Bijeli na Poljudu

Riječka veza drži ključ Jadranskog derbija! Jakirović bi na Poljudu mogao izvesti Bandu umjesto Hodže

Denis Frančišković

Niko Janković/Foto HNK Rijeka

Niko Janković/Foto HNK Rijeka

Time bi riječka veza još dobila na tranziciji



RIJEKA  Rijeka četiri, Hajduk tri boda. Učinak je jadranskih rivala nakon dva proljetna kola nakon kojih je sasvim naglašeno riječko buđenje i splitska pospanost. Obje momčadi imaju prije svega nove trenere, reakcija na Rujevici po tom pitanju bila je puno brža, ona na Poljudu možda i malo zakašnjela, ali Hajduk i njegovi navijači dobili su ono što su dugo željeli. Bijeli pod vodstvom Sergeja Jakirovića, istina uz dosta sreće, ostvarili su planirano, oni Ivana Leke doživjeli su popriličan podbačaj i bolno prizemljenje u Puli. I pravo je pitanje što donosi nedjelja i 96. izdanje Jadranskog derbija u HNL-u. No, ono što je već naoko jasno Rijeka je u bitnoj psihološkoj prednosti, Hajduku niti bod ne bi značio puno u utrci za Dinamom koju mnogi smatraju unaprijed izgubljenom.


Iako Riječane posljednje dvije godine ide lošije nego Splićane nakon desetljeća dominacije, Jadranski derbi nije izgubio svoju draž, jednako kao i onaj između Dinama i Hajduka. Svojevrsni je to klasik hrvatskog nogometa, pa i u aktualnoj situaciji. Rijeka se evidentno diže, Hajduk je ranjiv. Na Rujevici vlada poprilični, ali umjereni optimizam, na Poljudu nužan oprez i naglašena budnost. Rijeka nije više ista momčad kao jesenas, a Hajduk se još uvijek traži s novim trenerom koji je promijenio i sustav igre.


Što su pokazali Rijeka i Hajduk u prva dva kola? Riječani su puno bolje posloženi, discipliniranija momčad s Dilaverom u obrani i ne iskaču previše iz taktičkih zamisli. Ranije bi se momčad »raspadala« i prestala trčati nakon 60. minute, što pod Jakirovićem nije slučaj. Spremnici Bijelih dobro su napunjeni, a dojam je da ima još prostora u kondicijskom smislu. Novi trener posebnu pozornost polaže na obranu, ali ga zanima i podizanje ritma igre u pojedinim segmentima utakmice.


Dvije slike




Protiv Osijeka (1:1) Rijeka je odigrala loše prvo i jako dobro drugo poluvrijeme u zimskim uvjetima. Činilo se da u nastavku može čak i do pobjede. Na Šubićevcu je viđena druga slika, Rijeka koja ima posjed gotovo 80 posto, ali u 90 minuta igre s igračem više nije znala probiti niski protivnički blok. Hajduk se također mučio sa Šibenčanima na domaćem travnjaku, koji su i poveli, ali ga je preokretom u završnici spasio Livaja. Bili su na Drosini doživjeli potpuni »raspad sistema« iako su dobro otvorili utakmicu, a poništena su im u kratkom razdoblju i dva pogotka, što je sigurno utjecalo na momčad.


Rijekinu stabilnost jamči obrana, puno je više problema u vezi, dok vrh napada dobro predvodi Frigan, dvostruki strijelac ove godine. Hajduk je počeo igrati u sistemu 3-5-2 i vidljivi su veći problemi u formaciji, koja traži više trke i ponavljanja.


(Ne)standardnost


Uz to Rijekin sastav je praktički potpuno standardiziran. Grgić i povratnik nakon žutih kartona Vukčević zaduženi su za bokove, Selahi i Hodža karika je dvojice zadnjih veznih igrača, a za krila su zaduženi Ampem i Marin s Jankovićem u središnjici, povučenim iza najisturenijeg Frigana. Hajdukovu zadnju liniju činili su Awaziem (Simić), Borevković kao središnji stoper i Prpić. Melnjak je zadužen za lijevi bok, dok se promjena dogodila na desnom splitskom boku (Mikanović – Sahiti). U vezi su igrali Kalik, Grgić i Slovenac Mlakar, za kojeg bi se prije očekivalo da će se priključiti Livaji u napadačkom tandemu. No, tu je ulogu preuzeo Krovinović, izraziti klasnični vezni igrač. Koliko to nije štimalo u Puli bilo je i jasno kad se Leko prekasno odlučio za četiri igrača u zadnjoj liniji (Melnjak, Prpić, Borevković, Mikanović). I otvoreno je pitanje hoće li u nedjelju pribjeći tom provjerenijem sustavu. Od Jakirovića je teško očekivati da će mijenjati sistem igre.


Načini igre poprilično sugeriraju da će igra vezne linije biti ključna za obje momčadi u najnovijem Jadranskom derbiju. Naravno, uvijek takvu utakmicu može odlučiti raspoloženi pojedinac ili neki detalj. No, ono što je za Jakirovića najvažnije je buđenje i pravi gard veze koja na Šubićevcu nije bila na visini. Prije svega više se očekuje od Jankovića kao ofenzivca-kreatora. Otvorena je i mogućnost da možda od prve minute zaigra Banda umjesto Hodže, u tandemu sa Selahijem, čime bi riječka veza još više dobila na tranziciji i bržim rješenjima u koprodukciji sa sve boljim Ampemom (desno) i Marinom (lijevo). Tu bi mogao biti i ključ uspjeha Bijelih uz kompaktnost i agresiju koje se podrazumijevaju od prve minute. Leko po tom pitanju sastavljanja srca momčadi ima sada puno veće brige…