Antonio MIrko Čolak

Prvi napadač Rijeke uoči derbija u Gradskom vrtu: “U Osijeku će biti uspješniji onaj tko bude imao bolju obranu”

Denis Frančišković

Antonio Mirko Čolak/Foto Arhiva NL

Antonio Mirko Čolak/Foto Arhiva NL

Osijek ima kvalitetu u svim segmentima momčadi. Ali i mi imamo kvalitetan ofenzivni potencijal - rekao je napadač Rijeke



RIJEKA Već nakon posljednjeg sučevog zvižduka na Rujevici protiv Gorice i drugog uzastopnog poraza bilo je jasno da je pred »bijelima« popriličan imperativ. I to u vrlo delikatnom trenutku kada u srijedu gostuju kod Osijeka, a za samo četiri dana na Rujevicu stiže prvak Dinamo. Momčad Simona Rožmana bilo je na startu nastavka prvenstva u jako dobroj poziciji, odlično proigrala i igrala u vrijeme prije korone, no onda kao da je sve palo u vodu. Rezultata nema, realizacija je potpuno zakazala u tri utakmice kad je momčad djelovala bolje od suparnika, dok obrana neobjašnjivo lako prima pogotke. Sreća u cijeloj situaciji je što ni konkurencija ne igra sjajno, Lokomotiva, Osijek i Hajduk nisu iskoristili međusobne kikseve i ostvarili značajniju prednost. Iako, Lokomotiva je trenutno u najboljoj poziciji s dva »lakša« domaćinstva u nizu (Varaždin, Inter).


– Najvažnije je ovih dana bilo da proanaliziramo prošle utakmice i vidimo zašto tako lako primamo golove, a ne zabijamo – kaže Antonio Mirko Čolak, prvi napadač Riječana. – Došli smo do zaključka da ipak stvaramo dosta dobre prigode i ne igramo tako loše. No, naši protivnici kao primjerice Slaven Belupo kazne nas iz samo jedne ili dviju šansi. I onda stalno dolazimo u situaciju početnog minusa i tek onda krećemo ozbiljnije igrati. Naravno da se to ne smije ponavljati i da se ne može uvijek preokrenuti tijek susreta. U tim situacijama malo nam je nedostajalo i mirnoće.


Ima li pritiska u momčadi? Ili je riječ o svojevrsnom nepotrebom grču kako kaže trener…


– Prije smo dosta pričali o tom drugom mjestu i možda smo malo previše htjeli. Slažem se da ne bi smjelo biti pritiska jer sve je još uvijek u našim rukama. Mislim da problem kod nas nije bio u fizičkoj pripremni već više, ono što se kaže, u glavi. Svi znamo koliko možemo i koliko smo dobri kao momčad. Sada je najvažnije da ostanemo mirni i vjerujemo u sebe, a pozitivan trend mora doći – tvrdi Antonio.


Optimizam


Gorgona i Andrijaševića ne ide duže vrijeme, sada niti njega.




– To je sad taj neki negativni niz u koji smo ušli. I samo kao momčad možemo se izvući. Ne vidim osobno puno problema u tom smislu. Danas si loš, a sutra opet najbolji. Tako je to u nogometu. Dobro je što igramo već u srijedu i to protivnika koji nam je izravan konkurent. To je utakmica u kojoj moramo biti pravi i s kojom možemo puno dobiti – smatra napadač Riječana.


Prije smo dosta pričali o tom drugom mjestu i možda smo malo previše htjeli. Slažem se da ne bi smjelo biti pritiska jer sve je još uvijek u našim rukama – kaže Čolak


I dodaje kao nema nikakvih problema s ozračjem u svlačionici.


– Naravno da smo nakon Gorice bili posebno razočarani. I tužni. No, u nama ima još jako puno optimizma. Kad analiziramo utakmice i razgovaramo s trenerom vidi se da nije baš sve negativno. Moramo izvući pouke iz ovih loših rezultata, a vjerujem da ćemo napokon biti i nagrađeni za svu želju i rad.


Čolak je svojevremeno bio u još dubljoj golgeterskoj krizi. Nije mogao pogoditi mrežu niti s metra da bi se potom vratio serijom golova. I zablistao u punom smislu.


– Mogao sam zabiti Gorici, ali eto to je život napadača. Možda zabijem u Gradskom vrtu, nadam se. Ili kasnije Dinamu. Moj moto je jasan, borba u svakoj minuti svake utakmice. Pokušavam uvijek dati najbolje od sebe. Sjećam se kad sam bio jedno vrijeme također u golgeterskoj krizi pa se vratio golovima. Sad sam ipak iskusniji, bio sam već u takvim situacijama i zato sam optimističan. Uvijek gledam pozitivno, osobno vjerujem da ću do kraja sezone zabiti još puno golova – najavljuje Čolak.


Sportske granice


Pogledao je Osječane i u srazu s Dinamom u kojem su izvukli nulu u Maksimiru.


– Sad se dobro vidi koliko su momčadi iz gornjeg dijela izjednačene i kako svatko svakoga može dobiti. Najvažnije je da se sada fokusiramo na našu igru i vratimo prepoznatljivost. Dinamo je već prvak i možda više nema toliko motiva i pritiska. Vidio sam veliku borbu za svaku loptu. Osječani su stvorili dosta prigoda – kaže prva »špica« Rijeke.


Gradski vrt je nova stanica, a repovi iz poljednje utakmice s Osječanima još svježi. Boji li se da bi utakmice mogla otići i u neke druge vode?


– Repovi s Rujevice? Mislim da unatoč svemu što se dogodilo na Rujevici to ne bi trebala biti utakmica »na nož«. Osobno nisam ništa loše uradio i ne znam čega bih se trebao bojati. Sve treba ipak ostati u granicama sporta. Mi smo tamo vodili 2:0 pa izgubili, nešto slično se dogodilo sada i njima. Ovo je nova šansa i za Osijek i za nas. Neka se na terenu pokaže tko je bolji. Nadam se fer utakmici i da ćemo na kraju čestitati jedni drugima – ističe Čolak.


Osijek cijeni, ali i svoje suigrače…


– Osijek ima kvalitetu u svim segmentima momčadi. Uz to imaju vodećeg strijelca lige Marića te Bočkaja koji uvijek može biti opasan prema naprijed. Ali i mi imamo kvalitetan ofenzivni potencijal. Mislim da će ipak biti uspješniji onaj tko bude imao bolju obranu. Niti protiv Dinama nismo bez šansi? Trenutno o tome uopće ne razmišljamo – zaključuje Čolak.


Dinamo? Ne zamaram se, želim dati sve za Rijeku

Antonio Mirko Čolak u posljednje se vrijeme spominje i kao moguća prinova »modrih« u slučaju da Zagrepčani prodaju Bruna Petkovića.


– Lijepo je pročitati da je netko zainteresiran za tebe. Znači da si praćen i nekome zanimljiv. To za mene znači da sam na dobrom putu i da dobro radim. No, trenutno se ne opterećujem i ne zamaram time, želim do kraja dati sve za Rijeku. I osvojiti Kup s Rijekom. A onda ćemo vidjeti što će biti – kaže Čolak.