Blamaža na Rujevici

RASPAD SISTEMA Potopljena Rijeka s tri autogola darivala Dinamo na putu do nove titule

Denis Frančišković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Bijeli poveli u 21. sekundi pa dobili pet komada pri čemu su zabili čak tri autogola preko Galovića (43'), Capana (49') i Vukičevića (87'). Modri pokazali kvalitetu i moć najbolje hrvatske momčadi



RIJEKA Rijeka 1 – Dinamo 5! Luda utakmica na Rujevici koja će se pamtiti. Rijeka je bolno prizemljena u susretu u kojem je povela u 21. sekundi, a potom inkasirala “petardu” u derbiju u kojem je zabila čak tri autogola! Nešto što se jednostavno ne pamti…


RIJEKA – DINAMO 1:5

Stadion HNK Rijeka. Sudac: Duje Strukan 7 (Split). Strijelac: 1:0 Menalo (1′), 1:1 Galović (43′-ag), 1:2 Mišić (48′), 1:3 Capan (49′-ag), 1:4 Oršić (64′), 1:5 Vukčević (88′). Žuti karton: Murić, Capan (Rijeka), Mišić (Dinamo).


RIJEKA (4-2-3-1): Nevistić 5,5, Tomečak 5,5, Capan 5, Galović 5, Vukčević 5,5, Gnezda Čerin 5,5, Lepinjica 5 (od 54′ Pavičić 5), Menalo 6 (od 54′ Murić 5), Andrijašević 5,5, Lončar 6 (od 78′ Liber -), Drmić 5,5 (od 68′ Kulenović -).




DINAMO (4-2-3-1): Livaković 6,5, Gvardiol 6,5, Theophile-Catherine 6,5, Perić 6,5, Stojanović 6,5 (od 70′ Ristovski -), Franjić 6,5 (od 61′ Ademi 6,5), Mišić 7,5 (od 61′ Jakić 6,5), Oršić 7,5 (od 71′ Gavranović -), Majer 7, Kastrati 5,5 (od 46′ Ivanušec 7), Petković 7.

Bijeli su brzo pokisli napustili travnjak dok je potekao slavljenički šampanjac Modrih. Sasvim zasluženo i upečatljivo. Za već 22. titulu. Rijeka je puno očekivala od derbija koji je to ostao samo na papiru, na kraju ostala zaleđena na minus četiri. A moglo je po viđenom biti i gore kad se prvak u nastavku ozbiljno “uhvatio posla”.


Gosti su izdominirali Bijele akcijama, svrhovitom trkom i realizacijom, ali niti Rijekini obrambeni igrači nisu imali svoj dan. Naprotiv jedan od najgorih, golovi Galovića, Capana i Vukčevića u vlastitu mrežu u jednom ovakvom susretu ući će u povijest. Osim poraza koji je zabolio, Riječani su sve dalje i od trećeg mjesta, a Hajduk opasno puše za vratom i na petom mjestu. A već u srijedu je novo gostovanje u Koprivnici…


Dva brza šoka Riječani su doživjeli u dvije minute nastavka. Prosto je neshvatljivo kako su dobili dva jeftina gola i doveli se u veliki, neuhvatljivi minus. Posebno protiv ovako u nastavku kvalitetom raskošnog Dinama.


U 48. minuti Mišić, bivši igrač Rijeke, dugo se namiještao na udarac, Lepinjica ga slabo pratio i pokrivao, a on se bez problema namijestio i efektno poluvisokom loptom pospremio loptu u sami kut nemoćnog Nevistića – 1:2. Samo minutu kasnije još jedna loša repriza i reakcija u riječkoj obrani, Ivanušec je prizemno ubacio s desne strane, a Capan očajnom reakcijom poslao loptu u svoju mrežu – 1:3. Bio je to početak raspada u igri Bijelih, gosti su suvereno zavladali travnjakom Rujevice, ubacili u brzinu više i jednostavno lagano slamali “kičmu” Rijekine igre.


Menalova greda


No, prije toga Tomićeva momčad mogla se rezultatski vratiti u igru, ali Menalov udarac (53′) zaustavila je greda. I onda su gosti odigrali još jednu majstorsku, filigransku i dugu akciju u 64. minuti koju je svojim drugim pogotkom okončao Oršić nakon dodavanja Majera – 1:4.


Bili su to trenuci u kojima je do izražaja dolazila očita razlika u kvaliteti premda utakmica nije bila visokog inteziteta. Dinamo je jednostavno pokazao koju moć posjeduje, pojedinačnu kvalitetu, ali i veliku snagu momčadi. U svemu tome puno je pomagala i raštimana Rijeka…


Do kraja Rijeka je priprijetila tek preko Kulenovića (72′), ali mogla još gore stradati nakon šansi Gvardiola (82′) i Ivanušeca (85′). No, kad nisu zabili gosti, opet je zabila Rijeka! U 87. minuti na oštar ubačaj Ivanušeca uklizao je Vukčević i iz blizine zabio treći autogol, peti Dinamov – 1:5.


Prvo poluvrijeme proteklo je u Dinamovoj dominaciji posjedom i Rijekinom vrebanju prigode da se iz kontre ugrozi Livaković. Bijeli nisu mogli bolje otvoriti utakmicu, poveli su već nakon 21. sekunde igre! Premda je Dinamo prvi izveo početni udarac. Lepinjica se izborio za loptu, dodao je na lijevoj strani za Lončara koji se lakoćom sjurio u šesnaesterac i prizemno ubacio na peterac gdje je Menalo uklizavanjem spremio loptu u mrežu – 1:0. Bio je to drugi brzi gol na Rujevici ovog prvenstva, na sličan je način zabio i Dinamo u prosincu kad je Ivanušec rano poentirao, u konačnici u remiju (2:2)…


Revijalni ton


Rijeka je u uvodnom dijelu susreta djelovala nešto bolje premda se teško oteti dojmu. Sve je djelovalo kao u revijalnom tonu. U igri obje momčadi bilo je i previše statičnosti, kao da se ne igra za tako važne bodove. Ipak Modri su postajali dominantniji u posjedu, a u 16. minuti i uspjeli zabiti gol preko Gvardiola koji je zakucao loptu pod gredu nakon čega je odlukom VAR-a poništen zbog zaleđa.


Bijeli su do drugog gola mogli u 22. minuti, no Drmić je slabo pucao na ulazu u šesnaesterac u jako izglednoj prigodi. Zaradili su potom domaći i indirektni udarac na crti šesnaesterca (Mišić vratio loptu Livakoviću u ruke), ali udarac Andrijaševića završio je u živom zidu.


I to je bilo sve od Rijeke do odmora. Zagrepčani su lakoćom igrali od noge do noge, bilo je mjesta i Petkovićeve minijature i pete, Majerova proigravanja… Ali sve u laganom ritmu. U razmaku od samo dvije minute gosti su prijetili, prvo (35′) kad je Petković ušao iza leđa Galoviću i opalio iskosa preko grede, potom kad je Vukčević dobro uklizao u Majerov udarac (36′) u kaznenom prostoru.


Izjednačenje je “visilo u zraku”, Oršić je u solo akciji na lijevoj strani došao do peterca i zavrnuo, a nesretnog Galovića lopta pogodila i s udaljenosti od dva metra završila u mreži – 1:1. Do odmora, u nadoknadi, Majer je ubacio, a Oršić glavom pucao preko grede.