Novi poraz

Rijeka je kraj Drave podsjetila na početak Rožmanovog mandata kada je negativan niz zaključen debaklom s Dinamom

Davor Petrović

Antonio Mance i Darko Velkovski/D. KOVAČEVIĆ

Antonio Mance i Darko Velkovski/D. KOVAČEVIĆ

Kako Rijeka trenutno igra, ponavljanje ne tako davne prošlosti nije isključeno



OSIJEK  Rijeka se vratila u rane dane mandata Simona Rožmana, odnosno na kraj listopada i početak studenog prošle godine, kada je povezala tri poraza u nizu. Tadašnji niz zaključen je debaklom, odnosno “petardom” u srazu s Dinamom, koji u nedjelju stiže u srce Kvarnerskog zaljeva. Kako Rijeka trenutno igra, ponavljanje ne tako davne prošlosti nije isključeno.


Igrala se 9. minuta derbija na Gradskom vrtu, kada je Nino Galović lansirao dugu loptu za Franka Andrijaševića, koji je izbjegao zaleđe i zavukao se iza leđa domaće obrane. Ta situacija izgledala je obećavajuće za za Rijeku jer je nudila priliku za udarac iskosa, s desne strane, i mogućnost asistencije za Čolaka, koji je nadirao prema suprotnoj stativi. Andrijašević se odlučio za ovo drugo, ali je predugo čekao, čime je Miletu Škoriću dao dovoljno vremena za uklizavanje i odbijanje lopte u korner.


Impuls s tribina


U tim trenucima Rijeka je izgledala bolje od suparnika koji se mučio s organizacijom napada. Tako je u 12. minuti i stigla nova prilika za vodstvo. Momčilo Raspopović pbjegao je Talysu po desnom boku i uputio centaršut, koji je domaća obrana loše očistila. Preciznije, taj otpadak je stigao do Alexandera Gorgona, koji je odmah raspalio po golu sa dvanaest metara. Na žalost kapetana Rijeke, lopta je prohujala iznad prečke.




Osijeku je trebalo dugo vremena da se pribere i pronađe recept za probijanje plitke formacije gostiju. Prvi put mu je to uspjelo u 20. minuti, kada je Merveil Ndockyt s desne strane dao povratnu loptu za Marina Pilja, čiji je udarac sa deset metar kratko odbio Ivor Pandur. Tom prilikom je goste pomazila i Fortuna jer taj je otpadak za nekoliko centimetara pobjegao s noge Antoniju Manceu.


Foto galerija: Napeti derbi između Osijeka i Rijeke u Gradskom vrtu Foto: Davor Kovačević


Ta prilika dala je dodatni impuls domaćoj momčadi, a Rijeka se nije najbolje snašla u takvom rasporedu snaga. Zapravo, Mance je u razdoblju od 30. do 34. minute propustio tri sjajne prilike za Osijek. Prvo je, nakon ubacivanja Petra Bočkaja iz slobodnog udarca s lijeve strane, glavom poslao loptu pored gola. Niti minutu kasnije, isti dvojac je nadmudrio obranu Rijeke.


Vratnica Mancea


Bočkaj je odigrao pas u dubinu na lijevi rub kaznenog prostora, a Mance iz prve piknuo loptu pored istrčalog Pandura. No, Fortuna je i tada odlučila pomaziti goste. Naime, dok su navijači Osijeka podizali razinu decibela, uvjereni da je gol neizbježan, lopta se od suprotne stative odbila u polje. Konačno, u 34. minuti Mance je lansirao prizemni udarac sa dvadeset metara. Pandur je bio prekratak, ali lopta je prohujala dva-tri centimetra pored stative. One iste koja je nešto ranije spasila Rijeku.


Kako se bližio odlazak na odmor, tako je domaći pritisak jenjavao. Preciznije, igrala se 43. minuta kada je Rijeka uspjela doći do daha. Konkretnije, Raspopović je uz puno sreće probio Talysa i servirao idealnu povratnu loptu za Čolaka, koji je, pak, sa deset metara napucao prvog suparničkog igrača u bloku. Niti minuti kasnije, Tibor Halilović je s vrha šesnaesterca pucao preko gola.


Otvaranje drugog dijela obilježio je novi val domaćeg pritiska, začinjenog iskušenjima za obranu Rijeke, koja se solidno držala do 53. minute. Tada se Talys odlučio na ubacivanje u kazneni prostor suparnika s lijeve strane, a lopta se odbila od nekoliko igrača i prošla do druge stative, završivši na Ndockytovoj glavi. Kongoanac je odigrao povratno na vrh peterca, u visini sredine gola, a Mance je poentirao – 1:0.


Antonio Mirko Čolak/D. KOVAČEVIĆ


Taj je gol upumpao veliku količinu sampouzdanja u redove domaće momčadi, koja je prepustila inicijativu suparniku, vrebajući priliku iz kontre. A Rijeka je izgledala kao momčad koja, blago rečeno, nije sigurna što bi trebala napraviti u takvom rasporedu snaga. I nema pretjerano puno ideja. Osijek je, pak, dočekao priliku za drugi gol u 74. minuti, no Pandur je refleksno obranio udarac Mancea sa osam metara. Bila je to jedna od onih situacija kakve se kolokvijalno nazivaju “mrtva šansa”.


Otkucavanje minuta na semaforu donijelo je povećanu nervozu na obje strane, a to je otvorilo tračak nade za Rijeku jer Osijek je napravio nekoliko grešaka. Međutim, čak ni ti darovi domaćina nisu mogli spasiti Rožmanovu momčad, koja je izgledala pristojno samo u prvih petnaest minuta derbija u Gradskom vrtu.


Osijek – Rijeka 1:0

Stadion Gradski vrt. Gledatelja: 3.021. Sudac: Duje Strukan (Split). VAR sudac: Mario Zebec (Varaždin). Strijelac: 1:0 Mance (53′). Žuti kartoni: Škorić (Osijek), Velkovski, Halilović (Rijeka). Crveni karton: Galović (90′).


OSIJEK: Ivušić 6,5 – Igor Silva 6,5, Škorić 6,5, Majstorović 6,5, Talys 6,5 – Žaper 6,5, Pilj 7 – Ndockyt 7 (85′ Lončar -), Marić 7(90′ Beljo -), Bočkaj 6,5 – Mance 7 (76′ Špoljarić -).


RIJEKA: Pandur 7,5 – Galović 5,5, Velkovski 5,5, Smolčić 5,5 – Raspopović 5,5, Halilović 5,5, Pavičić 5,5 (71′ Murić -), Tomečak 5 (64′ Braut -) – Andrijašević 6, Gorgon 5 (64′ Lepinjica -) – Čolak 5 (71′ Yateke -).