Konferencijska liga

Riječani ostvarili pozitivan rezultat iako su ih od pobjede dijelile sekunde. Autogolom Galešića zaključen prvi susret play-offa

Zlatko Horvat

Foto HNK Rijeka

Foto HNK Rijeka

Na početku četvrte minute nadoknade domaći su izveli korner, u gužvi je lopta u leđa pogodila Niku Galešića i završila u mreži nemoćnog kapetana Andreja Prskala, koji je bio izložen pravoj opsadi. Domaći su imali 21 pokušaj prema golu, sedam u okvir i sedam pored gola...



SOLUN Nogometaši Rijeke ostvarili su pozitivan rezultat u Solunu, izborili su remi, ali od pobjede su ih dijelile sekunde. Stoga su travnjak napustili u nevjerici, uz malo gorčine jer se mogao izvući povoljniji rezultat.


PAOK – RIJEKA 1:1

Stadion Toumba. Sudac: Jerome Brisard (Francuska). Strijelci: 0:1 Lepinjica (33′), 1:1 Galešić (90+4′-ag). Žuti kartoni: Čerin, Galović (Rijeka), Kurtić (PAOK).


PAOK (4-2-3-1): Paschalakis 6, Soares 6 (od 31′ Taylor 6,5), Varela 6, Crespo 6,5, Vieira de Freitas 6,5, Kurtić 6, Schwab 6,5, Živković 6,5 (od 72′ Murg -), Biseswar 6 (od 72′ Koutsias -), El Kaddouri 6,5, Swiderski 6.




RIJEKA (3-5-2): Prskalo 7,5, Galović 6,5, Krešić 6,5, Escoval 6,5, Tomečak 6,5 (od 72′ Bušnja -), Gnezda Čerin 6,5 (od 76′ Liber -), Lepinjica 7, Pavičić 6,5, Vukčević 6,5 (od 76′ Galešić -), Ampem 6, Abass 6,5 (od 90′ Obregon -).

Na početku četvrte minute nadoknade, nakon što su se trebale igrati tri minute dodatka, domaći su izveli korner, u gužvi je lopta u leđa pogodila Niku Galešića i završila u mreži nemoćnog kapetana Andreja Prskala, koji je bio izložen pravoj opsadi. Domaći su imali 21 pokušaj prema golu, sedam u okvir i sedam pored gola. Riječani i Prskalo spašavali su se iz teških situacija, a onda su sami sebi zabili pogodak jer Galešić nije gledao let lopte, već svog igrača.


Već u prvoj minuti udarac je oprobao veznjak Diego Biseswar, ali Prskalo je bio siguran. Ispred njega trener Goran Tomić postao je Escovala, Krešića i Galovića, ispred kojih je zaigrao Lepinjica. Na bokovima bili su Tomečak i Vukčević, dok su u veznom redu ordinirali Pavičić i Gnezda Čerin. Ampem i Issah zaigrali su u vršku napada Bijelih.


Domaći sastav pritisnuo je od početka. Escoval je pravovremenom reakcijom spriječio opasnost u petoj minuti, dok se četiri minute kasnije s 25 metara na udarac odlučio Živkovića. Lopte je otišla pored gola Prskala.


U 14. minuti PAOK je izveo lijepu akciju na desnoj strani, a Galović je izbio u korner. Izgledalo je da Riječani ne mogu na pravi način iznijeti loptu, a onda je domaće odjednom od pogotka spasila refleksna reakcija vratara Alexandrosa Paschalakisa. U 17. minuti Vukčević je ubacio loptu, koja je došla do Tomečaka, koji se odlučio na udarac iz prve s 20 metara. Lopta se odbila od bloka i skrenula, umalo prevarivši vratara PAOK-a, koji je panterskim skokom uspio spasiti svoju mrežu. Tri minute kasnije s druge strane dalekometnim udarcem zaprijetio je Ampem, a lopta je prošla pored gola.


Grčki sastav posložio se u sustavu 4-2-3-1. Gradili su dugačke napade, čemu su Riječani odgovorili s puno trke. U 22. minuti Krešić je izbio loptu u korner, nakon kojeg je bilo opasno. Kurtič je pokušao iz daljine, ali nije pogodio cilj.


U 33. minuti Bijeli su poveli! Gnezda Čerin i Lepinjica oduzeli su loptu Biseswaru, koji je previše petljao na svojoj polovini terena. Slovenski veznjak dodao je Lepinjici, koji je s 20 metara potegnuo u desni kut nemoćnog Paschalakisa – 0:1. Drugi je to pogodak defenzivnog veznjaka ove sezone, prvi je postigao na otvaranju sezone protiv Gorice.


Pritisnuli su domaći u završnici prvog dijela, a najveću prigodu imao je Swiderski, koji je u 44. minuti glavom poslao loptu ravno u ruke Prskala. Riječani su uzvratili udarcima iz daljine, ali pokušaji Lepinjice i Tomečaka završili su u bloku.


Dva kornera izveli su Grci u 50. i 51. minuti poslije kojih je bilo prilično opasno za riječku mrežu nakon gužve u kaznenom prostoru. Najprije je pokušao Živković, a zatim Swiderski. Istoi je igrač pokušao s 18 metara u 53. minuti, ali lopta je išla po sredini gola i postala lak plijen za Prskala.


Prijetnje domaćih su se nastavile. U 54. minuti Krešić je izbio loptu u korner i spasio svoju momčad novih neugodnosti. Bilo je to razdoblje u kojem je PAOK dominirao, što je moglo biti naplaćeno u 58. minuti. El Kaddouri je ubacio loptu, Swiderski ostao kratak, ali Prskalo je sjajno reagirao. Kurtić, a zatim Biseswar pa Živković stavili su Prskala i obranu Bijelih na kušnju. Grci su u 62. minuti već stigli do brojke od deset izvedenih kornera, imali su 65 posto posjeda, ali prednost je i dalje bila na strani gostiju.


Rezultat se mogao promijeniti u 69. minuti, kada je poslije velike gužve i Prskalove intervencije izvan peterca, Vukčević izbio loptu s crte gola. Sa šest metara ubrzo je pokušao Kurtić, ali lopte je proletjela preko gola. Isto se dogodilo i u 81. minuti kada je nakon dobrog ubačaja Swiderski glavom prebacio vrata. Isti igrač u 89. minuti sa četiri metra uklizavanjem nije uspio pogoditi mrežu zahvaljujući Galešiću, dok je samo nekoliko sekundi kasnije Prskalo još jednom sjajno reagirao. Opsada domaćih isplatila se u posljednjim sekundama uz pomoć sreće.