Ivan Vargić

Nekadašnji vratar Rijeke i Osijeka s pozornošću iščekuje sudar bivših momčadi: “Tomićev napad nudi spektakl, a Bjeličina obrana disciplinu”

Denis Frančišković

GODINA 2014. - Ivan Vargić i semafor koji pokazuje Rijeka - Osijek 2:1/Foto Arhiva NL

GODINA 2014. - Ivan Vargić i semafor koji pokazuje Rijeka - Osijek 2:1/Foto Arhiva NL

Treneri znaju reći za ovakve situacije da napad nudi spektakl, a obrane dobivaju prvenstva. No, to ne mora ništa značiti. Mislim da nas čeka jedna jako zanimljiva utakmica u kojoj i rani pogodak može usmjeriti događanja - kaže Vargić



RIJEKA Ivan Vargić vratio se na Kantridu. Bivši vratar Rijeke i Osijeka te hrvatske reprezentacije u potrazi je za klubom, a u isto vrijeme održava formu i spremu na treninzima drugoligaša Opatije iščekujući novi angažman. U Rijeci je među vratnicama odradio 132 utakmice od čega 23 u Europi, boje Osijeka branio je okruglo 50 puta.


Uz Opatiju, Vargić naravno jako dobro prati i što se događa u HNL-u, poglavito njegovim bivšim klubovima koje ove nedjelje očekuje veliki derbi na Rujevici.


Rijeka i Osijek bodovno poravnati gledaju na ostatak pratnje, već u prvoj četvrtini prvenstva jasno su naznačili svoje ciljeve. Osječani s obzirom na ulaganja imaju nešto veći imperativ u borbi za sami vrh, Riječanima su ciljevi stari i znani, što bolji plasman i Europa. I ako se ukaže prilika, napasti i sami vrh. Za razliku od prijašnjih nekoliko sezona, čini se da je prilika na vidiku.




– I jedni i drugi imali su puno više uspona nego padova koji su uobičajeni. Ipak je prvenstvo maraton i puno se toga u njemu događa momčadima – kaže Ivan Vargić. – Istina, Dinamo ima dvije utakmice manje, Hajduk jednu, ali ta jedna ne može puno promijeniti kad su u pitanju prva dva mjesta. Rijeka i Osijek su vodeći, a ja stvarno ne znam kad se to posljednji put dogodilo.


Riječ je o u nekim segmentima dosta sličnim momčadima, a opet s toliko različitim izdanjima na travnjaku u kojima Bijeli najviše zabijaju (31), a Plavo-bijeli primaju najmanje (10) golova.


– Rijeka nudi spektakl s puno golova što je dobro za gledatelje, a malo manje dobro za trenera. No, kad se pobjeđuje onda je to odlično. Osječani malo muku muče s realizacijom, ali jako su disciplinirani i praktični te primaju malo golova, odnosno uz Dinamo najmanje. Treneri znaju reći za ovakve situacije da napad nudi spektakl, a obrane dobivaju prvenstva. No, ne mora to ništa značiti. Mislim da nas čeka jedna jako zanimljiva utakmica u kojoj rani pogodak može usmjeriti stvari na travnjaku, ali i ako ne dođe do njega, sigurno tu ima pojedinaca i kvalitete u obje momčadi koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu.


Primjer norveškog Bodo Glimta

Vargić ima i svoje mišljenje o polemikama na temu Rijekine igre s puno datih i primljenih golova.
– Prošle sezone u norveškoj prvoj ligi igrači Bodo Glimta zabili su preko sto golova. Pročitao sam jedan članak o njima i pratio ih jer utakmice su im završavale s jako puno golova. Na kraju su bili daleko ispred svih i pokazali da se i s dobrim napadom može osvojiti prvenstvo – kaže Ivan.

Pavičić i Tomečak


Obje momčadi imaju i kvalitetne kormilare koji ipak teže nešto drugačijem nogometu. Goran Tomić voli napadački nogomet za gol više, Nenad Bjelica preferira više disciplinu i daje naglasak na obranu.


– Na obje klupe dva su vrhunska stručnjaka. I to ne samo na razini Hrvatske, nego i šire. Obojica znaju s kakvim arsenalom raspolažu u svojim svlačionicama, prilagodili su igru onome što imaju i to daje jako dobar rezultat.


Uz slatke, oba trenera imaju i brige o pojedinim igračima oko kojih ovisi važna kompozicija momčadi. Kod Bijelih upitni su Tomečak i Pavičić, kod Osječana vratar Ivušić je duže »out«, a pitanje je i što će biti s Mierezom koji se ozlijedio u kup ogledu s Rudešom.


– Kada najbolji klupski, ujedno i reprezentativni vratar te najbolji strijelac nisu u momčadi, sigurno je to veliki nedostatak. No, imao sam priliku trenirati s Malenicom i pratiti njegov razvoj i mogu reći da se radi o izuzetno kvalitetnom vrataru koji mora čekati svoju prigodu. S Tomečakom sam igrao i svi znamo što on znači na desnom boku, neovisno o sustavu igre. Njegovo iskustvo bitan je forte Rijeke. Drmić zabija pa je i najistaknutiji pojedinac, ali Pavičić je za mene najbolji igrač Rijeke u ovom trenutku. S time sam sve rekao koliko bi nedostajalo Riječanima ako ne bude igrao.


S obzirom na napad Rijeke i obranu Osijeka, možda bi se težište prevage moglo preseliti u veznu liniju?


– Kad se ulazi u derbije, najvažnije je s kakvom se atmosferom u njega ulazi. A i Rijeka i Osijek u ovom trenutku imaju jako dobro ozračje. Nikad se ne zna, možda budemo gledali i neku taktičku utakmicu koja će završiti 0:0. Kao gledatelj bih ipak volio da bude puno golova. Neka sretniji, spretniji i bolji pobjedi.


Prvenstvo je ušlo tek u drugu četvrtinu, no dobije li derbi pobjednika, bio bi to važan poguranac za jednu od momčadi. Poglavito na planu samopouzdanja.


– Pobjeda možda znači puno, ali suludo je govoriti da bi riješila prvenstvo. Neće se to znati niti kad završi polusezona. Bodovi bi sigurno sa samopouzdanjem napunili pobjednika. Svaka pobjeda diže, onda te nekako i sreća prati, ulaze i lopte iz nekih situacija iz kojih obično ne bi kad je momčad u lošem momentu. Na kraju krajeva, uskoro dolazi i reprezentativna stanka, a uvijek je bolje ići na stanku s pobjedom nego s porazom. Kad izgubiš, moraš čekati dva tjedna do sljedeće utakmice i iskljupljenja. Lakše je i trenirati kada s pobjedom odeš na stanku.


Ivušić i Malenica


Ni Rijeka ni Osijek pak ne moraju brinuti za vratarske pozicije. Zlomislić, Labrović, Prskalo s jedne, Ivušić, Malenica, Barešić s druge strane.
– Za Ivušića manje-više svi znamo i vidjeli smo koliko puno donosi Osijeku. Pogotovo po pitanju sigurnosti zadnje linije. Puno znači kad imaš tako pouzdanog vratara koji na 0:0 obrani veliku šansu, a ti potom pobijediš 1:0. Osijek od dolaska Bjelice prima jako malo golova. Malenicu smo gledali ranije, prošle godine branio je u Mađarskoj, a koliko čujem bio je tamo najistaknutiji pojedinac momčadi.


Tu je dobio potrebno iskustvo više tako da Osijek nema brige po tom pitanju. Rijeka je rotirala s vratarima, a i Zlomislić se pokazao pouzdan iako će mu trebati vremena za još bolju prilagodbu. Evo, u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive obranio je nekoliko teških lopti kod nule, a onda svi poslije toga pričamo o lijepim golovima Murića i Drmića. A njegove obrane su trasirale put tim potezima. A i kad su u pitanju primljeni golovi, treba reći da ne igra samo vratar, nego igrači ispred njega, cijela momčad. A kako je Rijeka igrala dosad za gol više, naravno da obrana pati.


Ima li sadašanja Rijeka neke dodirne točke s njegovom, može li se usporediti u pokojem segmentu nogometne igre?


– Mi nismo ni približno puno zabijali kao sadašnja momčad, izuzme li se vrijeme Kramarića ili Benka. Mentalitet momčadi je pobjednički, ali nije to lako izgraditi. Vidimo da ga i Osijek dugo gradi, a Dinamo ga već ima. A onda kad se on stekne, neke utakmice mogu se dobivati i na taj mentalitet. Svaka momčad Rijeke je ipak priča za sebe. I mislim da to tako treba gledati…


U posljednje vrijeme utakmice Rijeke i Osijeka nose i poseban naboj na travnjaku, ali i van njega.


– Vidjeli smo da nogomet s praznim tribinama nije nogomet. Što više utakmica s pozitivnim nabojem, to bolje za igrače i navijače. Ali i za cijelu ligu. Derbi bez naboja nije derbi. To je čar nogometa i tome trebamo težiti. Naravno, sve u pozitivnom smislu bez nekih krajnosti – zaključuje Vargić.


S Opatijom na Kantridi mi je super

Vargić je trenutačno bez kluba, ali ne miruje…
– S Koprom sam završio suradnju u lipnju i od tada sam slobodan igrač. Ništa, čekam neku ponudu s kojom bi bio zadovoljan. A kako bih odmah mogao uskočiti i igrati, moram održavati fizičku spremu. Individualno treniram, ali i Opatija mi je izašla ususret, treniram s njima na Kantridi tako da mi je super – tvrdi Vargić.