Prva HNL

POKORENA PODRAVINA Nogometaši Rijeke strpljivom igrom ostvarili važnu pobjedu u borbi za Europu

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Utakmica nije ponudila previše poteza koji bi izmamili uzdahe nogometnih sladokusaca, no u startu je bilo jasno da umiranje u ljepoti nikome nije važno



KOPRIVNICA Golovi Franka Andrijaševića i Josipa Drmića Rijeka je pokorila Podravinu i učvrstila se na četvrtom mjestu HT Prve lige. Utakmica nije ponudila previše poteza koji bi izmamili uzdahe nogometnih sladokusaca, no u startu je bilo jasno da umiranje u ljepoti nikome nije važno.


S. BELUPO – RIJEKA 0:2

Gradski stadion Ivan Kušek-Apaš. Bez gledatelja. Sudac: Fran Jović (Zagreb) 6,5. VAR sudac: Mario Zebec (Cestica). Strijelci: 0:1 Andrijašević (40′), 0:2 Drmić (69′ – 11 m). Žuti karton: Mlinar (Slaven Belupo), Menalo (Rijeka).


SLAVEN BELUPO: Filipović 6 – Božić 6, Paracki 5,5 (88′ Van Bruggen -), Prce 6 – Bogojević 5,5, Glavčić 6 (70′ Julardžija -), Mlinar 5,5, Lulić 6 (70′ Zvonarek -), Goda 6 – Knöll 5,5 (46′ Bačelić-Grgić 5,5), Krstanović 6 (88′ Delić -).
RIJEKA: Nevistić 6 – Capan 6,5, Galović 6,5, Escoval 6,5 – Tomečak 6, Pavičić 6 (80′ Čerin -), Andrijašević 6,5, Lončar 6, Vukčević 6 (75′ Štefulj -) – Menalo 7 (90′ Liber -), Drmić 6,5 (80′ Yateke -).



Čak su i neupućeni u zbivanja pod okriljem HT Prve lige brzo mogli shvatiti da ovaj dvoboj ima iznimno veliku važnost za obje momčadi. Naime, Slaven Belupo se postavio u čvrsti blok, protkan disciplinom, čekajući suparnika na svom dijelu terena, a Rijeka nije srljala, već je strpljivo pokušavala graditi napade, bez preskakanja igre.


Konkretnije, tijekom prvih deset minuta utakmice loptu u nogama su najčešće imali Joao Escoval, Nino Galović i Luka Capan. Slaven Belupo je u tom razdoblju uglavnom zatvarao slobodan prostor i vrebao grešku suparnika, koji je, pak, u takvom rasporedu snaga stalno morao vraćati loptu u zadnju liniju.


Zapravo, bilo je očigledno da Rijeka mora tražiti višak kroz individualne akcije. Jedna takva stigla je u 13. minuti, kada se Luka Menalo na lijevom boku otresao Gorana Parackog, uletio u kazneni prostor i prizemnim dodavanje pronašao Domagoja Pavičića, čiji je udarac iskosa, s desne strane, sjajno zaustavio Ivan Filipović, potvrdivši svoje golmanske kvalitete.


Nakon te prilike Koprivničani su se malo ohrabrili i pokušali krenuti prema naprijed, ali njihovi napadi nisu predstavljali baš nikakvu opasnost po gol Ivana Nevistića. Doduše, u tom se razdoblju ni gosti nisu mogli pohvaliti nekim velikim prilikama.


Igrala se 28. minuta kada je Stjepan Lončar odlično odmjerenom okomitom loptom rasporio domaću obranu i uposlio Pavičića koji se našao u odličnoj situaciji. Na žalost Rijeke, Filipović je sve pažljivo pratio i pravovremeno je istrčao s gola, blokiravši Pavičićev pokušaj udarca. Dvije minute kasnije Capan je nakon kornera s lijeve strane bio malo neprecizan.


Nešto kasnije su stigle i prve obećavajuće situacije z Slaven Belupo. Lončar je na centru izgubio loptu, a to je iznjedrilo domaću kontru, koju je zaključio Nemanja Glavčić. Njegov udarac sa dvadeset metara je od Galovićevog bloka otišao u korner, nakon kojeg je Bruno Bogojević zatresao prečku Nevistićevog gola. Bilo je to u 34. minuti.


Uslijedilo je razdoblje obostrano otvorene igre, s nekoliko nepreciznih udaraca s obje strane. U 38. minuti Menalov ubačaj s desne strane tijelom je zaustavio Franji Prce u petercu, a Fran Jović dosudio je jedanaesterac za Rijeku, uvjeren da se radilo o igranju rukom. No, Var provjera je pokazalo da toga nije bilo, pa su gosti u 40. minuti dobili korner, nakon kojeg se u kaznenom prostoru Slaven Belupa najbolje snašao Andrijašević – 0:1.


Otvaranje drugog dijela je donijelo domaći pritisak, bez konkretnog učinka. Zapravo, Koprivničani su u 48. minuti imali priliku za izjednačenje, ali udarac Karla Lulića s ruba kaznenog prostora prohujao je nekoliko centimetara iznad prečke. Njihovi ostali napadi nisu bili toliko opasni. Bolje rečeno, Rijeka je prilično uspješno kontrolirala igru.


Razdoblje od 64. d0 66. minute obilježila su dva bliska susreta Filipovića i Menala. Prvi put je golman Slaven Belupa istrčao izvan svog šesnaesterca i odnio loptu, a zatim je ostao u svom prostoru i odnio napadača Rijeke. Jović je opet konzultirao VAR, a zatim je pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač najstrože kazne bio je Drmić – 0:2.


Po svemu sudeći, u tom je trenutku Tomislav Stipić shvatio da je njegova momčad osuđena na poraz. Naime, trener Slaven Belupa u 70. minuti je umjesto svojih glavnih kreativaca, Glavčića i Lulića, na teren poslao dvadesetogodišnjeg Edina Julardžiju i Lovru Zvonareka, koji je prije pet dana proslavio šesnaesti rođendan.


Šest minuta kasnije Stipe Bačelić-Grgić je pokušao iznuditi jedanaesterac za domaću momčad. Međutim, provjera tog njegovog kontakta s Galovićem pokazala je da prekršaja nije bilo. Tu je bilo jasno da je Slaven Belupo ispucao sve što je imao. S druge strane, Rijeka je staloženo kontrolirala zbivanja na terenu, čuvajući loptu i vrijedna tri boda.