Europska liga

RIJEKA – AZ ALKMAAR 2:1 KRAJ! Tomečak izbacio Nizozemce iz Europe, Rijeka dočekala pobjedu u skupini EL

Portal Novilist.hr

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA



RIJEKA Nogometaši Rijeke igraju posljednju europsku utakmicu ove sezone. Na praznoj Rujevici ugostit će nizozemski AZ Alkmaar u utakmici koja nema rezultatski značaj, ali “bijeli” zasigurno još jednom žele pokazati kako se ovdje nisu našli slučajno te kako imaju kvalitete igrati na europskoj razini.


Trener Simon Rožman nakon dugo vremena ima skoro pa cijelu momčad na broju, tek će Čerin nedostajati u današnjem zapisniku.





Stigli su službeni sastavi. Bez iznenađenja u prvoj postavi Rijeke, koja će istrčati u formaciji 5-4-1, Andrijašević je u vrhu napada, a iza njega su, s desne strane Murić, u sredini Halilović i Menalo te Lončar na lijevoj strani. Tomečak je na desnome boku, Štefulj na lijevom, dok su središnji braniči Capan, Galović i Smolčić.


Foto galerija: Šesto kolo grupne faze EL: Rijeka - AZ Alkmaar Foto: Vedran Karuza



90+4. minuta KRAJ! Rijeka je pogotkom u zadnjim minutama došla do svoje prve i jedine pobjede ove sezone u skupini Europske lige! Nizozemci su ovim porazom ispali iz Europe, dalje u Rijekinoj grupi idu Napoli i Real Sociedad. Rijeka je sezonu u EL završila na zadnjem mjestu s četiri boda.


90+3. minuta GOOOL! Rijeka je u zadnjim minutama igre zabila za ponovno vodstvo, Lončar je s lijeve strane mirno pričekao i sjajno dodao prema Tomečaku koji s desne strane izbliza poentira za 2:1!


80. minuta Izravni crveni karton dobio je Karlsson nakon što je kopačkom udario u glavu Štefulja. Dugo se pružala liječnička pomoć igraču Rijeke, a u međuvremenu su požutjeli Lončar i Stengs zbog naguravanja.


71. minuta U igri su Pavičić i Kulenović umjesto Menala i Murića.


70. minuta Još jedna neshvatljiva odluka suca. Stengs je očigledno povukao Štefulja za dres i odgurnuo ga dok je ovaj imao loptu u svojim nogama, nakon čega je igrač Rijeke pao, ali sudac ništa nije dosudio. Dapače, žuti je karton dodijelio pomoćnom treneru Rijeke Kačičniku zbog prigovora.


67. minuta Štefulj je s lijeve strane ubacio prema Andrijaševiću koji puca glavom, ali lopta ide preko gola.


57. minuta GOL! Wijndal je s nekih 20 metara opalio s lijeve strane prema drugoj vratnici, Nevistić je vršcima prstiju dirao loptu, ali je ona nažalost završila u mreži.


55. minuta Veliki promašaj gostiju! Gudmundsson je sada promašio nemoguće, s nekoliko metara je trebao samo malo pogurati loptu, ali je promašio gol.


52. minuta GOOOL! Rijeka je povela preko Luke Menala, i to iz praktički prve prilike na utakmici. Odličnu loptu uputio je Andrijašević, a Menalo s ruba kaznenog prostora tukao po sredini gola.


46. minuta Počeo je drugi dio utakmice.


45+2. minuta Gotovo je prvo poluvrijeme u kojemu nije bilo pogodaka. Nizozemci dominiraju na terenu, ali su i oprezni, ne žure prema vratima Nevistića.


45. minuta Lončar je ostao bez lopte na sredini terena, srećom Nizozemci nisu uspjeli krenuti u brzu kontru.


41. minuta Dobra prilika gostiju, Sugawara je s desne strane pucao, ali lopta ide malo pored stative.


40. minuta Sudac ponovno ne vidi očite prekršaje. Laktom je ravno u lice Lončara išao igrač AZ-a, a prošao je bez kartona…


38. minuta Capan i Wijndal su požutjeli nakon nesuglasica i naguravanja.


33. minuta Pogodak Galovića nakon slobodnog udarca nije priznat zbog zaleđa, sudac se oglasio i prije nego što je lopta završila u mreži.


31. minuta Jedna lopta odbila se od igrača Rijeke, Karlsson je s desne strane došao do velike prilike za pogodak, pucao je iskosa ravno prema Nevistiću, koji odlično brani svoja vrata.


30. minuta Skoro svaki pokušaj nogometaša Rijeke da izađu sa svoje polovice terena završi pogrešnim dodavanjem.


21. minuta Boadu je laktom udario Capana, ali imao je sreće što to sudac nije primijetio te što nema VAR-a u ovom natjecanju.


10. minuta Lijepo je sada Murić izvrtio dvojicu igrača AZ-a s desne strane, pucao je prema šesnaestercu Rijeke, ali je igrač gostujuće ekipe blokirao taj ubačaj.


7. minuta Zasad bez opasnih prilika, gosti većim dijelom drže loptu u svojim nogama te kontroliraju utakmicu.


1.minuta Počeo je susret na Rujevici.


RIJEKA – AZ ALKMAAR 2:1


Stadion HNK Rijeka. Sudac: Segej Karasev (Rusija). Strijelac: 1:0 Menalo (52′), 1:1 Wijndal (57′), 2:1 Tomečak (90+3′). Žuti karton: Menalo, Capan, Lončar (Rijeka), Wijndal, Midtsjo, Stengs (AZ Alkmaar). Crveni karton: Karlsson (AZ Alkmaar).


RIJEKA:  Nevistić, Tomečak, Capan, Galović, Smolčić, Štefulj, Murić (od 71′ Kulenović) , Halilović, Menalo (od 71′ Pavičić), Lončar, Andrijašević.


AZ ALKMAAR: Bizot, Sugawara, Chatzidiakos, Martins Indi (od 19′ Letschert), Wijndal, Midtsjo, Gudmundsson (od 70′ Aboukhlal), Koopmeiners, Stengs, Boadu, Karlsson.