Nastavili pozitivan niz

Riječki blitzkrieg s Varaždincima zagrijavanje za Real Sociedad

Mateo Sučić

Franko Andrijašević/Foto V. KARUZA

Franko Andrijašević/Foto V. KARUZA

Varaždin je pokazao da njihove dobre igre protiv momčadi iz vrha nisu slučajnost, ali riječki "blitzkrieg" s Kulenovićevim potpisom bio je dovoljan za skrojiti novu pobjedu



RIJEKA Nogometaši Rijeke pobijedili su Varaždin (2:1) u osmom kolu HT Prve lige i uoči početka grupne faze Europske lige ostvarili petu uzastopnu pobjedu, odnosno sedmu u nizu na domaćem travnjaku. Rujevica je ponovo postala neosvojiva tvrđava, a Rijeka momčad koja ne igra stihijski već ima ideju kako slomiti suparnika.


RIJEKA – VARAŽDIN 2:1

Stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 2 072. Sudac Igor Pajač (Ivan Zelina). Strijelci: 0:1 Obregon (17′), 1:1 Stolnik (20′-ag), 2:1 Kulenović (36′). Žuti kartoni: Štefulj (Rijeka), Benko (Varaždin), Stolnik (Varaždin), Čerin (Rijeka), Urata (Varaždin), Obregon (Varaždin).


RIJEKA: Nevistić -, Escoval 6, Galović 6, Galešić 6, Tomečak 6,5, Pavičić 6,5 (od 66′ Yateke 5,5), Čerin 7, Lončar 6,5 (od 77′ Lepinjica -), Štefulj 6,5, Andrijašević 6,5, Kulenović 7 (od 77′ Menalo -).




VARAŽDIN: Zelenika 6, Memija 5,5 (od 85′ Horkaš), Senić 5,5 (od 77′ Petković), Stolnik 6, Urata 5,5 (od 90′ Delić), Milić 5,5, Đurasek 6, Mehdikhani 5 (od 46′ Posavec 6), Drožđek 5,5 (od 77′ Kolarić), Benko 6, Obregon 6,5.

Protiv Varaždina je zbog trenutka neopreznosti trebalo malo više energije, možda je nedostajalo i malo više odlučnosti u zadnjoj trećini da bodovi budu i ranije osigurani, ali u konačnici najvažnije je da se na Real Sociedad ide s pobjedom i dobrim raspoloženjem na travnjaku i tribinama.


Foto galerija: Osmo kolo Prve HNL: Rijeka - Varaždin Foto: Vedran Karuza


Dobra vijest svakako je treći uzastopni pogodak Sandra Kulenovića (dva za Rijeku, jedan za mladu reprezentaciju) koji je imao prste i u autogolu Stolnika, odlična igra Adama Gnezde Čerina, ali i rastuća forma Tomečaka, Štefulja i Pavičića koji će biti itekako bitni za dobar europski rezultat. Varaždin je pokazao da njihove dobre igre protiv momčadi iz vrha nisu slučajnost, ali riječki “blitzkrieg” nakon gostujućeg vodstva bio je ključan za osvojiti bodove.


Bez kalkulacija


Simon Rožman nije ništa kalkulirao uoči početka Europske lige, na Varaždin je poslao najjaču momčad koju u ovom trenutku ima na raspolaganju i da nije bilo jednog trenutka dekoncentracije kod vodećeg pogotka gostiju, dojam prvog poluvremena bio bi više nego dobar.


Jer Rijeka je od prve minute pokazala pobjednički gard, zauzela stav kojim kao da je željela pokazati Samiru Toplaku da može igrati jednako kvalitetno kao ona od prije tri, četiri godine s kojom ju je usporedio u najavi utakmice i propustila povesti već nakon 50-ak sekundi igre. Pavičić je izbacio Lončara u situaciji tri na dva, ali Zelenika je dobro iskontrolirao udarac BiH reprezentativca.


Foto galerija: Osmo kolo Prve HNL: Rijeka - Varaždin (2) Foto: Vedran Karuza


Iako Varaždin nije sjeo u krilo svom vrataru i agresijom u sredini terena pokušavao dobiti situacije za brzu tranziciju, od početka je bilo jasno da će se gosti orijentirati na polukontre i kontre preko Obregona i Drožđeka, odnosno na duge lopte koje je Benko trebao spuštati prema svojim hitrim suigračima. Na kraju su i dočekali jednu takvu situaciju u 16. minuti kada je Đurasek napravio višak, a Obregon okrenuo Štefulja i mirno poentirao za 0:1.


Brzi preokret


Reakcija Rijeke je bila brza, već u 19. minuti je Zelenika u korner odbio pokušaj Andrijaševića što je bio samo uvod u izjednačujući pogodak. Lončar je ubacio iz kuta, Kulenović prebacio na drugu vratnicu a Stolnik ispred Escovala i Galešića pogodio vlastitu mrežu – 1:1.


“Bijeli” su bili furiozni nakon što je Varaždin poveo, dobre situacije imali su Andrijašević (22′) i Pavičić (31′) koji nisu bili precizni prije nego je proradila veza Štefulj – Kulenović. Kao što je donedavno gađao Čolaka, tako je lijevi branič Riječana sada pronašao Kulenovića koji se pravovremeno ubacio ispred Urade i glavom, u padu, zabio iza Zelenike – 2:1.


Rijeka je bila bolja momčad i u nastavku, Varaždinu je dozvolila tek jednu opasnu situaciju, ali s druge strane nije iskoristila nekoliko obećavajućih prilika za ubiti neizvijesnost. Momčad Simona Rožmana znala je iskontrolirati utakmicu, iako rezultat sugerira drugačije pobjeda se niti u jednom trenutku nije činila upitnom. A da je bilo malo sreće i preciznosti mogla je biti izraženija.


Kontrola utakmice


Dva puta je Stolnik (51′ i 54′) obranio svoj gol blokiravši udarce Štefulja i Lončara, u 61. minuti nedostajalo je bolje proigravanje Lončara prema Tomečaku nakon lijepe akcije s Čerinom, dok je u 64. Zelenika sjajnom intervencijom zaustavio pokušaj Galešića.


Blizu drugog pogotka bio je i Kulenović (65′) ali je pucao preko gola, Čerin je na ubačaj Menala (84′) pucao pored gola dok je stopostotnu situaciju u 90. minuti upropastio i Yateke koji nije dobro iskontrolirao jednu loptu ispred Zelenike.


Jedinu priliku za vratiti se u utakmicu Varaždin je imao u 79. minuti kada je Posavec dobio dubinsku loptu, ali Nevistić mu je pravovremeno skratio kut pa je udarac ofenzivca gostiju otišao pored gola.


Rijeka je na kraju slavila tijesno, ali dovoljno da navijači mogu početi zagrijavati glasnice za dolazak Real Sociedada u četvrtak.