Jadranski derbi

Nogometašima Rijeke predstoji najlakše gostovanje, izgubili su tek jednu od posljednjih 13 utakmica na Poljudu

Portal Novi list

Rijeka večerašnjom pobjedom ima priliku preuzeti prevlast u ogledima s Hajdukom kada se računaju susreti odigrani od hrvatske samostalnosti



SPLIT Nogometaši Rijeke i Hajduka večeras na Poljudu igraju 157, međusobnu utakmicu. Rivalstvo staro sedam i pol desetljeća donijelo je do sada 57 pobjeda Splićana, 54 remija i 45 pobjeda momčadi s Kvarnera.  Kada se od tih brojki razluče samo one u Hrvatskoj onda se danas igra 94. međusobna utakmica, njih 29 je završilo bez pobjednika, a svaka momčad je upisala po 32 pobjede. Dakle, nogometaši Rijeke današnjom pobjedom na praznom Poljudu imaju priliku i matematički potvrditi prevlast u ogledima s rivalima iz Splita barem kada je riječ o ogledima od samostalnosti.


Jadranski derbi je pojam koji se odnosi na prvenstvene oglede tih dvaju momčadi, a njih je u od 1946. godine do danas bilo – 142. Prevedno, večeras se igra 143. Jadranski derbi.  Hajduk je zahvaljujući sportskoj baštini iz bivše države uspješniji sa 55 pobjeda, 47 utakmica završilo je remijem, a 40 utakmica dobila je Rijeka. Opet, kada se odvoje brojke iz lige bivše države i utakmice odigrane pod okriljem Prve HNL vrlo brzo se dolazi do zaključka kako je Rijeka u posljednjih desetak godina opasno načela tradicionalnu prevlast trofejnijeg rivala. Preciznije, u 84 međusobna ogleda u Prvoj HNL Hajduka (31) ima tek dvije pobjede više od Rijeke (29).


Gostovanje na Poljudu/Plinari je desetljećima bio istinski izazov za generacije i generacije nogometaša Rijeke. Mnoge momčadi Rijeke gubile su te utakmice već na izlasku autobusa iz gradskog središta na Jadransku magistralu, no i taj trend je u posljednjih 15-ak godina doživio velike promjene. Rijeka je izgubila tek jednu od posljednjih 13 utakmica na Hajdukovu stadionu u proteklih devet godina. Taj jedan poraz je posebno bolan jer je bio izražen (pre)visokim rezultatom (4:0) s obzirom na razlike u kvalitetama momčadi. Dogodio se u travnju prošle godine kada je momčad vodio Igor Bišćan. Njegov nasljednik Simon Rožman je uzvratio na istom mjestu ostvarivši pobjedu istim rezultatom. Aktualni trener Rijeke slavio je u Jadranskom derbiju odigranom u ožujku ove godine na Rujevici pa se Simon Rožman može pohvaliti da za sada ima stopostotni učinak protiv najvećeg klupskog rivala.