Sterling Yateke

Počeo je u Realu iz Banguija, a sada želi nešto osvojiti s Rijekom: “Ostankom na Rujevici mogao bi još više napredovati”

Zlatko Horvat

u kratkim crtama

  • Za vrijeme pandemije ostao u Rijeci i sam si kuhao...

  • Oko Sterlinga se vuče kontroverza oko godine rođenja, neki tvrde da je sedam godina stariji

Sterling Yateke/Foto hnk-rijeka.hr

Sterling Yateke/Foto hnk-rijeka.hr

Treneri i suigrači su mi puno pomogli u ovom razdoblju i još uvijek mi pomažu, što nije bio slučaj u drugim zemljama. Zato se dobro osjećam u Rijeci - kaže napadač iz Srednjoafričke Republike



RIJEKA Sterling Yateke, 20-godišnji napadač iz Srednjoafričke Republike, bio je strijelac prvoga pogotka na Rujevici nakon pandemije koronavirusa u jednoj službenoj (trening) utakmici. Stigao je u Rijeku sredinom veljače kao posuđeni igrač Austrije Beč i sve što je prije toga odigrao za »bijele« bilo je 14 minuta u porazu od Dinama u Maksimiru. Ostao je zaboravljen u kaznenom prostoru Intera i zabio nakon ubačaja iz kuta Roberta Murića.


– Taj pogodak puno mi znači za samopouzdanje, dobro mi je došao. Želim to ponoviti i u prvenstvu. Moje je raditi, i to činim maksimalno, pokazati da vrijedim, a na treneru je da odredi tko će igrati. Nadam se da će mi dati priliku – kaže Sterling Yateke.


»Pogodak? Nisam znao što ću. Nisam znao hoću li se radovati ili ne. Situacija je bila bizarna… – kaže strijelac prvog riječkog gola nakon stanke uslijed koronavirusa




Nije baš mogao slaviti, tribine su bile prazne.


– Nisam znao što ću. Nisam znao hoću li se radovati ili ne. Situacija je bila bizarna…


Yateke je tek na početku nogometnog puta, započetog u rodnom Banguiju.


– Nogomet sam počeo igrati u Srednjoafričkoj Republici, u Real Comboniju, jednoj amaterskoj momčadi. Sa 16 godina otišao sam u Kamerun budući da je u mojoj zemlji bio rat. Nastavio sam trenirati u omladinskoj školi u Bamendi, gdje sam za prvu momčad zaigrao sa 17 i pol godina, a pod svoje me uzeo menadžer. Budući da su se stvari u Srednjoafričkoj Republici primirile, vratio sam se kući. No, menadžer mi je pronašao angažman u Europi, u Finskoj. Razlika je bila velika, Europa mi je bila nepoznata, a u Finskoj je bilo hladno. Odigrao sam devet utakmica za Turun Palloseuru na kraju sezone i postigao sedam golova. Dobio sam nakon toga dvije ponude od finskih momčadi, ali menadžer se odlučio za Austriju Beč.


Velik klub


Yateke je iz Turkua otišao u Beč, rodno mjesto njegovog današnjeg kapetana Alexandera Gorgona, koji je pet sezona nosio dres prve momčadi Austrije.


Igrao i košarku

– Volim košarku, koju sam jedno vrijeme igrao paralelno s nogometom. Volim Chicago Bullse i Michaela Jordana. Sviđao mi se njegov stil igre, ali i njegov pobjednički mentalitet

– Za mene je to bila stepenica naprijed, veći je intenzitet. Gorgon? Rekli su mi da je bio odličan igrač, super kapetan i jako je popularan.


Sredinom veljače uslijedila je posudba Rijeci i dolazak na Rujevicu.


Za Hrvatsku sam čuo i prije zahvaljujući nogometu. Znam puno vaših igrača, volim Mandžukića, znam za Modrića, Kovačića, ali čuo sam za puno njih. Mandžukić mi se sviđa zbog poimanja igre, karakter – govori Yateke


– Razlika je velika, mentalitet ljudi je potpuno drugačiji u odnosu na Beč. Pogledao sam na internetu gdje idem i vidio da je Rijeka veliki klub. Odgovara mi ovdašnji mentalitet, snašao sam se. Sviđa mi se što se ovdašnji stil igre, s puno tehnike. Ono što mi nedostaje je normalan društveni život, praktički sam dvije i pol godine na relaciji trening – stan.


Rijeka nije bila njegov prvi doticaj s Hrvatskom.


– Za Hrvatsku sam čuo i prije zahvaljujući nogometu. Znam puno vaših igrača, volim Mandžukića, znam za Modrića, Kovačića, ali čuo sam za puno njih. Mandžukić mi se sviđa zbog poimanja igre, karaktera.


Naučio je nekoliko riječi hrvatskog jezika. Dva pozdrava i neke koji se često upotrebljavaju na treninzima i utakmicama.


– Dobro jutro, dobar dan. Leđa. Sam…


Yateke bi mogao biti joker Simona Rožmana. U paklenom ritmu utakmica širina na klupi mogla bi biti ključna u lovu na drugo mjesto.


Tri idola


– Mislim da sam dosta napredovao, ali osjećam da još ima puno prostora za napredak. Treneri i suigrači su mi puno pomogli u ovom razdoblju i još uvijek mi pomažu, što nije bio slučaj u drugim zemljama. Zato se dobro osjećam u Rijeci. Mislim da imam kvalitetu, ali želim je iskoristiti i prilagoditi stilu i sustavu igre koji trener traži.


Napadač »bijelih« je vrlo brz, a nije sebičan. Ovaj skromni 20-godišnjak zaista igra za momčad. Njegova posudba ističe na kraju sezone…


– Volio bih ostati u Rijeci i duže, tu sam puno toga naučio. Smatram da bih ostankom na Rujevici mogao još više napredovati.


Matrljan: Koliko god se radi, on bi još…

Danko Matrljan, pomoćnik Simona Rožmana, kao igrač je tri sezone proveo u francuskom US Orleansu. Strijelac mitskog pogotka protiv Real Madrida naučio je francuski jezik pa je poslužio kao prevoditelj u razgovoru sa Sterlingom Yatekeom. Nesumljivo, Matrljan mladom igraču iz Centralne Afrike može puno toga pokazati.


– Yateke je igrač u kojega se isplati uložiti rad. S vremenom bi mogao jako puno napredovati i dostići razinu dosta zadovoljavajuću za naše igrače – kaže Matrljan. – Užitak mi je raditi s njim jer nakon treninga uvijek pita kada ćemo opet zajedno individualno raditi. Koliko god se radi, on bi još. I napreduje. Svaka mu čast. Pogodak proriv Intera? Zabio je glavom, nakon kornera, a imao je još jednu šansu i pucao je pored gola.

Ima tri idola: Ronalda, Samuela Eto’a i Cristiana Ronalda. A što želi od nogometa?


– Osvajati trofeje. Želio bih osvojiti trofej s Rijekom te igrati na što višoj razini. Golovi? Uvijek su dobrodošli, ali najvažnija je momčad.


Simon Rožman ima slatke brige u napadu, Andrijašević, Čolak i Gorgon mogu svaku momčad staviti na muke. Yateke ih ne smatra konkurencijom.


– Imam odlične suigrače koji me podržavaju. I kada napravim nešto dobro, ali i kada napravim nešto loše. Bodre me. Mislim da mi oni nisu konkurencija, već mi pomažu. Mislim da imamo odličan odnos.


Nije još imao priliku upoznati Rijeku, s izuzetkom samog centra. Dobro je upoznao i dućane s prehrambenim namirnicama. Za vrijeme pandemije ostao u Rijeci i sam si kuhao… Uskoro bi trebao zakuhati i suparničkim obranama.