Fausto Budicin

Novi šef škole riječkog prvoligaša otkrio što ga brine na početku mandata: “Počeli smo gubiti djecu koja odlaze u Osijek ili Istru”

Denis Frančišković

Fausto Budicin

Fausto Budicin

Moramo napraviti pravu selekciju s našim domaćim snagama. Naravno, moramo pojačati skauting prema ostatku regije i države te dovesti ciljana pojačanja sa strane koja će donijeti pomak - rekao je Budicin



RIJEKA Fausto Budicin je sredinom lipnja preuzeo ulogu voditelja Škole nogometa HNK Rijeka. I našao se pred velikim izazovom nakon odlaska Ede Flege s Rujevice. U svojoj dugoj igračkoj karijeri Budicin je sakupio 159 nastupa za Bijele, a od 2014. do 2016. godine nosio je i dres Rijeke II te pomagao mladim igračima u sazrijevanju na putu do seniorskog nogometa.


Nakon toga vodio je starije pionire Bijelih kao trener i spoznao sve dobre i loše stvari u okruženju u kojem radi Rijekina nogometna škola. Strateški plan je bio da ona bude stabilna i izvorište jednoga dijela igrača koji će popunjavati prvu momčad.


U jednom dobrom dijelu u tome se uspjelo (Pandur, braća Smolčić, Liber, Lepinjica, Mitrović, Bušnja, Vuk…), u drugom dijelu i zakazalo u nekim selekcijama, što bi možda moglo izazvati i neželjeni efekt.




Bilo kako bilo, Rijekine momčadi na otvaranju nove prvoligaške sezone ne stoje niti izbliza dobro s obzirom na rejting i imidž kluba. Naprotiv, juniori pod vodstvom Dragana Tadića nalaze se na šestome mjestu prvoligaške ljestvice, kadeti pod ravnanjem Hrvoja Stilinovića su pretposljednji, trinaesti, a pioniri, koje vodi Antonio Rukavina, zauzimaju deseto mjesto.


– U idućem ciklusu prioritet je unaprijediti rad Škole nogometa. Nisam potpuno zadovoljan niti s dosadašnjim rezultatima. Svi koji radimo u Školi govorimo da je primarno razvijati igrače i to je istina, ali treba ih razvijati i uz adekvatne rezultate.


Naše kategorije zasad nisu dosegle maksimum mogućnosti, a za to postoji niz faktora. Vjerujem da ćemo izvući pouke i da ćemo napredovati. Nogomet je specifičan sport, stalno se susrećeš s određenim »neuspjesima«, odnosno problemima. Na nama je da nađemo pravi model i da u radu ne bude previše lutanja. I u metodologiji rada i u igrama.


Ostaje pitanje što novo donosi nova garnitura struke u Školi nogometa na Rujevici u odnosu na prijašnju Ede Flege.


– U nogometu je sve već izmišljeno. Bilo bi prodavanje magle kad bih rekao da ćemo uvesti nešto revolucionarno novo. Samo te stvari treba prilagoditi akualnostima našega kluba. Znači, bitna je prava metodologija rada koja će nama dati najbolja moguća rješenja oko proizvodnje igrača i rezultata.


Selekcija presudna


Novi menadžer kluba, Robert Palikuća, u svom djelokurugu rada bitan naglasak stavlja na rad Omladinske škole. Suradnja na osovini Palikuća – Budicin tek treba zaživjeti u pravom smislu.


– Suradnja s Palikućom je korektna, i on i svi mi imamo slične ciljeve. Najviše smo razgovarali o tome da uspostavimo konkretniju bazu podataka cijele Škole koja će omogućiti svima nama da bolje radimo. Cilj je upotpuniti neke stvari koje nemaju veze s terenom i da imamo sve podatke o svakom igraču na jednom mjestu. Dugoročno će to donijeti puno dobrih stvari.


Budicin je nakon igračke svoju trenersku karijeru gradio također na Rujevici vodeći pionire Bijelih, nakon čega se okušao na seniorskim klupama Orijenta 1919 i Istre 1961. Trener u ulozi voditelja?


– Moja funkcija nema veze ni sa čime što sam dosad radio. Sada sam više vezan uz ured i oko nekih organizacijskih stvari. Pogotovo sad na početku, puno je stvari koje nemaju veze sa samom igrom i terenom.


Neke stvari smo dobro napravili, a tu prije svega mislim na unaprijeđenje rada medicinske službe uz kupovinu određene aparature. Sada ćemo unaprijediti i kondicijski aspekt s GPS sustavima uz određeni softerski program koji će sigurno donijeti neke pozitivne efekte. Nadam se da ću biti bliži terenu kad riješimo sve te stvari.


Početak, ali i konačan proizvod svake škole nogometa, kvalitetna je selekcija igrača. Od onih osnovih do dodatnih i onih finalnih.


– Selekcija je presudna u ostvarivanju ciljeva kluba. Tu moramo težiti najboljem, odnosno da kod nas igraju svi najbolji igrači iz regije. Kod mlađih i starijih pionira moramo napraviti pravu selekciju s našim domaćim snagama. Naravno, moramo pojačati skauting prema ostatku regije i države te dovesti ciljana pojačanja sa strane koja će donijeti pomak.


Ostaje pitanje i koliko aktualni trenerski kadar može odgovoriti izazovima Rujevice ili se i tu planira pojačavanje ili osvježenje kadra.


– Po pitanju trenerskoga kadra susretali smo se s dosta poteškoća u vrijeme preuzimanja. Treneri su se adaptirali, mladi su i ambiciozni. Poteškoće su normalne u nogometu, a svaki trener će morati naći rješenja i unaprijediti svoje znanje. Ono što me raduje je što svi treneri imaju ambicije i volju za rad.


Hrabro u utrku


Juniorska momčad posljednjih je sezona poprilično bila produžena ruka prvoj momčadi. Ima li u ovome trenutku igrače koji mogu uskočiti u prvu momčad?


– Naravno da juniorska momčad ima kvalitetu. Ima i igrače koji u bližoj budućnosti mogu konkurirati za prvu momčad. Oni moraju shvatiti da mi, prije svega, moramo stvoriti momčadsku igru. A igra će izbaciti pojedinca.


To je rečenica koja je ponovljena milijun puta, a igrači sada moraju shvatiti da su dio kolektiva, a samo on može izbaciti dobre igrače. Realno, uvijek je fokus na pojedincu, ali pojedinac mora biti proizvod momčadi. Naravno, ako juniori budu dobro igrali, veće su i šanse da veći dio igrača bude uključen u rad prve momčadi.


U posljednje vrijeme znakoviti su i odlasci nekih darovitih igrača iz riječke sredine u druge nogometne škole. Koliko god Rijeka bila atraktivna mladim igračima, u cijeloj priči važno je zauzeti i što bolju poziciju na ostatak klubova i po tom pitanju.


– Kao Škola imamo prostora za napredak. Ako ćemo se uspoređivati s drugim školama, moramo pojačati skauting. Nažalost, počeli smo gubiti igrače iz regije koji su počeli odlaziti u druge sredine, primjerice, u Osijek i Istru.


Dinamova škola je najjača i to pokazuje njihova proizvodnja igrača. Jako napreduje i Hajdukova škola koja je uvijek bila na visokoj razini, ali i druge škole, poput Lokomotive, počinju ulagati.


Mi moramo hrabro ući u tu utrku, ne gledati previše druge jer to nema smisla. Kao što sam rekao, u nogometu je već sve izmišljeno, samo moramo prihvatiti ono što je najbolje za nas. Trebamo izabrati metodu koja će biti najbolja za nas i dati nam najbolje rezultate.


Klub s Rujevice svojevremeno je imao petogodišnju strategiju po pitanju Omladinske škole. Škola s novim vodstvom trebala bi slijedom toga biti logičan nastavak strategije. Postoje li imperativi od strane klupskog vodstva i menadžmenta?


– Jedini imperativ je da sutra budemo bolji nego danas. Svaki dan je novo dokazivanje, moramo stalno težiti tome da napredujemo. Želja za radom i dokazivanjem preduvjet je za naše ciljeve – zaključuje Budicin.