Derbi u Maksimiru

PRVI PORAZ OD MODRIH Kombinirana momčad Dinama bila je prejaka za prorijeđenu riječku momčad

Ivana Vaupotić

Nikola Moro (Dinamo) i Darko Velkovski (Rijeka)/Foto D. LOVROVIĆ

Nikola Moro (Dinamo) i Darko Velkovski (Rijeka)/Foto D. LOVROVIĆ

Porazom na stadionu Maksimir Rijeka je izgubila laskavi status jedinog hrvatskog prvoligaša kojeg Dinamo nije uspio pobijediti u ovoj sezoni. Kombinirana modra postava ipak je bila prejaka za suparnika čiji su redovi ovog proljeća konstantno prorijeđeni brojnim ozljedama.



ZAGREB Porazom na stadionu Maksimir Rijeka je izgubila laskavi status jedinog hrvatskog prvoligaša kojeg Dinamo nije uspio pobijediti u ovoj sezoni. Kombinirana modra postava ipak je bila prejaka za suparnika čiji su redovi ovog proljeća konstantno prorijeđeni brojnim ozljedama.


Za prvo iznenađenje na utakmici pobrinuo se Igor Bišćan koji je gurnuo Denisa Bušnju u udarnu jedanaestorku. Na poziciji lijevog krila svi su očekivali Roberta Murića, no trener Rijeke odlučio je ukazati povjerenje jedva punoljetnom dečku iz Čakovca. Ove sezone Bušnja je u ovom prvenstvu odigrao nešto više od pola sata u četiri utakmice, s time da je svaki put ulazio u igru s klupe za pričuve.


Već u 6. minuti ispostavilo se da je Bišćan povukao vizionarski potez. Naime, tada je Bušnja proigrao Petra Mamića koji je s lijevog boka uuputio oštro prizemno ubacivanje iza leđa modre obrane. Uklizavanje Jakova Puljića na visini peterca bilo je dovoljno da lopta promijeni smjer i završi iza leđa Danijela Zagorca – 0:1.


Sreća i nesreća




Drugo iznenađenje na utakmici, u obliku ranog vodstva Rijeke, natjeralo je Dinamo na juriš prema golu suparnika. Modri su pokušavali dohvatiti brzopotezno izjednačenje, ali gostujuća obrana bila je spremna na sva iskušenja u tom razdoblju igre. Najbolja prilika im se ukazala u 24. minuti kada je Lovro Majer s desnog ruba šesnaesterca uputio dobro odmjerenu dijagonalu u prostor za Marija Šituma čiji je udarac odletio daleko od gola.


Nakon pola sata igre domaći su opet zaprijetili. Ovoga je puta centaršut s desnog krila uputio Damian Kadzior, a Mario Gavranović je iz srca kaznenog prostora pokušao škaricama iznenaditi Simona Slugu. Taj udarac u ragbiju bi donio poene, no u nogometa nema neke velike koristi od nabijanja lopte visoko iznad prečke.


Gledatelji sa sjeverne tribine, poznatiji pod imenom Bad Blue Boys, prebacili su svoje frustracije zbog modre nemoći u primitivno urlikanje koje uključuje Rijeku, Armadu, Srbe i vrbe. Po svemu sudeći, niti jedan od njih nije primijetio da na Dinamovoj klupi sjedi Komnen Andrić, kojem, vrlo vjerojatno, nije bilo pretjerano ugodno slušati takve izljeve najnižih strasti.


Kako se bližilo vrijeme za odlazak na odmor, tako je rastao modri pritisak. Međutim, zgusnuta riječka obrambena formacija uspješno se nosila sa svim iskušenjima, a u dva-tri navrata je imala i malo sreće. Ipak, u 42. minuti sve se okrenulo. Nakon prizemnog ubacivanja Amira Rrahmanija s lijevog boka Šitum je preskočio loptu, Nikola Moro nasumično je nabio prema vrhu peterca, a Gavranović je taj »otpadak« skrenuo u mrežu – 1:1.


U tom trenutku je bilo više nego jasno da Rijeka u nastavku mora ponuditi nešto više od grčevitog branjenja i nabijanja lopte prema suparničkom dijelu terena. Naime, u takvom rasporedu snaga Dinamo bi sasvim sigurno došao do nove prilike za poentiranje. To je očigledno shvatio i Bišćan čiji su štićenici na početku drugog dijela pokušali odmaknuti suparnika od svog gola.


Ruka


Međutim, sav taj trud upropastio je Maxwell Acosty u 57. minuti, kada je igrao rukom na desnom rubu kaznenog prostora Rijeke. Modri su tražili jedanaesterac, ali sudac Marko Matoc dosudio je slobodni udarac koji je Kadzior izveo potkopavanjem lopte preko živog zida, točno na glavu Dine Perića na vrhu peterca – 2:1.


Vrlo brzo, u roku od tri minute, Acosty je svoje mjesto prepustio Muriću, ali to nije donijelo značajniju promjenu. Doduše, Rijeka je uspjela malo olabaviti modri stisak i doći do zraka. Igrala se 69. minuta kada su sve ambicije gostiju otišle u nepovrat. Andrić i Iyayi Atiemwen stvorili su priliku za Moru koji je zatresao mrežu prizemnim udarcem s deset metara – 3:1.


Preostalo vrijeme Rijeka je bezuspješno pokušala iskoristiti za ublažavanje neizbježnog poraza. Modra obrana rutinski je otklanjala sve prijetnje ispred svog gola, a napadači su vrebali priliku za kontru kojom bi u potpunosti dotukli suparnika. Do promjene rezultata ipak nije došlo, ali to definitivno nije ni umanjilo zasluženu pobjedu modrog ansambla.



 ZAGREB Stadion Maksimir. Gledatelja: 6.186. Sudac: Sudac: Marko Matoc (Zaprešić) 6,5.  Strijelci: 0:1 Puljić (6′), 1:1 Gavranović (42′), 2:1 Perić (57′), 3:1 Moro (69′). Žuti kartoni: Lešković (Dinamo), Bušnja, Pavičić, Gorgon, Mamić, Kvržić (Rijeka).


DINAMO: Zagorac 6, Moharrami 6,5, Lešković 6, Perić 6,5, Rrahmani 6,5, Šunjić 6,5, Kadzior 7  (60′ Atiemwen 6,5), Majer 7, Moro 7,5 (80′ Musa –), Šitum 6, Gavranović 7 (67′ Andrić –).


RIJEKA: Sluga 7, Kvržić 6, Velkovski 6,5, Župarić 6, Mamić 6,5, Pavičić 6 (88′ Capan –), Halilović 6 (74′ Lepinjica –), Acosty 5,5 (60′ Murić -), Gorgon 5,5, Bušnja 6,5, Puljić 6,5.