Odbijenica Talijanima

Rijeka je u finišu mercata odbila dva milijuna eura za Ivana Nevistića i ekspresno dogovorila produžetak ugovora

Mateo Sučić

Ivan Nevistić/Foto NK Rijeka

Ivan Nevistić/Foto NK Rijeka

Ivan Nevistić i Rijeka dogovorili su produženje suradnje na dodatne četiri i pol godine, potpis bi se trebao dogoditi idućih dana, a novi ugovor mladog bi vratara, koji je prigrabio »jedinicu«, vezao s »bijelima« do 2025. godine



RIJEKA U ponedjeljak 5. listopada zatvoren je prijelazni rok u »ligama petice«, posljednji dan izazvao je uobičajeni šušur zbog brojnih transfera koji su se pokušavali zaključiti u zadnji tren, a koji ovoga puta nije zaobišao ni Rujevicu. Jer jedan talijanski prvoligaš zadnjeg je dana mercata u svoje redove želio dovesti vratara Rijeke Ivana Nevistića, nakon kraće licitacije ponuda se popela do dva milijuna eura, ali i ista je u konačnici odbijena jer je ocijenjena nedovoljno dobrom.
Odlični nastup u ogledu protiv Kopenhagena još je jednom stavio pod povećalo talent Ivana Nevistića. Iako 22-godišnjak, Nevistić se u mnogim situacijama iskazivao zrelim reakcijama, na posudbi u Varaždinu je stasao u vratara koji može i zna voditi momčad ispred sebe, a sve opravdao sigurnošću koju njoj daje. S obzirom na njegove godine, to nije promaknulo inozemnim skautima, u Italiji su očito ovog ljeta posebno zapeli za Rijekine vratare nakon što je Ivor Pandur otišao u Veronu, sada dobro kotira i Ivan Nevistić, kojeg će zainteresirani s posebnom pozornošću pratiti u utakmicama Europske lige.


Središnja figura


U nekim drugim okolnostima, da Pandur primjerice nije prodan Veroni, ponuda od dva milijuna eura za vratara, koji je zadnje dvije sezone bio na posudbi u Varaždinu, bila bi objeručke prihvaćena, ali u tom planu razvoja i prodaje vratara Nevistić je sada središnja figura. A ponuda iz Italije to potvrđuje.


Na Rujevici zato u ovim okolnostima nisu ni trepnuli s obzirom na to da su itekako svjesni da dobar nastup u europskim utakmicama transfer može dignuti i do šest milijuna eura, koliko je Atletico Madrid platio za vratara Lokomotive Ivu Grbića. Uz to, Grbić je dvije godine stariji od Nevistića pa razina koju ovaj vratar iz Đakova može doseći u Rijeci svakako je puno viša. Svjestan je toga itekako i sam Nevistić, koji odiše samopouzdanjem sada kada je prigrabio Rijekinu »jedinicu«. Nejasno je samo zašto ga nema na golu mlade reprezentacije gdje je, očito, tek treća opcija…


Refleks




Nastupi protiv Kopenhagena ili Slaven Belupa najbolje pokazuju da mu je forma (i kvaliteta) reprezentativnog kalibra, svojom mirnoćom je davao sigurnost cijeloj obrani i pokazao da je na pravom mjestu za realizirati svoj potencijal. I da ga isti može odvesti na neku višu razinu nego što bi to bio slučaj poslije sezone u Varaždinu.


Naravno, i sam Nevistić je svjestan da nije isto braniti u Rijeci ili u Varaždinu, da mu je sada svaka reakcija po povećalom i da čak kada nema puno posla, kao što je to bilo na zadnjoj utakmici protiv Slaven Belupa, ona jedna ili dvije reakcije moraju biti na razini. A njegov je refleks na onaj udarac Krstanovića, neposredno nakon vodstva Rijeke, bio baš takav.


Nevistić i Rijeka ovih su dana dogovorili i produženje suradnje na dodatne četiri i pol godine, potpis bi se trebao dogoditi idućih dana, a novi ugovor mladog bi vratara vezao s »bijelima« do 2025. godine. Ipak, nema dvojbe da će, nastavi li braniti na ovoj razini, interes klubova iz inozemstva vrlo brzo biti takav da će odlazak postati neminovnost puno prije isteka ugovora.
Jednostavno, to je način na koji mora funkcionirati klub Rijekinog profila, pronalazak talenta i njihova afirmacija do neke konačne prodaje jedini je put kojim može ići, a Nevistićev je primjer najbolji prikaz na koji se namjeravaju razvijati talenti.


Uostalom, »jučer« su taj put prošli Sluga i Pandur, sutra će Nwolokor i Frigan kao najbolja potvrda da na Rujevici znaju prepoznati i afirmirati mladog vratara.