Rijeka vs. Kolos

Rijeci se ne smiju dogoditi onaj prvi Aberdeen ili Sarpsborg, jedini cilj je – prolaz

Mateo Sučić

Domagoj Pavičić u dvoboju s dvojcem Sarpsborga prije dvije godine na Rujevici/Foto Arhiva NL

Domagoj Pavičić u dvoboju s dvojcem Sarpsborga prije dvije godine na Rujevici/Foto Arhiva NL

ne mora igrati ni lijepo, jedini je cilj proći u »play-off« i još se barem tjedan dana nadati kako će se ponoviti čuveni Stuttgart



RIJEKA Nogometaši Rijeke odigrat će sutra protiv ukrajinskog Kolosa svoju 83. utakmicu u natjecanjima pod UEFA-inom kapom i pokušati ostvariti ono što su mnogi već uzeli zdravo za gotovo – izboriti »play-off« Europske lige. Kolos iz Kovalivke ubraja se u skupinu najmanje atraktivnih suparnika s kojima su »bijeli« igrali na svom europutu, koji je počeo još tamo 1978. godine utakmicom protiv velškog Wrexhama, ali protiv kojih su Riječani, u pravilu, najgore prolazili. Bilo je tu raznih Renova ili St. Patrick’sa, Differdangea ili Sarpsborga koji su itekako znali zagorčati život »bijelima«…


Rijeka je protiv svih tih suparnika slovila kao velik favorit, što je status koji momčad Simona Rožmana ima i protiv Kolosa, ali koji će trebati opravdati na travnjaku. Pristupom, zalaganjem, motivacijom, agresijom… Iako je Kolos potpuna nepoznanica u europskom nogometu, sama činjenica da je izborio nastup na međunarodnoj sceni u ligi koja prema UEFA-inom koeficijentu spada u europski TOP 10 dovoljno je upozorenje »bijelima«. Kada tome pridodamo i prolaz u gostima kod grčkog Arisa, onda je jasno da bilo kakvom podcjenjivanju ili razmišljanju o »play-offu« već u ovom trenutku može samo rezultirati još jednim ranim ispadanjem iz Europe.


Pristup


Naravno, Kolos nije AEK, Bašakšehir ili Gent, koji po reputaciji ne spadaju u onaj sam europski vrh, ali koji imaju višestruko veće budžete nego Rijeka, ali je momčad koja će znati kazniti »bijele« ako se ponovi pristup s one utakmice protiv Aberdeena na Kantridi ili Sarpsborga na Rujevici.




Rijeka je u ovom novijem razdoblju, zaključno sa sezonom 2017./18., svake sezone imala momčad koja je bila natjecateljska u okvirima Europske lige, »bijeli« su igrali ravnopravne utakmice s Betisom, Lyonom, Standardom, Sevillom, Feyenoordrom, RB Salzburgom i Milanom, ali zato što su ih doživjeli kao priliku za skupo prodati kožu i bacili se na glavu. Kada je Rijeka izgledala kao momčad i kada su svi radili zajedno, rezultat u pravilu nikada nije izostao, kada toga nije bilo, dogodili su se Aberdeen i Sarpsborg.


Zbog toga će Kolos biti važan ispit za Rijeku i Simona Rožmana. Dobra je stvar što trener »bijelih« ima već 18 utakmica u europskim kvalifikacijama na klupama Domžala i Celja pa dobro zna da u ovakvim utakmicama treba zaboraviti ljepotu i lepršavost, već staviti »nož u zube« i ginuti za svaki pedalj travnjaka. Takav mu, uostalom, mora biti i izbor igrača, u obzir dolaze samo oni koji su glavama unutra i koji se znaju nositi zahtjevima takve utakmice.


Igra za prolaz


Dovoljno se tu sjetiti jedne izjave Matjaža Keka, koji je često isticao da za europske utakmice treba imati igrače s iskustvom, gardom i karakterom.


– Sjetite se Milana i pobjede na Rujevici. Slobode koju je Pavičić imao uz Maleša uz sebe. Nisu bitna tu imena, bitni su i profili igrača, netko je uz nekoga igrač manje na terenu, a uz drugog igrača reprezentativac. To su oni detalji, stvari koje prosječnom navijaču lako promaknu – rekao je jednom prilikom Kek.


Rožman si u ovakvoj utakmici ne smije dozvoliti lutanja i krive procjene bez obzira na to što se nalazi u puno težoj situaciji nego što je Kek bio uoči Sarpsborga, a priliku za popravni neće imati jer će poraz značiti eliminaciju.


– Europa se igra na prolaz dalje, a o svemu ostalom nepotrebno je trošiti riječi – govorio je Zoran Kvržić uoči europskih utakmica u kojima ima najviše nastupa (38) u klupskoj povijesti.


I to je jedini zaključak. Rijeci se ne smiju dogoditi onaj prvi Aberdeen ili Sarpsborg, ne mora igrati ni lijepo, jedini je cilj proći u »play-off« i još se barem tjedan dana nadati kako će se onaj čuveni Stuttgart ponoviti!