Antijunaci polufinala

Pajač i Grezda su uništili spektakl, zasjenili sjajne pogotke i rijetko viđeni preokret u Rožmanovoj režiji

Denis Frančišković

Simon Rožman sjajno je reagirao u nastavku utakmice/Foto Arhiva NL

Simon Rožman sjajno je reagirao u nastavku utakmice/Foto Arhiva NL

U fokusu su ostala dva lika jedne drame u više činova. Sudac Igor Pajač i Eros Grezda, igrač Osijeka. Obojica pravdu dijele na svoj načinRIJEKA Rijeka u transu slavlja, Osijek na koljenima. Svatko sa svojim emocijama, istinama i viđenjima polufinala koje će se još dugo pamtiti. A da nešto duboko nije u redu govori i činjenica da nakon postkoronine nedjelje na Rujevici nitko više ne govori o čarima nogometne igre. Bočkajevim vrhunskim i pravovremenim reakcijama, Pandurovim pogreškama i vrhunskom paradom kojom su izbjegnuti produžeci, Silvinom majstorskom dijagonalnom proigravanju, nekoliko Murićevih majstorija, prvijencu riječkog Sterlinga


U fokusu su ostala dva lika jedne drame u više činova. Sudac Igor Pajač i Eros Grezda, igrač Osijeka. Obojica pravdu dijele na svoj način. Pajač slabo iako mu je povjeren odgovoran zadatak, sudac koji definitivno nije svetac iako dolazi iz Zeline i Grezda baš onako, kao pravi napadač. Ali ovaj put ne na suparnička vrata već na protivničkog igrača, Antonija Čolaka. I to u prostoru miks zone nakon završetka utakmice. Dovoljno da intervenira i policija koja se nalazila u blizini. Ukratko, jedan zviždaljkom i kartonima diskutabilno pored »živog« VAR-a, drugi šakom.


Loš pristup


Čolak je prošao s lakšom ozljedom, a Grezdin čin mogao bi ga skupo stajati, riječ je o igraču koji je svojevremeno već imao problema na travnjaku, primjerice u Glasgow Rangersu kada je na jednoj utakmici pljunuo protivničkog igrača. Slučaj će biti prepušten u ruke policije i podveden pod mjeru podnošenja prekršajne prijave, ali i mjera Disciplinske komisije HNS-a. O svemu navodno postoji i snimka videnadzora s obzirom da se sve zbilo na mjestu gdje se igrači okupljaju s novinarima u završnim izjavama po odlasku sa stadiona. U nedjelju to nije bilo moguće zbog korona restrikcija na cijeloj Rujevici.
Nogomet je tako neočekivano već na startu nakon korona krize pao u drugi plan iako su ga svi bili itekako željni. Igrači, treneri, gledatelji, oni žešći ultrasi… No, korona je dobroj mjeri prošla, ali hrvatski nogomet ostao je »zaražen«. I s vremena na vrijeme na »respiratoru«. Pajač je pogriješio već na otvaranju utakmice kad nije sankcionirao pomalo divljački potez i prekršaj Danijela Lončara nad Gorgonom. I onda se u drugom poluvremenu poprilično izgubio osjećaj za nogomet. U 56. minuti koja se pokazala ključna Kleinheisler je žešće uklizao ispred Stjepana Lončara i pritom ga nije praktički taknuo. No kažnjena je Mađareva opasna namjera (prema zapisniku zakašnjeli preoštri start), isto ono što je oprošteno Lončaru. I to u situaciji kad je gostujući veznjak već imao žuti karton.


Dva različita poluvremena i neshvatljivo loš, rekreacijski pristup utakmici »bijelih« do 56. minute. No, nakon toga vidjeli smo pravu i zahuktalu Rijeku


U drugu »spornu« situaciju pretvorio se jedanaesterac za »bijele« kojim su domaći došli do izjednačenja. Dojam da je tu sve puno jasnije, Talys je nadskočio, zauzeo bolju poziciju i laktom udario Capana (prema zapisniku korištenje ruke kao alata). Ne namjerno, ali za prekršaj. I to za jedanaesterac. Nakon svega pitanje je hoće li i kako odgovarati Pajač koji je nekim svojim odlukama evidentno pokvario utakmicu. No, jasno je da je riječ o sucu koji ima problema s osjećajem za nogomet. Tako misli dobar dio onih neutralnih…


Nogomet? Dva različita poluvremena i neshvatljivo loš, rekreacijski pristup utakmici »bijelih« do 56. minute. Osječani su se nametnuli u svim segmentima igre, stjecao se dojam da i bez isključenog Kleinheislera mogu sačuvati vrijedan kapital. No, nakon toga vidjeli smo pravu i zahuktalu Rijeku i Osječane koju su se povukli »u krilo« Ivušića. I tu sebi potpisali »presudu«.


Osječani, od klupe do momčadi, su više vremena vodili u svađama i prepirkama sa sucima i dopustili da im se snovi u posljednjih pola sata rasplinu pod naletima furioznih Riječana


Rožman pogodio


Trener Simon Rožman ovaj je put dobro i pravovremeno reagirao. Četverostruka, »hokejaška« izmjena (Murić, Lončar, Velkovski, Yateke) donijela je preokret kakav se ne viđa često. Rijeka je »oživjela«, tranzicijski preplavila dobro popeglani rujevički travnjak i neviđenom lakoćom matirala Osječane koji su bili »među konopcima«. Osječani, od klupe do momčadi, pritom su više vremena vodili u svađama i prepirkama sa sucima i dopustili da im se snovi u posljednjih pola sata rasplinu pod naletima furioznih Riječana.


»Bijele« 1. kolovoza na Šubićevcu čeka obrana naslova s vrlo dobrom Lokomotivom. Sve ovo ništa ne znači ako ne osvojimo trofej, znakovito poručuje trener Simon Rožman. Rijeka pred šibenskom publikom, svi se nadaju i grlatom podrškom s Kvarnera, mora pokazati sasvim drugačije lice i iz temelja promijeniti pristup iz prvog poluvremena. Samo tako ostaje u igri da Rabuzinovo sunce i drugu godinu zaredom ostane grijati Kvarner.