Bivši trener Rijeke, Hajduka, Dinama i Osijeka

Nenad Gračan o završnici HNL-a i sudaru starih rivala: “Manji pritisak i kvaliteta Rijekine su prednosti u Jadranskom derbiju”

Denis Frančišković

Nenad Gračan/ Foto: D. ŠKOMRLJ

Nenad Gračan/ Foto: D. ŠKOMRLJ

Rijeka je kvalitetnija i psihološki u prednosti, može jednostavije odigrati ovu utakmicu od Splićana na kojima je veliki pritisak. Nisu pobijedili pet utakmica, a u takvoj situaciji vrlo teško je i stvarati rezultat. Rijeka pametnom i strpljivom igrom može doći do rezultata koji joj odgovara – kaže Gračan



RIJEKA HT Prva liga ulazi u posljednju rundu završne četvrtine, a nepoznanica je kao nikad prije. Borbe za prvaka bile su u nekoliko navrata neizvjesne do samog kraja, pa i posljednjeg kola, no nikad nije bilo odjednom toliko neizvjesnosti u borbi za prvaka, Europu i ostanak.


Rijeka u tom miksu neizvjesnosti nakon ispadanja iz Kupa stoji dosta dobro, s obećavajućim ulaskom u odlučujuću fazu zanimljivog prvenstva. A i podloga za postoji, momčad Gorana Tomića pomalo se standardizirala, uhvatila seriju od šest pobjeda i remizirala s vrlo dobrim Osijekom u utakmici s puno većim intenzitetom. Bio je to ogled na tragu onog europskog, onaj koji je mamac više za ljubitelje nogometa, a koji je pokazao da Bijeli ipak imaju neospornu kvalitetu za vrh HNL-a.


– Liga je zanimljiva, a digla se i kvaliteta. Sve je ujednačenije i dobro za one koji vole nogomet. Naravno, loše je to što se još ne može na tribine. Svi smo se toga zaželjeli – kaže Nenad Gračan, nekadašnji igrač Rijeke, ali i stručnjak koji je vodio kao trener sva četiri najbolja hrvatska kluba, sakupio ukupno s prvoligaškim sastavima točno 260 »nastupa s klupe«, u HNL-u, Kupu i Europi. Uz to vodio je je mladu hrvatsku U-21 reprezentaciju. Ovih koronadana živi na relaciji Lovran – Vrbnik, kao i svi jedva čeka da pandemija popusti i da se može uobičajeno živjeti. I naravno, vratiti na stadione…




– Utrka za prvaka? Dinamove kvalitete se znaju, a Osijek je od dolaska Nenada Bjelice postao dosta pragmatična momčad. Vrlo disciplinirana u taktičkom smislu. Ne bih rekao da imaju neke ekstra igrače u odnosu na prije i na druge klubove. No, kad naprave rezultat, znaju ga sačuvati, a kad im se otvori, mogu nekog i uvjerljivije pobijediti. Najvažnije kod njih jest da jednostavno osvajaju bodove. Sad su malo zaostali za Dinamom, ali neke stvari mogle su se predvidjeti i na početku prvenstva s obzirom na kvalitetu i širinu kadra. Dinamo je bio prvi favorit, ali možda ne u onom omjeru kada je prvenstva osvajao puno ranije.


Nedostaje sigurnosti


Gorica je trenutačno trećeplasirana i još uvijek hit sezone, momčad o kojoj svi, treneri i igrači drugih, suparničkih klubova, govore samo u superlativima.


– Gorica ima dobre rezultate, ali opet ne treba niti čuditi kad ovakvi klubovi koji su novi u prvoligaškom društvu teško zadržavaju kontinuitet dobrih rezultata. Dobro su funkcionirali, a malo se sve poremetilo možda odlaskom trenera i sportskog direktora. Međutim, ako im se pruži prilika za što bolji plasman i Europu, sigurno će je iskoristiti. Uz Rijeku najveći su kandidati za Europu.


Hajduk je momčad kojoj većina daje manje izglede u borbi za euro vizu, a o tome puno govore i njihova neuvjerljiva izdanja pod novim trenerom Tramezzanijem.


– Kod Hajduka puno se govori o treneru, obrani, disciplini…, ali kad sam pogledao nekoliko njihovih utakmica, vidljivo je da se dosta brane i uvijek prime gol. S druge strane jako teško daju golove. S malo igrača dolaze na organizirane obrane i onda je teško tu stvoriti višak i zabijati. I to bez obzira na dolazak Livaje. Odličan je igrač, ali ne ide Splićanima sve prema očekivanjima. Nisu mi ostavili baš neki dojam po svojoj igri.


Rijeka pod Tomićem izgleda puno bolje i uvjerljive i od Gorice i od Hajduka. Rukopis trenera dosta je brzo postao prepoznatljiv…


– Rijeka prije svega ima kvalitetu. Kriza je iza nje, možda su malo igrači bili preopterećeni, ali sad su opet dobili na svježini s novim trenerom. Momčad su koja ima zanimljivu širinu igračkog kadra. Otkad je u klubu Damir Mišković, mislim da se nitko od trenera ne može požaliti da nema igrača i da ne može stvoriti momčad. Šteta za Kup, ali vjerujem da će Rijeka do kraja pobjeđivati i još se više približiti vrhu. S druge strane Tomić je ozbiljan trener, ima već i dosta iskustva, bio je i igrač. Mislim da je to dobar odabir kluba.


Momčad Bijelih u posljednje vrijeme puno ovisi o dva pojedinca – Muriću i Nevistiću?


– Događa se to da momčad ovisi o pojedincima. Ne znam, čini mi se da na nekim pozicijama možda ima viška igrača, a negdje premalo. Teško je tu treneru odmah naći idealnu postavu. Najvažnije je da su se igrači digli u psihološkom smislu i živnuli. Možda nedostaje samo malo više sigurnosti u igri.


Kvaliteta HNL-a


Subotnji Jadranski derbi opet je pod povećalom, Rijeka pobjedom može izbaciti Hajduk iz utrke za Konferencijsku ligu.


– Rijeka je u ovom trenutku kvalitetnija i psihološki u prednosti, može jednostavije odigrati ovu utakmicu od Splićana na kojima je jedan veliki pritisak. I to pritisak u svakom smislu. Nisu pobijedili pet utakmica, imperativ je na treneru i na igračima, a u takvoj situaciji vrlo teško je i stvarati rezultat. Rijeka tu jednom pametnom i strpljivom igrom može doći do rezultata koji joj odgovara.


Dojam je da se Rijeka puno bolje i organiziranije postavi protiv jačih protivnika…


– Posljednjih godinu dana Rijeci se događalo da nije puno napadala i da je uvijek bilo bolje kad je sačekala i u brzim izlascima stvarala šanse i zabijala golove. To je i recept za Poljud. Kod Splićana se vidi dosta nervoze u igri, dosta široko stoje i linije im nisu usklađene i tu će Rijeka sigurno imati puno prostora.


Neizvjesno je i u borbi za ispadanje, primjerice Istra 1961 igra daleko bolje nego što to pokazuje ljestvica.


– Mislim da Lokomotiva baš nije pogodila s puno toga i za mene njihova situacija u ovom trenutku i nije nekakvo iznenađenje. Možda se nije očekivalo da će biti baš »fenjeraš«, ali očekivao sam ih u borbi za ostanak. Istru stvarno ne ljubi rezultat, ne samo sada, nego i pod Budicinom. Puljani su imali dosta sportske nesreće u utakmicama i sigurno su mogli imati barem pet bodova više. Imaju zanimljivih igrača i stvarno bi mi bilo žao da dođu u situaciju da ne ostanu u ligi. Zaslužili su ostanak.


Šibenik i Varaždin prezentirali su se također u dobrom svjetlu.


– Na startu prvenstva Varaždin i Šibenik su nekako najlošije kotirali, no utakmice su pokazale da je dosta sve izjednačeno i da ima i dosta neočekivanih rezultata. Tim momčadima velik problem bit će pritisak, pogotovo sada će im svaka utakmica »biti ili ne biti«. Onaj tko bude tu bolji, ima više šanse za ostanak.


Korona je mnoge klubove pa i Lige vratila korak unatrag, HNL je stvorio kvalitetu više, kvalitetu iznad očekivanja.


– Liga je stvarno dosta kvalitetna. Kad se pogledaju sve te utakmice gdje nema publike, u mnogima se baš i ne vidi previše razlike među momčadima. Ambijent puno znači igračima i to sad dolazi do izražaja. Ranije, kad smo gledali neke utakmice, više smo nekako bili pod dojmom ambijenta nego kvalitete. Sad je to drugačije, ali u svakom slučaju dobro za naše klubove pa samim tim i za reprezentaciju – zaključuje Gračan.