Dinamo vs. Rijeka

Rijeka je ostvarila veliku pobjedu u Maksimiru, ako se po jutru dan poznaje onda će ovo proljeće donijeti puno radosti na Rujevicu

Davor Petrović

Riječka radost u Maksimiru/D. KOVAČEVIĆ

Riječka radost u Maksimiru/D. KOVAČEVIĆ

Bijeli su, naime, zadnji put osvojili sva tri boda na stadionu Maksimir 28. travnja 2018., kada je projektil Maxwella Acostyja probio Dominika Livakovića. Sada su, pak, isto  napravili Stjepan Lončar i Franko Andrijašević



ZAGREB Ako je točno da se po jutru dan poznaje, proljetni dio sezone mogao bi donijeti puno radosti na Rujevicu. Rijeka je nastavak prvenstva otvorila velikom pobjedom na gostovanju kod Dinama, prvom nakon skoro tri godine. Bijeli su, naime, zadnji put osvojili sva tri boda na stadionu Maksimir 28. travnja 2018., kada je projektil Maxwella Acostyja probio Dominika Livakovića. Sada su, pak, isto  napravili Stjepan Lončar i Franko Andrijašević.


Prva opasnost po gol gostiju stigla je u 5. minuti, nakon centaršuta Marina Leovca s lijevog boka. Ivan Nevistić krenuo je na tu loptu i ispustio ju iz ruku, a zatim je odlično reagirao na udarac Arijana Ademija sa osam metara. Ukratko, čovjek je napravio veliku grešku, da bi se sekundu kasnije iskupio. Rijeka je uzvratila četiri minute kasnije, zahvaljujući borbenosti Sandra Kulenovića, koji je na centru izbio loptu iz nogu Kristijana Jakića, stvorivši uvjete za kontru. Taj napad okončan je snažnim udarcem Franka Andrijaševića i kornerom koji nije donio previše opasnosti pred domaćim golom.


Kulenovićeva prilika


Tu se utakmica rasplamsala. Modri su krenuli u juriš i stvorili su tri sasvim pristojne prilike. Prve dvije su okončane snažnim udarcima  Leovca i Ademije te još boljim o obranama Nevistića. Ona treća je najviše obećavala jer je Kevin Thephile-Catherine lansirao sjajnu dugu loptu iza leđa riječke obrane. Na žalost domaće momčadi, loše primanje Lirima Kastratija sve je upropastilo.




Podizanje tempa utakmice unijelo je blagu paniku u gostujuće redove, ali Dinamo to nije uspio pretvoriti u nešto opipljivo. To razdoblje je trajalo od 14. do 19. minute, a zatim se Rijeka pribrala i pokušala uzvratiti istom mjerom. Međutim, dva uzastopna kornera nisu donijela udarac po golu Dinama, koji je nakon toga opet stvorio pomutnju u kaznenom prostoru suparnika.


Igrala se 26. minuta kada se gostima otvorila najzrelija prilika u dotadašnjem dijelu utakmice. Nova nepažnja Jakića, ovoga puta u obliku  premekane povratne lopte za Livakovića, izbacila je Kulenovića u sprint prema golu. Riječka klupa bila je na nogama, spremna za proslavu, a prvi golman hrvatske reprezentacije uspio je sačuvati svoju mrežu.


Foto galerija: Utakmica Prve HNL između Dinama i Rijeke u Maksimiru Foto: Davor Kovačević


Ostatak prvog dijela protekao je u podjednakom tempu, ali više nije bilo situacija koje bi mirisale na gol sve do 45. minute, kada je Bruno Petković zatresao mrežu gostiju. Sudac Duje Strukan dosudio je zaleđe, a zatim je proveo više od trideset sekundi u komunikaciji s VAR sobom. Taj gol je na kraju ipak poništen. Početna faza druge dionice donijela je jedanaesterac za Dinamo. Preciznije, u 52. minuti Kastrati je provukao loptu pokraja Daniela Štefulja, a zatim pao, pokušavajući preskočiti njegovu ispruženu nogu. Situacija je izgledala dvojbeno, ali Strukan je očigledno dobio potvrdu iz VAR sobe da se radi o najstrožoj kazni.


Taktička pobjeda


Ruku na srce, ni Riječani se nisu bunili protiv takve odluke. Kao da su znali što će se dogoditi z dvadesetak sekundi. Naime, Petković je rizemnim udarcem tražio svoj lijevi kut s bijele točke, a Nevistić je pročitao njegovu namjeru i obranio plasiranu loptu. Ta fantastična obrana stigla je u 53. minuti. Nešto kasnije Rijeka je pokušala iznenaditi suparnika iz kontre, ali udarac Luke Menala s vrha kaznenog prostora nije predstavljao pravi izazov za Livakovića. No, u 66. minuti ni on nije mogao zaustaviti goste. Kulenović je na centru sačuvao loptu i proigrao Menala, koji je pobjegao po lijevoj strani i proigrao Lončara, čiji je udarac s trinaest metar uletio poput metka u mrežu – 0:1.


Niti dvije minute nakon toga Dinamo je bio zreo za nokaut. Lončar je s centra povukao kontru i proigrao Menala koji je probao provući loptu kroz Livakovićeve noge i nije uspio. No, u 71. minuti Dinamu nije bilo spasa. Opet je puknula kontra preko Lončara koji je ovaj put proigrao neumoljivog Andrijaševića – 0:2.


Tada je bilo jasno da bi se Dinamo mogao loše provesti na otvaranju drugog dijela sezone. Modri, zapravo, nisu bili toliko loši, koliko je Rijeka bila dobra i kirurški precizna u provođenju taktičkih zamisli Simona Rožmana i njegovog stručnog stožera. Jednostavno, društvo iz Maksimirske 128 bilo je prilično nemoćno u završnici utakmice. Preciznije, Rijeka je bila puno bliže trećem golu nego Dinamo izjednačenju.


Dinamo – Rijeka 0:2

Stadion Maksimir. Bez gledatelja. Sudac: Duje Strukan (Split) 6,5. VAR sudac: Goran Gabrilo (Split). Strijelac: 0:1 Lončar (66′), 0:2 Andrijašević (71′). Žuti kartoni: Ivanušec, Leovac (Dinamo), Galović, Štefulj, Smolčić, Capan, Pavičić (Rijeka).


DINAMO: Livaković 7,5 – Moharrami 5,5, Theophile 6, Lauritsen 5,5, Leovac 5 – Jakić 5,5 (od 74′ Tolić -) – Kastrati 6,5, Ademi 6,5, Ivanušec 5,5 (od 86′ Franjić -), Oršić 5 – Petković 5 (od 67 ‘ Gavranović -).


RIJEKA: Nevistić 8 – Capan 7, Galović 7 Smolčić 7 (od 86′ Arsenić -) – Tomečak 7, Čerin 7, Lončar 8, Štefulj 6,5 – Andrijašević 7,5, Menalo 7,5 (od 72′ Pavičić -) – Kulenović 7,5 (od 70′  Murić -).