao trideset metara, zaobišao Ivana Banića i pogodio vanjski dio mreže.


Foto galerija: Gorica - Rijeka, Prva HNL (3. travnja 2021.) Foto: Davor Kovačević


Taj nevjerojatni promašaj Murić je ispravio sa dvije asistencije u idućih pet minuta. Prvo je odigrao odmjereni pas u kazneni prostor za Andrijaševića, koji je prizemnim udarcem iskosa, s desne strane, provukao loptu kroz Banićeve noge. Bilo je to u 11. minuti – 0:1.


Gorica je odlučno krenula po izjednačenje, ali je, umjesto toga, dobila drugi gol. Ovoga puta Murić je primio loptu na desnom krilu, povukao je nekoliko metara i lansirao filigranski precizan centaršut na drugu stativu, gdje se u zrak dizao Josip Drmić – 0:2.


Takav početak utakmice grogirao bi većinu momčadi, a Gorica se brzo oporavila i počela je opet pritiskati. No, opet nije bilo kvalitetnog zadnjeg pasa. S druge strane, nesporazum domaće obrane u 30. minuti je otvorio novu priliku za Murića. Njegov prizemni udarac s vrha šesnaesterca prohujao pokraj gola.


Nastavak je započeo u istom ritmu. Tako je već  49. minuti Matar Dieye natjerao Ivana Nevistića na intervenciju, prizemnim udarcem s vrha šesnaesterca. Idući napad je, pak, donio povećanje vodtsva gostiju. Luka Menalo je na desnoj strani proigrao Murića, čiji je udarac pogodio Aleksandra Jovičića i završio u mreži – 0:3.


Gorica se pokušala vratiti u utakmicu preko Kristijana Lovrića, koji je ušao u igru nakon odmora, umjesto Darija Špikića, ali Nevistić je vrhunski ukrotio njegov pokušaj iz slobodnog udarca s trideset metara. Rijeka je uzvratila neobranjivim dalekometnim projektilom Adam Gnezde Čerina u 64. minuti. Taj udarac je sijevnuo s dvadeset metara – 0:4.


Tračak nade za domaće ukazao se devet minuta kasnije. Nakon ubačaja s lijeve strane lopta je udarila u suprotnu stativu, izazvavši pomutnju u obrani gostiju. Taj trenutak zbunjenosti iskoristio je nekadašnji junior Rijeke Josip Mitrović, koji je nešto ranije ušao u igru – 1:4.


Uporna Gorica nije se predavala, iako joj tri gola zaostatka i preostalo vrijeme nisu davali previše izgleda za preokret. Međutim, Ognjen Mudrinski je u 83. minuti zatresao mrežu gostiju, na Lovrićev centaršut – 2:4.


E, tu je voda ušla u riječke uši. Gorica se, pak, dodatno ohrabrila i dodala gas. Tako je u 85. minuti Lovrić još jednom lansirao centaršut u peterac suparnika. Njegovi suigrači nisu bili blizu lopte, a Nino Galović je, pokušavajući otkloniti opasnost, zatresao vlastitu mrežu – 3:4.