Prekid negativnog niza

PRVA HNL Rijeka skinula Lokose s Murićevim potpisom

Mateo Sučić

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Robert Murić pogotkom iz jedanaesterca potpisao je pobjedu koja je utoliko vrijednija jer je ostvarena s momčadi koja je u prosjeku stara 22 godine. Greda dva puta spriječila veću pobjedu RIječana



RIJEKA Nogometaši Rijeke pobijedili su Lokomotivu (1:0) u 11. kolu HR Prve lige i prekinuli niz od četiri uzastopna poraza što su se vezala kroz domaće prvenstvo i europske utakmice.


Nije bilo drame, ali trebalo se iskupiti za slab dojam za Šubićevca što je Rijeka napravila, odradila kompaktnu utakmicu i propustila uvjerljivije slaviti. Pobjeda je utoliko vrjednija što ju je ostvarila nikad mlađa Rijeka, s prosjekom od 22 godine koji se ulascima Yatekea, Lepinjice i Turčina još malo spustio do kraja utakmice…


RIJEKA – LOKOMOTIVA 1:0

Stadion HNK Rijeka. Bez gledatelja. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo) 6. Strijelac: 1:0 Murić (17′-pen). Žuti kartoni: Pivarić (Lokomotiva), Lončar (Rijeka).




RIJEKA: Nevistić 6,5, Escoval 6,5, Galović 7, Smolčić 7, Braut 6,5, Čerin, Lončar 7, Štefulj 6,5, Murić 7 (od 71′ Sterling 6), Kulenović 6,5 (od 91′ Lepinjica -), Menalo 6,5 (od 84′ Turčin -).


LOKOMOTIVA: Hendija 6,5, Kolinger 5, Kovačić 5,5, Karačić 6, Pivarić 5,5 (od 82′ Šimić -), Cokaj 5,5 (od 82′ Petrak -), Acquah 5,5 (od 38′ Kovačević 5,5), Kallaku 6, Tahiraj 5,5 (od 64′ Čeliković 6), Aliyu 5,5, Tuci 6 (od 46′ Chajia 5,5).

Čovjek odluke bio je Robert Murić koji je u 17. minuti sigurno realizirao najstrožu kaznu, a da su “bijeli” bili malo precizniji u nekim od brzih otvaranja mogli su gosti s Kajzerice i teže stradati. Najviše zato što Rijeka nije bila ni blizu onog blijedog izdanja iz Šibenika, kompaktna i agresivna u fazi obrane, brza i okomita u tranziciji.


Koliko je ova pobjeda bila važna Riječanima najbolje ilustrira podatak da igrači koji zbog ozljeda nisu konkurirali za utakmicu bili najglasniji na stadionu (uz neke članice radne zajednice) i emotivno proživljavali svaki trenutak.


Simon Rožman preslikao je formaciju s utakmice protiv Napolija, s bitnom razlikom što je zadnja linija Riječana ipak stajala puno više i s Ninom Galovićem kao središnjom figurom. Osim njega trener “bijelih” na travnjak je poslao i Štefulja, dok je Braut zauzeo svoju prirodnu poziciju na desnoj strani.


Jasno je bilo od samog početka da Riječani u otvaranju utakmice neće prepustiti inicijativu suparniku već da će kroz nadigravanje tražiti situacije za usmjeriti utakmicu u svoju korist. Uz to, u glavama su imali i poučak iz drugog kola kada u Kranjčevićevoj nisu na vrijeme probili blok Lokosa i doživjeli neočekivani poraz.


Sada je Rijeka djelovala odlučnije, na krilima kreativaca Murića i Menala, odnosno s ritmom kojeg su u sredini diktirali Čerin i Lončar. Zapravo, Rijeka je najopasnija bila kada bi osvojila loptu na svojoj polovici i krenula u brze tranzicije, pogotovo preko Menala koji je na lijevoj strani držao dubinu.


Ipak, Lokosi su prvi zaprijetili, sjajan volej Tucija u 8. minuti Nevistić je skrenuo u korner, a “bijeli” dobili signal da treba biti konkretniji u zadnjoj trećini. U 11. minuti Menalo je s 20-ak metara pucao slabo, a već iduće brzo otvaranje donijelo je priliku za vodstvo.


Štefulj je dubinskom loptom pronašao Menala, ovaj povratnom tražio Kulenovića, Kolinger u pokušaju da izbije loše zahvatio loptu, a Pivarić je rukom skinuo s noge Kulenoviću. Lovrić nije imao dileme, baš kao ni Murić čiji je čvrst udarac u desni kut Hendija pročitao, ali ga nije uspio obraniti – 1:0.


Pogodak je najbolje što se moglo dogoditi Riječanima jer im je omogućio da dozvole Lokomotivi organizaciju igre i pričekaju situacije iz kojih će ući u pritisak i izaći na suparničku polovicu. Naravno, gosti nemaju ni snagu ni kvalitetu Real Sociedada ili Napolija pa su Riječani to lakoćom kontrolirali i stvarali situacije iz kojih su bili opasni.


Čerinu (26′), Muriću (29′) i Brautu (30′) je nedostajalo više preciznosti u završnici, dok je Kulenovićev (40′) udarac poslije brze polukontre Hendija izvukao iz gornjeg desnog kuta.


U nastavku je Rijeka gotovo u potpunosti prepustila inicijativu Lokomotivi koja nije imala ideje kako probiti riječki blok. Glasni Smolčić i koncentrirani Galović držali su situaciju pod kontrolom u toj mjeri da je jedinu ozbiljnu situaciju gostujuća momčad imala u 50. minuti kada je Smolčić pravovremeno blokirao udarac Aliyjua s ruba kaznenog prostora. Sve ostalo svodilo se na pokušaje ubačaja i poneki dalekometni udarac koji nisu predstavljali opasnost za Nevistića.


Rijeka, s druge strane, nije bila miljenica Fortune u nastavku jer je okvir gola zaustavio Murića i Kulenovića koji su mogli riješiti utakmicu. U 54. minuti Murić je nakon solo prodora s 20-ak metara pogodio gredu, a Kulenović sjajno otvaranje koje je preko Yatekea i Menala pokrenuo Smolčić sa sedam, osam metara završio snažnim udarcem kojeg je Hendija skrenuo u gredu. Imao je dvije obećavajuće situacije i Štefulj (58′, 89′), jednu Menalo (66′), pa još jednu Kulenović (83′)…


Strepila je momčad Simona Rožmana do zadnje minute od nekog zalutalog metka, ali deafnzivni blok je odradio posao za visoku ocjenu i pobjedom odveo Riječane na reprezentativnu stanku.