Povratak u prošlost

Nekadašnji branič Rijeke prisjetio se gostovanja na Ta’Qaliju: “Moja generacija je podcijenila Maltežane”

Denis Frančišković

Kristijan Čaval za igračkih dana u dresu Rijeke/Foto Arhiva NL

Kristijan Čaval za igračkih dana u dresu Rijeke/Foto Arhiva NL

Opreza nikad dosta i preporučio bih ga i sada našoj najboljoj momčadi – kaže Kristijan Čaval



 
RIJEKA Nogometaši Rijeke sutra se brzo prebacuju s domaćeg na europski kolosijek. Bijeli predvođeni trenerom Goranom Tomićem započinju još jedno europsko poglavlje, ovoga puta premijerno u novoformiranoj Konferencijskoj ligi. Na papiru Riječani su očekivano favoriti u drugom pretkolu protiv Gzire United, no protivnik nije bezazlen. Na svojoj koži to je ne tako davno osjetio i Hajduk. Ipak, Rijeka je posljednih godina, gotovo desetljeće, izgradila imidž kluba koji i više nego zapaženo kotira i u europskim i domaćim okvirima. Prolazak se jednostavno nameće kao imperativ…


Klub s Kantride, potom i Rujevice, dugo baštini dojmljivu europsku tradiciju, od osvajanja Balkanskog kupa (1980.), igranja četvrtfinala Kupa kupova (1980.) do četiriju plasmana u skupnu fazu Europske lige i doigravanje Lige prvaka. Pamte se pobjede nad Real Madridom, Milanom, Feyenoordom, remi bez golova s Juventusom… Malta? Bijeli u srce Sredozemlja putuju opet nakon 21 godine. Valetta je tada bila mjesto teške kušnje za sastav Nenada Gračana, ali i sretnog prolaska u pretkolu Kupa UEFA. I to nakon produžetaka…


A neočekivano »vatreno« bilo je već u prvoj utakmici na Kantridi. Maltežani su poveli, a potom rezultat preokrenuo dvostruki strijelac Mijatović, da bi gosti u samoj završnici još jednom pogodili mrežu Tafre za izjednačenje. I to s igračem manje. Za mirniji uzvrat pobrinuo se Hasančić udarcem s »kreča« dvije minute prije kraja za konačnih 3:2.


Opreza nikad dosta




Neočekivano teško za Bijele bilo je i u uzvratu u uvjetima teške sparine. Agius je zabio čak tri gola, Kremenović i Miličić po jedan za 3:2 u regularnom dijelu i produžetke. Uslijedila je rijetko viđena drama, Brajković je izjednačenje, a Bonnici autogolom donio Riječanima prednost, no Carabott je novim golom za poravnanje zaprijetio da pobjednika odluče jedanaesterci. No u riječkog junaka opet se promovirao Hasančić i golom minutu prije kraja odveo Rijeku u luku spasa, osiguravši prolaz dalje protiv Celte, od koje su Bijeli nesretno ispali nakon nule bez pogodaka u Španjolskoj i gola primljenog u produžecima na Kantridi.


– Bile su to, rekao bih, pomalo lude utakmice u kojima smo dominirali. U to je vrijeme u protivničkoj momčadi bilo i dosta igrača koji su radili i igrali. Ušli smo malo opuštenije u utakmice i oni su nas kažnjavali – prisjeća se Kristijan Čaval, koji je igrao u objema utakmicama i koji je jedini od te generacije još uvijek u klubu. Odnedavno je pomoćnik Dragana Tadića, novog trenera juniora. – Malo smo podcijenili protivnika što nismo smjeli i otežali smo si situaciju. Opreza nikad dosta i preporučio bih ga i sada našoj najboljoj momčadi. Bili smo dominantni, ali obje su utakmice završavali na neki napeti način, a sama završnica na Malti uz puno drame. Dečki moraju biti maksimalno koncentrirani i pristup mora biti pravi za što mirniji uzvrat. A i u njemu nema opuštanja, jednostavno takav je današnji nogomet. No ne sumnjam u kvalitetu naše momčadi i činjenicu da se uzvrat igra pred našim navijačima.


Povratak Pavičića


Čaval se s Maltežanima susreo još jednom, ali puno uspješnije igrajući za Slaven Belupo. »Farmaceuti« su tada 2008. za protivnika imali Marsaxlokk, koji su pobijedili u gostima 0:4, a isti je rezultat bio i u uzvratu 1. pretkola Kupa UEFA. Čaval koji je tada igrao s Jajalom, Kresingerom, Poldrugačem, Posavcem… U uzvratu je zabio i jedan pogodak.


– Stvarno smo dominirali u tim utakmicama i glatko prošli. A sada su i druga vremena, igrači više odlaze i dolaze po klubovima. Samo oprez, kvaliteta za prolaz je na našoj strani. Sadašnja Rijeka? Teško je bilo s Goricom, koja je imala svojih prigoda, ali postignut je drugi gol u pravom trenutku. Dosta se igrača promijenilo, trener je to dobro posložio i momčad posebno dobro funkcionira prema naprijed. Vidjeli smo opet kvalitetu Murića, koji može zadržati loptu i zakuhati situaciju za gol. Dobro će doći povratak Pavičića u veznu liniju, a zadnja linija odigrala je korektno. Dobro je to za prvu utakmicu i za start. Ta pobjeda na početku sezone uvijek je jako važna. Naravno, treba malo vremena da se momčad standardizira. Vjerujem da onda neće biti problema – zaključuje Čaval.