Put u Europu

Prince Ampem pred utakmicu sa Šibenikom: Uvijek idemo na pobjedu, takav je naš mentalitet

Zlatko Horvat

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Desno krilo Rijeke, bivši igrač idućeg suparnika, za sedam dana proslavit će 25. rođendan



Sljedeće, 28. kolo SuperSport HNL-a, prvo četvrtoga kruga, u subotu će se zatvoriti susretom na Rujevici između Rijeke i Šibenika, koja počinje u 19.10.


Bijeli nastavljaju lov za trećim mjestom i Europom, koje želi dohvatiti – pola lige. Naime, od trećeg Osijeka (38 bodova) do osme Lokomotive (33) nagurali su se Varaždin (37), Slaven Belupo (36), Rijeka (35) i Istra 1961 (35). Šibenik je deveti i ima sedam bodova prednosti u odnosu na posljednju Goricu, ali momčad sa Šubićevca ne spava mirno.


Desno krilo Riječana, tri i pol sezone kao mlad je igrač proveo u dresu Šibenčana. Sada je sezonu i pol u Bijelom dresu. Za sedam dana proslavit će 25. rođendan…




– Naravno, puno je rođendanskih želja. Ima i onih nogometnih, želio bih pobjedu u idućem susretu. Znam da igram protiv bivšeg kluba. Neće biti lako, nema laganih utakmica u HNL-u.


No, naš je mentalitet takav da uvijek idemo na pobjedu. Moramo biti oprezni, Šibenik je protiv Dinama u prvenstvu i sada u Kupu pokazao vrijednost, prije toga remizirali su u Osijeku. Dovoljno je upozorenja, čeka nas teška utakmica, ali moramo osvojiti bodove – kaže Prince Ampem.


Bolji dani


U Hrvatsku je stigao u zimi 2018. godine. Skupilo se i pet godina, što u Šibeniku, što u Rijeci, za igrača rođenog u Sunyaniju u Gani.


– Naučio sam nekoliko riječi hrvatskog jezika. Pokušavam, ali prilično je teško naučiti vaš jezik. Engleski jezik sam naučio još u školi u Gani.


Ali sviđa mi se Hrvatska, lijepa zemlja s krasnim ljudima, na koju sam se već navikao, kao i na vašu kuhinju. Sada zaista uživam u Hrvatskoj.


Živim blizu kampa na Rujevici, imam lijep pogled na cijeli Kvarner. Naravno, nedostaje mi obitelj, nije jednostavno kada jako dugo ne vidiš roditelje.


Normalno je da mi nedostaju, ali sada je puno lakše jer se možemo vidjeti putem »Facetimea« ili pozivom putem »WhatsAppa«.


Još uvijek žive u Sunyaniju. No, znali smo ići na izlet u Accru, glavni grad Gane, koja je na moru, pa sam se brzo prilagodio na Jadran.


Za Bijele je ovo čudna sezona. Prošli su put od dna ljestvice, nekoliko smjena trenera, do skoka prema vrhu sa Sergejem Jakirovićem.


– Nije bilo jednostavno u prvom dijelu sezone, bio je to baš loš osjećaj gubiti iz tjedna u tjedan. Navikao sam s Bijelima pobjeđivati, uvijek je tu bilo puno sreće i zadovoljstva.


Odjednom smo počeli gubiti. To je zaista bio loš osjećaj. Znam da je to sve dio nogometa, dio života, nekad pobjeđuješ, nekad gubiš.


Mogli smo jedino dobro trenirati i nadati da će doći bolji dani. I došli su, bolji rezultati su stigli, i to je ono najvažnije. Vjerovao sam da će se stvari promijeniti, da ćemo se izvući iz krize, ipak je riječ o jednom od najvećih klubova u Hrvatskoj.


U 72 nastupa u dresu Rijeke postigao je osam golova uz 13 asistencija. Ove sezone je na tri pogotka i šest asistencija.


– Nisam zadovoljan sezonom. Nikada nisam. Moglo je biti više golova i asistencija. Preostalo nam je još devet utakmica, vidjet ćemo gdje ću završiti kada su brojke u pitanju.


Najvažnije je dohvatiti treće mjesto koje nam bježi samo tri boda. Sve je moguće, uvijek se borimo do kraja.


Lige petice


Njegovu karijeru vodi Darko Nejašmić, koji ima sina istog imena, igrača Osijeka.


– Sreli smo se u Austriji i počeli surađivati.


Prince je samo jedan od igrača u nizu koji sanja neku od liga petice.


– Svi mi imamo velike ciljeve, svaki igrač sanja velike stvari. Svi bismo željeli završiti na nekoj velikoj nogometnoj pozornici. Da, sviđaju mi se Messi, Neymar i Hazard, sviđa mi se njihov stil i pratim kako igraju.


Nemam momčad koja mi se posebno sviđa, ali želio bih se okušati u Premier ligi, u Njemačkoj, Italiji ili Španjolskoj, top ligama. To je moj san.


Njegova Gana ispala je nakon natjecanja u skupinama na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Portugal ju je porazio (2:3), pobijedila je Južnu Koreju (3:2), a zatim u ključnom susretu za drugi krug izgubila od Urugvaja (0:2).


– Gana je imala najmlađu momčad na Mundijalu. Nisu bili u laganoj skupini, dali su sve od sebe. Vjerujem i još se nadam da ću i ja jednom dobiti poziv za gansku reprezentaciju.


Što reći o Hrvatskoj? Napravili su sjajan posao izborivši polufinale. Na Mundijalu su prije toga igrali finale… Bili su sjajni u Kataru.


Sviđa mi se hrvatski nogomet, tu se razvija puno dobrih igrača. Tko će biti prvak? Nije me pretjerano briga, ali mislim da će bolji pobijediti, ha, ha, ha. Samo je Rijeka u mislima.


Hrvati su dobri ljudi


Romelu Lukaku je u utorak izveo jedanaesterac za Inter u Kupu Italije u Torinu protiv Juventusa pod paljbom rasističkih uvreda. Prince Ampem to nikad nije osjetio na hrvatskim stadionima.


– Nikad mi se to nije dogodilo u Hrvatskoj. Naprotiv, Hrvati su me uvijek toplo primili, s puno ljubavi, da je to ponekad nevjerojatno.


Otkad sam stigao u Hrvatsku prije pet godina, nikad nisam imao takvo iskustvo i to mi je posebno drago. To su dobri ljudi, osjećao sam i primio puno pažnje i ljubavi i to mi je jako važno. Nikada nije bilo nikakvog rasističkog komentara – kaže Ampem.