RIJEČ LEGENDI

Novom Rijekom zadovoljni i veterani iz trofejne generacije s kraja sedamdesetih

Denis Frančišković

Milan Radović / Foto Ivica TOMIĆ

Milan Radović / Foto Ivica TOMIĆ

Svidio mi se Krešić na stoperskoj poziciji. Unio je jednu čvrstinu i stabilnost obrane - kaže Zvjezdan Radin. S Ampemom, Obregonom i Abassom dobili smo tri odlična igrača. Mislim da će Ampem biti ljubimac publike - tvrdi Milan Radović



RIJEKA Nogometaši Rijeke su otvorili sezonu iznad očekivanja. S obzirom na to da je na Rujevici bilo itekako prometno, bilo je poprilično nepoznanica što može jedna nova Rijeka na čelu s Goranom Tomićem, koji je imao prigodu odraditi kompletne pripreme. Šibenski kormilar s puno rotacija sve je slagao u hodu, a logistička pozadina glavnog menadžera Roberta Palikuće djelovala je samozatajno, ali poprilično efikasno. Igrački kadar je bitno proširen i ojačan nakon odlazaka, a dolazak većine prinova pokazuje se kao pravi potez za klub s Rujevice. Momčad je prvu stanku dočekala kao druga na ljestvici s istim brojem bodova kao i Dinamo, za Europom nema previše smisla žaliti jer je prošla bolja momčad.


– Već je standard da svaku sezonu mijenjamo puno igrača tako da momčadi treba dati malo vremena. Osim Europe, odnosno te jedne utakmice, koja je bila ipak prezahtjevna, sve drugo ide svojim tijekom – kaže Zvjezdan Radin, kapetan Bijelih s kraja 70-ih u vrijeme dok je Rijeka igrala možda i najbolji nogomet.


– Imamo i dovoljno dobrih igrača da stvorimo momčad koja bi se opet mogla boriti za sami vrh. Takav »promet« igrača je današnja neminovnost, vidim da tako funkcioniraju i drugi klubovi. Klubovi se bore za prihode i budžete, jure se angažmani i teško je zadržati jednu garnituru igrača. No, to je uobičajena praksa današnjeg nogometa.


Modri korak ispred




Radin kao obrambeni igrač očekivano više pozornosti posvećuje igri obrane, koja je učinila bitan pomak. Momčad prima malo golova, izuzev golijade u Maksimiru (3:3) gdje su pogoci padali više kao plod velikih pogrešaka i sjajnih poteza pojedinaca.


– Svidio mi se Krešić na stoperskoj poziciji. Unio je jednu čvrstinu i stabilnost obrane. S možda još jednim pravim obrambenim igračem dobili bismo solidnu bazu za nadogradnju. Mladi? Možda im ne odgovara ova situacija na početku prvenstva, no to je tako jer puno je bilo nepoznanica oko dolaska novih igrača. No, vjerujem da će se i oni nametnuti. Uzrok je djelomično i u nedostatku prijateljskih utakmica u kojima bi oni bitno digli formu.


Raduje ga konkurentnost lige u kojoj Rijeka ima što reći…


– Europa je izvor prihoda i mnogi streme prema njoj. A to jača i konkurenciju iz godine u godinu, što je jako dobro za naš nogomet. Prve naznake nove Rijeke su dobre i mislim da će ona biti još bolja s većim uigravanjem. Nema straha za Rijeku, a drugo je pitanje hoće li uspjeti napasti sam vrh. Dinamo još uvijek drži taj korak ispred ostalih – zaključuje Radin.


Na sličnom tragu razmišljanja o zapaženom uvodu sezone je i Milan Radović, znano napadačko ime Bijelih iz vremena trofejne Rijeke u jakoj konkurenciji.


– Ruku na srce moramo biti zadovoljni s obzirom na velike migracije igrača. Dijelimo prvo mjesto s utakmicom manje i nadajmo se da će još Obregon proraditi – kaže Radović.


– Dobili smo s njim, Ampemom i Abassom tri odlična igrača. Mislim da će Ampem biti ljubimac publike, zanimljiv je igrač, voli igrati i petom i izuzetno je brz, što je u današnje vrijeme posebno poželjno.


U Europi su Bijeli naišli na preveliku prepreku.


– Moramo priznati da je PAOK s obzirom na igrački kadar i način igre bio bolji. Dobro smo prošli. Nadao sam se u nešto više s obzirom na dobar rezultat iz Grčke, ali na Rujevici su gosti odigrali odličnu utakmicu, niti Barcelona nije igrala tako u posljednje vrijeme.


Ivušić i Zlomislić


Radovića je obradovao i Zlomislić na vratima.


– Ampema sam znao, Abassa nisam. Obojica su ugodno iznenađenje. Drmić? Ali njega smo već upoznali u dobrom svjetlu. Odličan igrač i svaku mu čast i na htijenju i na svemu ostalom jer ipak je on malo stariji od ostalih. Dobro se nosi s konkurencijom. Moramo priznati da smo dobili još jednog jako dobrog vratara. Zlomislić se pokazao protiv Šibenika, veliki je dobitak za nas i sada imamo tri dobra vratara. Mladi su u jednom trenutku dobili dosta šanse i treba ih uvoditi malo pomalo jer još nisu spremni za veliku odgovornost. Barem ja to tako gledam.


Novo prvenstvo bit će opet zanimljivo po Radoviću, koji bitnu prednost Bijelima daje u odnosu na jadranskog rivala.


– Bez obzira na nešto slabije igre, Dinamo je još uvijek najjača momčad. Poslije njega smo mi, Osijek pa Hajduk. Mislim da Splićani imaju dosta slabiju momčad od nas, ne mogu sve graditi na osnovu samo dva igrača. Osijek je malo razočarao? Istina, oni imaju skup odličnih igrača, ali još uvijek nisu pravi kolektiv. Možda griješim, ali gledam to malo drugačije. Drago mi je da je Ivušić »isplivao«, po meni je branio čak i bolje od Livakovića u ovom dijelu prvenstva. Zasluženo je »jedinica«, nadam se da će braniti i protiv Slovenije. Četvorka je opet tu, teško će joj tko pomrsiti račune pa i Gorica. Ove momčadi dosta odskaču od ostatka lige. To ne znači da neće biti iznenađenja u nekim utakmicama – zaključuje Radović.